Ειδήσεις

Μάξιμος: Η ελληνογερμανική φιλία δοκιμάστηκε στα χρόνια της κρίσης


«Στα χρόνια της κρίσης υπήρξε μια αμοιβαία καχυποψία ανάμεσα σε Έλληνες και Γερμανούς, που καλλιέργησαν δυνάμεις του λαϊκισμού και στις δυο χώρες. Στην Ελλάδα, τα λάθη στο σχεδιασμό των μνημονίων -ιδιαίτερα του πρώτου και του τρίτου, όπου έχουμε υπέρμετρους φόρους σε αντίθεση με τις περικοπές δαπανών- δημιούργησαν την εντύπωση μιας τιμωρητικής διάθεσης από πλευράς εταίρων και κυρίως των Γερμανών. Την ίδια ώρα, λαϊκιστικά έντυπα στη Γερμανία προέβαλαν μια στρεβλή εικόνα για τους Έλληνες ως τους τεμπέληδες της Ευρώπης που αξίζουν τιμωρίας». Τα παραπάνω τόνισε ο αναπληρωτής τομεάρχης Εσωτερικών της ΝΔ, αρμόδιος για θέματα Προστασίας του Πολίτη, βουλευτής Λαρίσης, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος σε ανταλλαγή απόψεων με Βαυαρούς πολιτικούς στο Μόναχο. Το στελεχος της αξιωματικης αντιπολίτευσης βρέθηκε στην πρωτεύουσα της Βαυαρίας προσκεκλημένος από το ίδρυμα «Χανς Ζάιντελ» της «Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης» (CSU) στο πλαίσιο του προγράμματος «Ελληνογερμανικός πολιτικός διάλογος Ελλήνων και Γερμανών Βουλευτών και διαμορφωτών γνώμης». Εκτός του κ. Χαρακόπουλου στο προγραμμα συμμετέχουν οι βουλευτές της ΝΔ κ.κ. Κώστας Καραμανλής και Γιώργος Στύλιος και η κ. Άννα Ασημακοπούλου, οι καθηγητές πανεπιστημίου κ.κ. Άγγελος Συρίγος και Σπύρος Βλαχόπουλος, ο συντάκτης του «ΒΗΜΑτος» κ. Άγγελος Αθανασόπουλος και η Διευθύντρια της αντιπροσωπείας του ιδρύματος «Χανς Ζάιντελ» στην Αθήνα κ. Πολυξένη Καπέλλου.

 

Η Ελλάδα φυλάκιο της Δύσης…

Ο Θεσσαλός πολιτικός στις συζητήσεις με τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του CSU κ. Thomas Kreuzer, μεταξύ άλλων, καυτηρίασε την «επιβολή ταξιδιωτικών ελέγχων σε Έλληνες ταξιδιώτες στα γερμανικά αεροδρόμια που ουσιαστικά καθιστά τους Έλληνες ευρωπαίους πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Δεν χρειαζόμαστε κράτη-φρούρια, αλλά ουσιαστική συνδρομή στη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της Ελλάδας που είναι και σύνορα της Ευρώπης. Η κρίση στις ευρωτουρκικές σχέσεις επιβεβαίωσε ότι η Ελλάδα είναι το προκεχωρημένο φυλάκιο της Δύσης στα ανατολικά σύνορα της Ένωσης».

Στη συνάντηση με τον αντιπρόεδρο της Κ.Ο. του CSU κ. Florian Herrmann ο κ. Χαρακόπουλος υπενθύμισε ότι «οι δράστες των τρομοκρατικών χτυπημάτων στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες στην πλειοψηφία τους ήταν πολίτες κρατών της ΕΕ. Θα πρέπει, λοιπόν, να δούμε το ζήτημα ενσωμάτωσης, ιδιαίτερα των μουσουλμάνων στην Ευρώπη, που λησμόνησε τις χριστιανικές της καταβολές». Επιπλέον, αναφέρθηκε «στη ριζοσπαστικοποίηση μουσουλμάνων από ανεξέλεγκτα κηρύγματα μίσους από ιμάμηδες σε τζαμιά».

