Ειδήσεις

Κέλλας: Πλήγμα στην επαγγελματική εκπαίδευση το κλείσιμο Τμημάτων


Με τον Υφυπουργό Παιδείας κ. Δημήτρη Μπαξεβανάκη, συναντήθηκε ο αν. Τομεάρχης Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της ΝΔ, βουλευτής Ν. Λάρισας κ. Χρήστος Κέλλας, με κύριο θέμα συζήτησης την κατάσταση που επικρατεί στην Επαγγελματική Εκπαίδευση, μετά και τις αποφάσεις του Υπουργείου για κατάργηση ολιγομελών τμημάτων στα Επαγγελματικά Λύκεια.

Ο Λαρισαίος πολιτικός, είχε αναδείξει μέσα από τον κοινοβουλευτικό έλεγχο την απορρύθμιση και υποβάθμιση της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, χαρακτηρίζοντας μάλιστα ως “μαζική αποβολή” σε μαθητές των ΕΠΑΛ, που οδηγεί στην οριστική διακοπή των σπουδών τους, τις πρόσφατες ανακοινώσεις του Υπουργείου για κατάργηση Τομέων και Ειδικοτήτων και “κλείσιμο” τμημάτων που δεν συμπληρώνουν τον απαιτούμενο ελάχιστο αριθμό μαθητών.

Στο Ν. Λάρισας, μάλιστα, σύμφωνα και με την απόφαση του Υπ. Παιδείας,  τρία ολιγομελή τμήματα δεν θα λειτουργήσουν στο 1ο και 2ο ΕΠΑΛ Λάρισας και στο ΕΠΑΛ Φαρσάλων, με τον αν. Τομεάρχη Παιδείας του κόμματος της Αξιωματικής αντιπολίτευσης να τονίζει στον Υφυπουργό Παιδείας το μείζον πρόβλημα που δημιουργείται με τη μετακίνηση των μαθητών από το ΕΠΑΛ Φαρσάλων στη Λάρισα, για να συνεχίσουν τις σπουδές τους.

Η λύση που προκρίνεται για φέτος, μετά την συζήτηση των δύο ανδρών, είναι η μεταφορά των μαθητών με ταξί, από το ΕΠΑΛ Φαρσάλων στο 2ο ΕΠΑΛ Λάρισας, στο οποίο λειτουργεί τμήμα με την ειδικότητα Τεχνικού Οχημάτων, κατόπιν συνεννοήσεως της Διεύθυνσης του Σχολείου με τη Διεύθυνση Β’θμιας Εκπαίδευσης και την Περιφέρεια.

Επιπρόσθετα, το κυβερνητικό στέλεχος δεσμεύτηκε στον Λαρισαίο πολιτικό πως το ολιγομελές τμήμα της Ειδικότητας Τεχνικού Οχημάτων του ΕΠΑΛ Φαρσάλων θα λειτουργήσει κανονικά για την Γ’ τάξη, την ερχόμενη σχολική χρονιά.

Μετά το τέλος της συνάντησης ο κ. Κέλλας έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Ζήτησα από τον Υφυπουργό κατά τη συνάντηση που είχαμε, να επαναλειτουργήσουν όλα τα Τμήματα των Επαγγελματικών Λυκείων του Νομού Λάρισας, καθώς θεωρώ άκαιρη την απόφαση του Υπουργείου για κατάργησή τους, μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς και μάλιστα για μαθητές της Γ’ τάξης, που έχουν επιλέξει την ειδικότητα που θέλουν να ακολουθήσουν.

Στόχος του Υπουργείου πρέπει να είναι η στήριξη και αναβάθμιση της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και ως εκ τούτου μόνο ικανοποιημένοι δεν είμαστε από την απόφαση για εξαίρεση από την κατάργηση των 8 από τα 11 ολιγομελή τμήματα των ΕΠΑΛ του Ν. Λάρισας.

Η διαβεβαίωση για προσωρινή λύση του προβλήματος της μετακίνησης των μαθητών από το ΕΠΑΛ Φαρσάλων,  μας ικανοποιεί εν μέρει.

Η πλήρης αποκατάσταση της αδικίας θα επέλθει με την επαναλειτουργία του τμήματος τη νέα χρονιά, όπως δεσμεύτηκε ο Υπουργός.

Το κλείσιμο τμημάτων στα Επαγγελματικά Λύκεια της χώρας, συνιστά καίριο πλήγμα στην Επαγγελματική Εκπαίδευση, που οδηγεί σε σχολική διαρροή και τελικά στην απορρύθμιση και υποβάθμισή της.

Ευελπιστώ ότι το Υπουργείο Παιδείας, σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο για τη χώρα, θα αμβλύνει τα προβλήματα, που το ίδιο με τις αποφάσεις του, δημιούργησε».

 

 

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο Συλλήψεις φυγόποινων στη Λάρισα
Επόμενο άρθρο Εν αναμονή 18 νέων ασθενοφόρων στη Θεσσαλία