Ειδήσεις

Μήνυμα Ρένας Καραλαριώτου για την επέτειο της απελευθέρωσης


Ήταν Δευτέρα 23 Οκτωβρίου 1944…Μια μέρα σαν και τη σημερινή …Η ανατίναξη της γέφυρας τις πρώτες πρωινές ώρες σήμανε ταυτόχρονα και την Απελευθέρωση της πόλης.

Οι καμπάνες άρχισαν να χτυπούν χαρμόσυνα. Η πόλη ηλεκτροφωτίστηκε.Ο λαός της ξεχύθηκε στους δρόμους και στις πλατείες , αγκαλιάζονταν και φιλιόνταν μεταξύ τους πανηγυρίζοντας τις πρώτες ώρες Λευτεριάς. Η κεντρική πλατεία κατακλύστηκε από κόσμο .

Η πόλη γιορτάζει σε μια φρενίτιδα  ενθουσιασμού  και  εκείνο που κυριαρχεί είναι η ενότητα.

Η Απελευθέρωση της Λάρισας  είναι μια σπάνια  ώρα . Είναι η ώρα της ενότητας .  Είναι ο χρόνος , που παγώνει, εκτοπίζει  τα μίση, τα πάθη, τις συγκρούσεις και τις αντιπαλότητες. Ένας χρόνος αμόλυντος από τον αδελφοκτόνο εμφύλιο που ακολουθεί.

Κάθε χρόνο τέτοια μέρα,   τιμάμε  τη μνήμη όλωνόσωναγωνίστηκανεναντίον των  Ιταλών και Γερμανών κατακτητών .

Και κάθε χρόνο έχω την αίσθηση ότι η εκδήλωση αυτή ολοένα και βαθαίνει, ολοένα και αποκτά περισσότερο επίκαιρο νόημα, ολοένα και μας στέλνει νέα μηνύματα.

Για μας δεν είναι μια τυπική γιορτή μνήμης.

Είναι μια μεγαλη γιορτή, είναι η απόφαση της παγκόσμιας Κοινότητας των ελευθέρων ανθρώπων που έχουν αποφασίσει ότι  εγκλήματα κατά λαών και εθνών δεν μπορούν να συμβαδίζουν πια με τον πολιτισμό και τις ανθρώπινες αξίες

 

73 χρόνια μετά, η Λάρισατιμά και γιορτάζει, το αδιαπραγμάτευτο της δημοκρατίας. Να διασφαλίσουμε ότι δεν θα υπάρξει ξανά δρόμος ανοικτός για τις δυνάμεις του φασισμού, του ολοκληρωτισμού και της βίας.

Μαθαίνει και τιμά τη διαρκή αξία της ομοψυχίας, των συναινέσεων  και των κοινών προσπαθειών. Μόνον έτσι θα κατακτήσουμε,  ένα καλύτερο,  ειρηνικό και δημοκρατικό μέλλον για την πόλη, τους πολίτες, για όλους μας.

Σήμερα η πόλη μας αποδίδει τιμή, ευγνωμοσύνη και σεβασμό σε όλους όσους αγωνίστηκαν εναντίον των κατακτητών. Τιμάμε τους επώνυμους και ανώνυμους που δεν υπέκυψαν στις απάνθρωπες δοκιμασίες και αγωνίστηκαν για την ελευθερία.

Ταυτόχρονα όμως οι ψυχές των ηρώων μας φωνάζουν και πάλι  και μας καλούν να μην επαναλάβουμε τα  λάθη που ακολούθησαν. Λάθη που οδήγησαν στον Εθνικό διχασμό,  γράφοντας τις πιο μαύρες σελίδες στην σύγχρονη ιστορία του ελληνικού έθνους.

Μας καλούν να μην οδηγήσουμε λαούς στην οικονομική εξόντωση, στην πείνα , στην ανέχεια.

Να  εγγυηθούμε τις πανανθρώπινες αξίες της ελευθερίας, της δημοκρατίας, της αλληλεγγύης και του σεβασμού της διαφορετικότητας.

Να προτάξουμε αυτά που μας ενώνουν, με στόχο την εθνική κυριαρχία , την κοινωνική δικαιοσύνη και τη μετατροπή της χώρας σε μια σύγχρονη ευρωπαϊκή δημοκρατία.

Κυρίες και κύριοι

Το Δημοτικό Συμβούλιο Λάρισας τιμά σήμερα τη μνήμη όλωνόσων αγωνίστηκαν και έδωσαν το αίμα τους για να είναι η πόλη μας , η Λάρισα ελεύθερη .

Ανάβει νοερά ένα κερί στη μνήμη τους.

Και τους υποσχόμαστε ότι θα διατηρήσουμε αυτά για τα οποία εκείνοι αγωνίστηκαν.

Χρόνια πολλά σε όλους.

Μήνυμα επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Ρένας Καραλαριώτου, για την επέτειο της απελευθέρωσης της Λάρισας

 

Προηγούμενο άρθρο Η Λάρισα τιμά την μνήμη της αγίας ενδόξου οσιομάρτυρος Αναστασίας
Επόμενο άρθρο Ενημέρωση για τη νιτρορύπανση από τον Δ. Κιλελέρ