Ειδήσεις

Μάξιμος: Κάνατε την Ελλάδα “μαύρο πρόβατο” της Σένγκεν


«Η χώρα μας μπορεί να μη βγήκε από την ΕΕ λόγω της οικονομικής κρίσης, αλλά κινδυνεύει να βρεθεί με το ένα πόδι εκτός Ευρώπης, λόγω της νέας Σένγκεν» που «εισάγει τη δυνατότητα παράτασης των ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα για μέγιστο χρονικό διάστημα 2 ετών». Τα παραπάνω τόνισε από το βήμα της βουλής ο αναπληρωτής τομεάρχης Εσωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, αρμόδιος για θέματα Προστασίας του Πολίτη, βουλευτής Λαρίσης, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, στον απόηχο της «εξευτελιστικής διαδικασίας ελέγχου ταξιδιωτικών εγγράφων  που υφίστανται οι Έλληνες ταξιδιώτες στα γερμανικά αεροδρόμια». Ο κ. Χαρακόπουλος ήταν ο βασικός Εισηγητής της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατά την Κοινή συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και της Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, με θέμα τη διατύπωση Γνώμης επί της πρότασης Κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, σχετικά με την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΕ) 2016/399 όσον αφορά τους κανόνες που εφαρμόζονται για την προσωρινή επαναφορά των ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα.

Ο Θεσσαλός πολιτικός καυτηρίασε το γεγονός ότι οι Έλληνες αντιμετωπίζονται «ως ευρωπαίοι πολίτες δεύτερης κατηγορίας» και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «όπως καταγγέλλεται, ενώ γνώριζε ότι η γερμανική κυβέρνηση είχε πάρει τέτοιες αποφάσεις, “εποίησε την νήσσαν” και επιχείρησε να υποβαθμίσει το γεγονός, κρατώντας το μυστικό, μέχρι που αποκαλύφθηκε στον Τύπο». Υπενθύμισε δε ότι για το θέμα κατέθεσε σχετική ερώτηση, και αναμένει απαντήσεις αν πράγματι η κυβέρνηση είχε γνώση των αποφάσεων των γερμανικών Αρχών να επιβάλλουν στους Έλληνες που πηγαίνουν στη Γερμανία καθεστώς ειδικής εποπτείας, αν έγιναν ενέργειες για να αποτραπεί αυτή η εξέλιξη, και κυρίως τι θα πράξει, ώστε να αρθεί άμεσα το απαράδεκτο αυτό καθεστώς έναντι των Ελλήνων πολιτών.

 

Πάτημα στους Γερμανούς…

Κάλεσε, μάλιστα, τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη, κ. Νίκο Τόσκα να απαντήσει ευθέως αν ισχύουν τα νούμερα που δίνουν οι γερμανικές αρχές για τους παράτυπους μετανάστες που ταξίδεψαν στη Γερμανία από την Ελλάδα και αν ναι, αν νιώθει «την ανάγκη να απολογηθείτε για λάθη και παραλείψεις σας που έδωσαν το πάτημα στους Γερμανούς να καταστήσουν την Ελλάδα “μαύρο πρόβατο” στη Σένγκεν και κυρίως μετά από αυτό, τι πράξατε για να μην δίνετε τέτοιες αφορμές σε άλλες χώρες να προχωρούν σε εξαίρεση της Ελλάδος από την Σένγκεν;».

Για τις προτεινόμενες τροποποιήσεις στη συνθήκη Σένγκεν, το στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε «ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας» έχουν ως στόχο να καθησυχάσουν «τις κοινωνίες των κρατών-μελών ότι λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφάλειά τους, χωρίς να υπολογίζεται το κόστος της αναστολής ενός από τα σημαντικότερα επιτεύγματα της σύγχρονης Ευρώπης, αυτού της ελεύθερης μετακίνησης, προσώπων εντός της μεγάλης ευρωπαϊκής επικράτειας». Τέλος υπογράμμισε ότι «η πρόταση για την αύξηση των χρονικών ορίων επιβολής εσωτερικών ελέγχων στη Ζώνη Σένγκεν όχι μόνο θέτει εμπόδια στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, αλλά παρακάμπτει το ζήτημα της διαχείρισης των εξωτερικών συνόρων της Ένωσης, το οποίο εν προκειμένω βεβαίως είναι ζήτημα ελληνικό, αλλά δεν πρέπει να λησμονούμε ότι είναι πρωτίστως ευρωπαϊκό».

 

Προηγούμενο άρθρο Σύλληψη αλλοδαπού φυγόποινου
Επόμενο άρθρο Παράταση δηλώσεων συγκομιδής σταφυλιών