 

Πειραματόζωο της ευρωζώνης!

Στην ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ανταλλαγή απόψεων με τον έμπειρο αντιπρόεδρο του Βαυαρικού Κοινοβουλίου, πρώην υπουργό, κ. Reinhold Blocklet, ο Μάξιμος Χαρακόπουλος σημείωσε ότι «παρά τα εκατοντάδες χιλιάδες θύματα της ναζιστικής κατοχής στην Ελλάδα, ήδη από τη δεκαετία του ’60 που υπήρξε το μεγάλο κύμα μετανάστευσης Ελλήνων στη Γερμανία άρχισε να οικοδομείται και πάλι η ελληνογερμανική φιλία. Ωστόσο, δοκιμάστηκε στα χρόνια της κρίσης. Αντί της αλληλεγγύης υπήρξε η αίσθηση ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζεται ως το πειραματόζωο της ευρωζώνης! Οι θυσίες που υποβλήθηκαν οι Έλληνες και ιδιαίτερα η μεσαία τάξη που υπερφορολογείται και τα αδύναμα στρώματα που έχουν πλήρως φτωχοποιηθεί δεν έχουν προηγούμενο σε καιρό ειρήνης. Αυτή την αλληλεγγύη την αναμένουμε έμπρακτα και στο προσφυγικό, όπου η Ελλάδα σηκώνει δυσβάστακτο βάρος. Είναι καιρός η ΕΕ εκτός από Κοινή Αγροτική ή νομισματική πολιτική να αποκτήσει και κοινή εξωτερική και κυρίως κοινή πολιτική άμυνας για τη φύλαξη των εξωτερικών της συνόρων».

Ακολούθως υπήρξε συνομιλία της ελληνικής αντιπροσωπείας με τον αναπληρωτή Γενικό Γραμματέα του CSU κ. Markus Blume για τις διαπραγματεύσεις σχηματισμού κυβέρνησης στη Γερμανία. Ο Μάξιμος Χαρακοπουλος στην παρέμβασή του σημείωσε ότι «στην Ελλάδα παρακολουθούμε με ενδιαφέρον τη διαδικασία σχηματισμού κυβέρνησης στη Γερμανία. Θα θέλαμε μια σταθερή κυβέρνηση στο Βερολίνο, καθώς η Γερμανία έχει ηγετικό ρόλο στην ΕΕ, όπου και θα ληφθούν το επόμενο διάστημα καθοριστικές αποφάσεις για την πορεία της χώρας μας».

 

Η ελληνική αντιπροσωπεία επισκέφθηκε, επίσης, τα κεντρικά γράφεια της εφημερίδας «Munchner Merkur» και συζήτησε για τις ελληνογερμανικές σχέσεις στον Τύπο με τον ελληνικής καταγωγής αρχισυντάκτη κ. Γιώργο Αναστασιάδη. Στην έδρα του ιδρύματος «Χανς Ζάιντελ» έλαβε χώρα συζήτηση για την τρέχουσα πολιτική κατάσταση σε Γερμανία και Ελλάδα με τον υπεύθυνο του τμήματος πολιτικών ερευνών δρ. Gerhard Hirscher.

Τέλος, στη Βαυαρική καγκελαρία υπήρξε ανταλλαγή απόψεων με τον υπεύθυνο διεθνών σχέσεων κ. Alfred Alexander Gassner για τις προοπτικές της Ελληνοβαυαρικής συνεργασίας και την παρουσία Ελλήνων στη Βαυαρία.

 

Προηγούμενο άρθρο 11,6 εκατ. ευρώ για αποκατάσταση ζημιών στη Λάρισα
Επόμενο άρθρο Στη Βουλή με μαθητές του 1ου Γυμνασίου Λάρισας ο Χρ. Κέλλας