Χειμώνας…. Τρισδιάστατος!


Η νέα κινηματογραφική σεζόν μπήκε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο: η εισβολή στο μυαλό των θεατών με το αριστουργηματικό φιλμ του Κρίστοφερ Νόλαν «Inception» με τον σπουδαίο Λεονάρντο Ντι Κάπριο ως πρωταγωνιστή ήταν το αρχικό δείγμα για το τι πρόκειται να δούμε φέτος στις σκοτεινές αίθουσες.  Χολιγουντιανές ταινίες που καλύπτουν ολόκληρο το ειδολογικό φάσμα, ανεξάρτητες παραγωγές και αρκετές ευρωπαϊκές ταινίες οι οποίες δίνουν το στίγμα της μοναδικής κουλτούρας της γηραιάς Αλβιόνας σε μια -κατά γενική ομολογία- υπερατλαντική σινεματική κυριαρχία. Ίσως το κυριότερο χαρακτηριστικό της νέας κινηματογραφικής περιόδου είναι η ολοένα αυξανόμενη παρουσία ταινιών 3D προβολής. Δυστυχώς οι κινηματογράφοι της Λάρισας δεν διαθέτουν ακόμα τις τεχνικές προδιαγραφές για τέτοιου είδους προβολές. Δυστυχώς…

ΠΟΠ ΚΟΡΝ, ΜΠΛΟΚΜΠΑΣΤΕΡ ΚΑΙ ΧΟΛΙΓΟΥΝΤ

Οι δύο τελευταίες ταινίες του χρυσωρυχείου της σειράς του Χάρι Πότερ σε σκηνοθεσία Ντέιβιντ Γιέιτς θα προβληθούν την τρέχουσα σεζόν. Στην ουσία πρόκειται για μια ταινία που αποτελείται από δύο μέρη. Το πρώτο μέρος θα προβληθεί τον Νοέμβριο του 2010 ενώ το δεύτερο θα προβληθεί τον Ιούλιο του 2011. Το «Tron», μια σημαντική και προφητική ταινία επιστημονικής φαντασίας του 1982 βρίσκει σήμερα το κατάλληλο ψηφιακό περιβάλλον για μια συναρπαστική συνέχεια με τίτλο «Tron Legacy» και με τον Τζεφ Μπρίτζες να πρωταγωνιστεί στον ίδιο ρόλο μετά από 30 περίπου χρόνια. Η συνέχεια του υπερεπιτυχημένου μπλοκμπάστερ «Οι Πειρατές της Καραϊβικής: Σε παράξενα κύματα» θα βάλει τον ακαταμάχητο πειρατή Τζακ Σπάροου -τον υποδύεται και πάλι ο Τζόνι Ντεπ-σε νέες περιπέτειες. Το ηρωικό σινεμά, συνεχίζοντας μια ακόμη σάγκα, εκπροσωπείται από την τρίτη ταινία «Τα χρονικά της Νάρνια» με επεξηγηματικό τίτλο «Το ταξίδι του περιπατητή της αυγής». Οι λαμαρίνες των «Transformers» του Μάικλ Μπέι συνεχίζουν το θορυβώδες ταξίδι τους στο ψηφιακό σινεμά με το τρίτο μέρος τους, δυστυχώς χωρίς την εκρηκτική Μέγκαν Φοξ στο καστ. Αντίθετα οι μεταλλαγμένοι σούπερ ήρωες «X-Men» μας συστήνονται εξαρχής αφού η ταινία που θα προβληθεί, το πιθανότερο, το επόμενο καλοκαίρι αποτελεί το prequel της επιτυχημένης σειράς. Τέσσερις ακόμη κόμικ ήρωες γίνονται κινηματογραφικές ταινίες: «Thor» του Κένεθ Μπράνα με τους Κρις Χερμσγουόρθ και Άντονι Χόπκινς, «Green Lantern» του Μάρτιν Κάμπελ με τους Ράιαν Ρέινολτς και Τιμ Ρόμπινς, «Captain America: The Fisrt Avenger» του Τζο Τζόνστον με τους Κρις Έβανς και Χιούγκο Γουίβινγκ και, «The Green Hornet» του Μισέλ Γκοντρί με τον Σεθ Ρόγκεν.

