Ειδήσεις

Ημερίδα για τη διανομή γης στους ακτήμονες του Αγίου Γεωργίου το 1917


Με  μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση – ημερίδα με τον τίτλο «Άγιος Γεώργιος 1917 – 2017» που πραγματοποιήθηκε στην ομώνυμη κοινότητα του Δήμου Κιλελέρ και την οποία συνδιοργάνωσαν η τοπική κοινότητα, ο σύλλογος γυναικών και η αντιδημαρχία πολιτισμού. Αφορμή για την εκδήλωση στάθηκε η συμπλήρωση εκατό χρόνων από τη μεγάλη στιγμή της αγροτικής  μεταρρύθμισης και της επακόλουθης διανομής της γης στους επίμορτους κολίγους και παρεκεντέδες (κουλακτσήδες), προγόνους των σημερινών κατοίκων του χωριού. Το ιδιαίτερο αυτό έργο, που επιμελήθηκε ο γηγενής  μηχανικός  Π. Πούσιας με την ευγενική συμβολή πολλών συγχωριανών και  συντονιστή  τον επίσης γηγενή Επίτιμο Σχολικό Σύμβουλο Δ. Νταφούλη, θα  αποτελεί πλέον την παρακαταθήκη του χωριού καθώς   έγινε σε ένδειξη τιμής και μνήμης σ’ εκείνους τους κολίγους προγόνους που έζησαν και αγωνίστηκαν  για τη μεγάλη δικαίωση.

Όπως ανέφεραν οι ομιλητές η ανάδειξη της  μεγάλης αγροτικής μεταρρύθμισης ξεκίνησε με ορόσημο το Νομοθετικό Διάταγμα  1072/1917,  την ανάδειξη της επακόλουθης Απόφασης Αναγκαστικής Απαλλοτρίωσης του κτήματος ¨ΜΠΟΥΧΛΑΡ¨  το 1918,  και της διαδικασίας  διανομής και απόδοσης των κλήρων  σύμφωνα με τα σχετικά νομοθετήματα.  Έτσι για πρώτη φορά δινόταν η δυνατότητα στους  Θεσσαλούς ακτήμονες, μετά από εκατοντάδες χρόνια να αποκτήσουν επιτέλους ιδιόκτητη γη.

Στην εκδήλωση πραγματοποιήθηκε μια σύντομη Ιστορική Επισκόπηση της Αγροτικής ζωής του χωριού μέχρι το 1917, και της εξελισσόμενης γεωργίας μέσα στον αιώνα που επακολούθησε. Παράλληλα έγινε ο εγκαινιασμός του χώρου του ανακαινισμένου πλέον ιστορικού κονακίου στο οποίο έγινε και η εκδήλωση από τον ιερέα του χωριού π. Ευάγγελος Μπιζούλας.

Η ημερίδα  ήταν έργο των νεότερων απογόνων,  κατοίκων ή καταγόμενων από τον Άγιο Γεώργιο, που ύστερα από προετοιμασία χρόνων και ιδιαίτερες ιστορικές αναζητήσεις συνέλεξαν το πλούσιο υλικό που παρουσιάστηκε στο πυκνό ακροατήριο.

Το θέμα της ημερίδας καθώς και η όλη εκδήλωση, μοναδική σε πανελλαδική κλίμακα, κατέδειξε ότι ο Άγιος Γεώργιος (Μπουχλάρι) ήταν από τα πρώτα Θεσσαλικά Τσιφλίκια που απαλλοτριώθηκαν ύστερα από συντονισμένες ενέργειες των Υπηρεσιών με τους συνεταιριζόμενους κληρούχους.

Στο χαιρετισμό του ο δήμαρχος Κιλελέρ Θανάσης Νασιακόπουλος απέδωσε τα εύσημα στους διοργανωτές για αυτήν την τόσο σημαντική εκδήλωσε και τόνισε με έμφαση ότι ο Δήμος Κιλελέρ θα αναδείξει, σε συνεργασία με τις κοινότητες και τους τοπικούς συλλόγους των χωριών, όλα εκείνα τα ιστορικά στοιχεία που σχετίζονται με την ιστορία του αγροτικού κινήματος και τους αγώνες των αγροτών. Την εκδήλωση χαιρέτισαν επίσης ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Β. Κόκκαλης, ο βουλευτής Χ. Κέλλας, ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλίας Γ. Λαδόπουλος, και η πρόεδρος της κοινότητας Γ. Νανούλη – Λιάπη. Χαιρετισμό έστειλε και ο βουλευτής Μ. Χαρακόπουλος.

