Ειδήσεις

Μάξιμος: Να συσταθεί άμεσα Διακομματική Επιτροπή για τη Θράκη


«Οι επιθετικές αναφορές του κ. Ερντογάν, με επίκεντρο τη μουσουλμανική μειονότητα της περιοχής, και η στάση του κατά τη διάρκεια της επισκέψεώς του στην Κομοτηνή, όπου επεδίωξε να εμφανιστεί ως οιονεί «προστάτης» του μειονοτικού πληθυσμού, θα πρέπει να αφυπνίσουν το αθηνοκεντρικό κράτος». Τα παραπάνω αναφέρει ο αναπληρωτής τομεάρχης Εσωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, αρμόδιος για θέματα Προστασίας του Πολίτη, βουλευτής Λαρίσης κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, σε ερώτησή του που απευθύνεται προς τον Αντιπρόεδρο της κυβέρνησης κ. Γιάννη Δραγασάκη.

Στην ερώτησή του το στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπογραμμίζει ότι «τα όσα διαδραματίστηκαν κατά την επίσκεψη του προέδρου της Τουρκίας στην Ελλάδα, συνιστούν αφορμή σοβαρότατου προβληματισμού για το μέλλον των ελληνοτουρκικών σχέσεων και τους σχεδιασμούς της Άγκυρας επί των διμερών μας θεμάτων. Πέρα από τις εύλογες ενστάσεις για την πιθανή ελλιπή προετοιμασία της τόσο σημαντικής αυτής επίσκεψης, η οποία κατέληξε να κινείται κυριολεκτικά επί δύο ημέρες επί ξηρού ακμής, προκαλώντας αρνητικά αισθήματα στον ελληνικό λαό, το γεγονός αυτό καθαυτό ανέδειξε για μια ακόμη φορά τη σπουδαιότητα της Θράκης. Η αναμφισβήτητη γεωπολιτική και γεωστρατηγική σημασία της Θράκης έχει δυστυχώς υποτιμηθεί ασυγχώρητα από το ελληνικό κράτος, επιτρέποντας την υπόθαλψη εντός της τοπικής κοινωνίας υπονομευτικών τάσεων. Είναι πλέον εμφανής η έλλειψη μιας αποφασιστικής και συνετής στρατηγικής που θα μετέβαλε το χώρο της Θράκης από παραμελημένο τμήμα της ελληνικής επικράτειας σε περιοχή-πρότυπο οικονομικής και δημογραφικής ανάκαμψης, αναδεικνύοντας το καίριο πλεονέκτημά της ευρισκόμενη στο σταυροδρόμι ανάμεσα στο ελληνικό Αιγαίο, την ασιατική ανατολή και την βαλκανική ενδοχώρα».

Ο κ. Χαρακόπουλος τονίζει ότι «μια νέα στρατηγική, ωστόσο, απαιτεί τη σύμπραξη όλων των δημοκρατικών πολιτικών δυνάμεων, που υπερβαίνοντας τις όποιες επιμέρους διαφορές τους, θα συμφωνήσουν στη χάραξη μιας μακροχρόνιας πολιτικής για την Θράκη. Για το λόγο αυτό, και υπό το πρίσμα των νέων δεδομένων, θεωρώ επιβεβλημένη την ανάγκη άμεσης σύστασης Διακομματικής Επιτροπής, η οποία θα συντάξει ένα σχέδιο Εθνικής Αναπτυξιακής και Δημογραφικής στρατηγικής για την Θράκη».

Και καταλήγει υπενθυμίζοντας «ότι σχετική πρόταση στο παρελθόν του πρώην υπουργού κ. Ευρυπίδη Στυλιανίδη αν και είχε γίνει ασμένως δεκτή από μεγάλο τμήμα του πολιτικού κόσμου, και μεταξύ αυτών και του υπουργού Εξωτερικών κ. Νίκου Κοτζιά, όπως προκύπτει από τη δημόσια τοποθέτησή του στις 25/05/17, δεν έχει υλοποιηθεί μέχρι σήμερα».

Τέλος ο κ. Χαρακόπουλος καλεί τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης να απαντήσει αν η κυβέρνηση ενώπιον των ποικίλων κινδύνων που διαπιστώνουμε ότι έχουν ενσκύψει προσφάτως στην Θράκη, εξετάζει το ενδεχόμενο της σύστασης Διακομματικής Επιτροπής για τη χάραξη Εθνικής, Αναπτυξιακής και Δημογραφικής Στρατηγικής στην ακριτική περιοχή, κι αν υπάρχει κάποιο χρονοδιάγραμμα υλοποίησής της. Αν πάλι το απορρίπτει, ποιοι είναι οι λόγοι γι’ αυτήν την απόφαση.

Προηγούμενο άρθρο ΕΝΠΕ: Να ξεκινήσει ο διάλογος για τη μετεξέλιξη της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης
Επόμενο άρθρο Δίκτυο αποχέτευσης και βιολογικό καθαρισμό αποκτούν Κρανιά και Τσαριτσάνη