Ειδήσεις

Γένεσις Νεών του Μιχαήλ Βακαλούλη στη Δημοτική Πινακοθήκη


Εγκαινιάζεται την Τρίτη 24 Οκτωβρίου στις 7.30 μ.μ. η ατομική έκθεση του εικαστικού Μιχαήλ Βακαλούλη (Vakas) Γένεσις νεών στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας – Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα.

Γεννημένος στον Πειραιά ο Μιχαήλ Βακαλούλης χρησιμοποίησε τις αρχικές του μνήμες και εικόνες για να δημιουργήσει τη νέα θεματική ενότητα των έργων του, τα περισσότερα λάδια σε καμβά φιλοτεχνημένα τα τελευταία δύο έτη 2016/2017, με τίτλο Γένεσις νεών όπου αποκαλύπτεται ο δυναμισμός του χρωματικού του ζωστήρα σε έργα εμπνευσμένα από διάφορα ναυπηγεία. Είναι μια απόδοση παράλληλης και ενοποιημένης έκφρασης που εισχωρεί μέσα από τα προβαλλόμενα καμάρια, νομείς και αρμαδώρους και διατρέχει την εσωτερικότητα τους. Ο εικαστικός σέβεται την πραγματικότητα της μορφής αλλά την αναπλάθει, οι νήες του και οι σκηνές στα ναυπηγεία γίνονται μάρτυρες βαθύτερων υπαρξιακών νοημάτων. Μέσω της αφαίρεσης των μορφών ο Μιχαήλ Βακαλούλης (Vakas) μας επιτρέπει να δούμε με το μυαλό μας αυτό που δεν μπορούμε να δούμε με τα μάτια μας, μας παρουσιάζει τη δική του εσωτερική αφήγηση. Η Γένεσις νεών του εικαστικού Μιχαήλ Βακαλούλη (Vakas) είναι προϊόν παρατήρησης του κόσμου, της πραγματικότητας, των ανθρώπων, των κινήσεων, των προσώπων και των καταστάσεων, είναι η παρατήρηση της ίδιας της ζωής όπως χαρακτηριστικά υπογραμμίζει η επιμελήτρια της έκθεσης Βαλεντίνη Μαργαριτοπούλου.

Για το συνολικό έργο του εικαστικού Μιχαήλ Βακαλούλη (Vakas) έχει αναφερθεί χαρακτηριστικά στο παρελθόν η Δρ. Στέλλα Μουζακιώτου, καθηγήτρια Ιστορίας της Τέχνης στο Ε.Α.Π, “μελετώντας τα έργα του εικαστικού διαπιστώνουμε ότι κυριαρχούνται από την επιθυμία του να χρησιμοποιήσει ένα προσωπικό εικαστικό λεξιλόγιο για να δημιουργήσει στο θέμα του ένα υποκειμενικό περιεχόμενο ή ένα περιεχόμενο ελεύθερο στην ερμηνεία του κοινού. Μέσα από τη ρευστότητα των περιγραμμάτων των μορφών μπορεί κάποιος να εντοπίσει, αρχικά, τα αισθητικά στοιχεία του Εξπρεσιονισμού, αλλά, κινούμενος αποφασιστικά μακριά από διακοσμητικές εφαρμογές και αντιμετωπίζοντας το ορατό ως ένα παράθυρο που αποκαλύπτει την ανθρώπινη ψυχολογία, μας αποκαλύπτει μια δημιουργική επαφή του με τον υπερρεαλισμό και την υπερπραγματικότητα”.

Στο πλαίσιο της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν ξεναγήσεις και εκπαιδευτικό πρόγραμμα από τον ίδιο τον εικαστικό.

Επιμέλεια έκθεσης: Βαλεντίνη Μαργαριτοπούλου, Ιστορικός Τέχνης/Μουσειολόγος

Διάρκεια έκθεσης: 24 Οκτωβρίου 2017 – 26 Νοεμβρίου 2017

Ώρες λειτουργίας: Τρίτη – Παρασκευή 10:00 – 14:00 & 18:00 – 21:00
Σάββατο – Κυριακή 10:00 – 14:00
Πληροφορίες: info@katsigrasmuseum.gr και 2410-672499

Προηγούμενο άρθρο Ξεκινά η ανάρτηση δασικών χαρτών
Επόμενο άρθρο Το Ε.Κ.Λ. για τις δηλώσεις Τσίπρα σχετικά με τις κατασχέσεις