Ακολούθησαν οι ομιλίες – παρουσιάσεις, πριν από τις οποίες προβάλλονταν σχετικά βίντεο: «Το αγροτικό ζήτημα – η μεγάλη αγροτική μεταρρύθμιση του Ελ. Βενιζέλου το 1917 μετά την τροποποίηση του συντάγματος του 1911» από την Ευδ. Τασιοπούλου φιλόλογο, «Περίληψη της διαδικασίας διανομής του κλήρου στους ακτήμονες του Αγίου Γεωργίου – Ιστορικά και Τεχνικά στοιχεία. Η απόφαση απαλλοτρίωσης του κτήματος Μπουχλάρ το 1918 και η δικαστική απόφαση αποζημίωσης και διανομής 9/1920» από τον Π. Πούσια Πολιτικό Μηχανικό msc Αστικής Ανάπλασης και Ανάπτυξης,  «Ο γεωργικός συνεταιρισμός του χωριού και ο ρόλος του στην εξέλιξη της Γεωργίας» από τον Σ. Τσικρίκα γεωργού, τέως προέδρου συνεταιρισμού Αγίου Γεωργίου – ΕΑΣ Λάρισας, αποφοίτου σχολής Πολιτικών Επιστημών και Διοίκησης, «Η ίδρυση και ο ρόλος της Αγροτικής Τράπεζας στην Αγροτική Εξέλιξη από το 1929» από τον Θ. Ακριβούλη, Συνταξιούχο Διευθυντή καταστήματος ΑΤΕ, «Η συμβολή της γεωπονικής Επιστήμης στην εξέλιξη της γεωργίας και στην αναδιάρθρωση των καλλιεργειών» από τον Σ. Μπουλασίκη γεωπόνο, «Ο ιστορικός Ρόλος των ΚΕΠΕΣ, ΣΕΚΦΟ, ΚΕΠΠΥΕΛ στη βελτίωση των σπόρων και τη σιτάρκεια» από τη Χ. Τερζούδη Δρ. Γεωπόνου, Προϊσταμένη τμήματος Αγροτικής Ανάπτυξης και Ελέγχων, «Α’ βάθμια εκπαίδευση: Οι συνθήκες μάθησης και η συμβολή των δασκάλων στο Ελληνικό θαύμα της μεταμόρφωσης των άλλοτε αμόρφωτων ραγιάδων σε επιστήμονες και αξιόλογους ελεύθερους ανθρώπους» από τον Γ. Νταφούλη, συνταξιούχο δάσκαλο.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την αποκάλυψη ενός ολοκληρωμένου χάρτη του οικισμού, όπου εμφανίζονται οι μορφές  των κληρούχων σε φωτογραφίες της εποχής.

Ακολούθησαν βραβεύσεις, από το δήμαρχο Κιλελέρ και την πρόεδρο του συλλόγου γυναικών Δ. Μπουλασίκη – Αντωνοπούλου, των συγγραφέων Β. Αχ. Νανούλη, Γ. Νταφούλη και Δ. Νταφούλη, του ερευνητή Π. Πούσια καθώς και του γηραιότερου αγρότη Θ. Μπουλασίκη πρώην προέδρου της Κοινότητας.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο πρόεδρος του ΔΣ του Δήμου Κιλελέρ Αχ. Βαρδακούλης, οι αντιδήμαρχοι Σ. Σωτηρίου, Τ. Τσινούλης, Χ. Τσιχίτας και Κ. Φιλιππούλης οι δημοτικοί σύμβουλοι Σ. Καλέτσιος, Ρ. Κομήτσας, Ζ. Ανυφαντή, και Ι. Ζαχαριάς, οι πρόεδροι των τοπικών κοινοτήτων Ζαππείου, Κραννώνα και Ψυχικού Κ. Γκαραγκούνη – Σωτηροπούλου, Κ. Τσιαγκλάνης και Ν. Γκαμπλιάς, οι πολιτευτές Γ. Αδαμούλης, Ε. Αξιόγλου και Γ. Ακριβούλης, εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων και πλήθος κόσμου.

 

Προηγούμενο άρθρο Ο Μητροπολίτης Αργολίδος ομιλητής σε Συμπόσιο στη Λάρισα
Επόμενο άρθρο Ισχυρή Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση σημαίνει περισσότερες θέσεις εργασίας