Ειδήσεις

Νέα σενάρια για πώληση του υδροηλεκτρικού της Μεσοχώρας


Επανήλθαν τις τελευταίες ημέρες τα σενάρια για την πώληση του υδροηλεκτρικού φράγματος της Μεσοχώρας καθώς θεωρείται πολύ πιθανό το έργο να συμπεριληφθεί στο πακέτο των υδροηλεκτρικών και λιγνιτικών μονάδων που θα δοθούν σε ιδιώτες.

Στο παζάρι για τις λιγνιτικές μονάδες που θα εκχωρηθούν έρχονται να προστεθούν οι πιέσεις των δανειστών για «δομικά μέτρα» μετά την αποτυχία των δημοπρασιών τύπου ΝΟΜΕ στο άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Στελέχη της αγοράς ενέργειας υποστηρίζουν ότι τα «δομικά μέτρα» μπορεί να περιλαμβάνουν και πώληση υδροηλεκτρικών μονάδων, αν και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης δεν συμφωνεί με την προοπτική αυτή.

Πάντως, είναι πλέον κοινή πεποίθηση στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας ότι δεν θα αποφευχθούν τα «δομικά μέτρα», ειδικά όταν οι δανειστές έβαλαν πόδι στην προσπάθεια κυβέρνησης και Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) να περιορίσουν τη δράση των εμπόρων οι οποίοι συμμετέχουν στις δημοπρασίες ΝΟΜΕ και φουσκώνουν τις τιμές.

Με τις τιμές της χονδρικής που προκύπτουν από τις δημοπρασίες σε αυτά τα επίπεδα, στην ουσία στραγγαλίζεται ο εγχώριος ανταγωνισμός της ΔΕΗ και ανοίγει διάπλατα η πόρτα για τα περίφημα «δομικά μέτρα».

Ταυτόχρονα, συνεχίζονται τα παζάρια για τις μονάδες που θα πωληθούν στο πλαίσιο του σχεδίου παραχώρησης σε ιδιώτες του 40% του λιγνιτικού χαρτοφυλακίου της ΔΕΗ.

Ανάλογα με την ημέρα ακούγονται στη ΔΕΗ διαφορετικά σενάρια για την τύχη ορισμένων μονάδων. Ετσι, για παράδειγμα, μπαινοβγαίνει στη λίστα η Μεγαλόπολη (λειτουργούν οι μονάδες 3 και 4, συνολικής ισχύος 511 MW). Μπαινοβγαίνει, επίσης, και η μονάδα Μελίτη Ι (330 MW) μαζί με την άδεια για την κατασκευής της μονάδας Μελίτη ΙΙ, ενώ τελευταία λέγεται ότι υπό ιδιωτικοποίηση είναι και το σχεδόν έτοιμο έργο της Μεσοχώρας.

thessaliaeconomy.gr

Προηγούμενο άρθρο Με επιτυχία η δεύτερη ηλεκτρονική δημοπρασία πώλησης ιδιόκτητων ακινήτων
Επόμενο άρθρο Περονόσπορος και στις καλλιέργειες επιτραπέζιας τομάτας