ΣΚΗΝΟΘΕΤΕΣ ΓΙΑ ΟΣΚΑΡ

Τα μεγάλα ονόματα του σινεμά έχουν ήδη έτοιμες τις ταινίες τους. Αρκετοί από αυτούς θεωρούνται ήδη φαβορί για τα επόμενα Όσκαρ. Ο Ντάνι Μπόιλ, ο θριαμβευτής σκηνοθέτης του «Slumdog Millionaire», έχει τα φόντα να είναι ξανά υποψήφιος με το φιλμ «127 Ώρες». Η ταινία περιγράφει την αληθινή ιστορία ενός ορειβάτη, ο οποίος, αφού παγιδεύεται ανάμεσα σε βράχους, αναγκάζεται να κόψει το χέρι του για να ξεφύγει. Πρωταγωνιστεί ο Τζέιμς Φράνκο. Ο Ρόμπερτ Ρέντφορντ καταπιάνεται με τη δολοφονία του Άβρααμ Λίνκολν στο φιλμ «Ο συνωμότης», έχοντας ως πρωταγωνιστές τους Τζέιμς Μακαβόι και Αλέξις Μπλεντέλ. Ο Κλιντ Ίστγουντ μπαίνει στα χωράφια του τρόμου και του σασπένς με το θρίλερ «Hereafter», με πρωταγωνιστή τον Ματ Ντέιμον. Ο Μαρκ Γουόλμπεργκ πρωταγωνιστεί στην ταινία «Ο μαχητής» του Ντέιβιντ Ό Ράσελ, στον ρόλο του πυγμάχου «Ιρλανδού» Μίκι Γουόρντ, που μεσουράνησε στα ρινγκ της δεκαετίας του ’80. Η Σοφία Κόπολα, κόρη του μεγάλου Φράνσις Φορντ Κόπολα, μετά την ιλουστρασιόν αποτυχία της ταινίας «Μαρία Αντουανέτα», επιστρέφει με το φιλμ «Somewhere», μια ιστορία καταστάσεων και χαρακτήρων με πολύ καλές ερμηνείες, κυρίως από τον πρωταγωνιστή της, Στίβεν Ντορφ. Ο Πίτερ Γουίρ, δημιουργός των ταινιών «Το τελευταίο κύμα» και «Master and Commander», σκηνοθετεί την ταινία «The Way Back». To φιλμ περιγράφει την περιπέτεια τριών δραπετών, κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, στην παγωμένη Σιβηρία. Πρωταγωνιστούν οι Κόλιν Φάρελ, Μαρκ Στρογκ, Τζιμ Σταρτζες, Σαοίρς Ρόαν και Εντ Χάρις. Σοβαρό ενδεχόμενο Οσκαρικών υποψηφιοτήτων έχουν και οι τρομεροί Αφοι Κοέν («Καμιά πατρίδα για τους μελλοθάνατους», «Μόνο Αίμα»), με το remake του γουέστερν «Αληθινό Θάρρος» του Χένρι Χάθαγουεϊ, για το οποίο ο Τζον Γουέιν, το 1969, πήρε Όσκαρ Α’ ανδρικού ρόλου. Στην ταινία των Αφων Κοέν, που διατηρεί τον τίτλο της πρωτότυπης, πρωταγωνιστεί ο σπουδαίος Τζεφ Μπρίτζες. Ο Ντέιβιντ Φίντσερ («Seven») περιγράφει την άκρως ενδιαφέρουσα ιστορία της δημιουργίας της ιστοσελίδας κοινωνικής δικτύωσης FACEBOOK, στο φιλμ «Social Network».

ΑΝΑΤΡΙΧΙΛΕΣ…

Το remake της κλασικής, πλέον, ταινίας τρόμου και φρίκης «Πιράνχας», γυρίστηκε από τον Αλεξάντερ Αζά («Αίμα στους Λόφους») και μάλιστα σε 3D. Η ταινία, με ήρωες τα αιμοβόρα ψαράκια, ξεκίνησε να προβάλλεται αυτή τη βδομάδα, ενώ την επόμενη Πέμπτη θα κάνει πρεμιέρα το κλεστοφοβικό θρίλερ αγωνίας του Ροντρίγκο Κόρτες «Θαμμένος», με μοναδικό ηθοποιό και πρωταγωνιστή τον γιο του Μπαρτ Ρέινολτς, Ράιαν Ρέινολτς. Μέσα στην χρονιά αναμένονται ακόμη τα θρίλερ «The Ward» του επανακάμψαντα Τζον Κάρπεντερ (μεταφυσική ιστορία με ψυχασθενείς και φαντάσματα), «The Rite» του Μάικλ Χάφστρομ (ταινία με δαίμονες και εξορκισμούς) με τον Άντονι Χόπκινς στον πρωταγωνιστικό ρόλο, «Paranormal Activity 2», «Μη φοβάσαι το σκοτάδι» του Τρόι Νίξι με τους Κέιτι Χολμς και Γκάι Πιρς, και τέλος, η αμερικάνικη έκδοση του σπουδαίου σουηδικού βαμπιρικού θρίλερ «Άσε το κακό να μπει», με τίτλο «Let me in» του Ματ Ριβς και με πρωταγωνιστές τους Ελίας Κοτέας, Ρίτσαρντ Τζένκινς, Κόντι Σμιτ Μακφί.

ΔΡΑΣΗ, ΔΡΑΣΗ, ΔΡΑΣΗ…

Ο «Τουρίστας» με τους Τζόνι Ντεπ και Αντζελίνα Τζολί είναι μια κατασκοπική περιπέτεια που σκηνοθετεί ο Φλόριαν Χένγκελ Φον Ντόνερσμαρκ, ο σκηνοθέτης που μας έδωσε το αριστουργηματικό «Οι Ζωές των Άλλων». Ο Πολ Χάγκις σκηνοθετεί τον Ράσελ Κρόου στο φιλμ «The Next Three Days», όπου ένας άντρας παλεύει, με πρωτοφανές πείσμα, να αποδείξει την αθωότητα της γυναίκας του, όταν αυτή κατηγορείται για φόνο. Ο μέτριος ηθοποιός, αλλά καλός σκηνοθέτης, Μπεν Άφλεκ σκηνοθετεί την ταινία καταδίωξης «The Town», με πρωταγωνιστές τον ίδιο και τον σταρ του «Hurtlocker» Τζέρεμι Ρενιέρ. Στην αστυνομική περιπέτεια «The son of no one» του Ντίτο Μοντιέλ πρωταγωνιστούν οι Τσάνιγκ Τέιτουμ, Αλ Πατσίνο, Ρέι Λιότα, Κέιτι Χολμς και Ζιλιέτ Μπινός. Στην ταινία «Adjustment Bureau» ο Ματ Ντέιμον πρωταγωνιστεί στον ρόλο ενός γερουσιαστή, που θα πρέπει να πολεμήσει ενάντια σε μια μυστική οργάνωση, η οποία θέλει να τον κρατήσει μακριά από την αγαπημένη του. Το φιλμ βασίζεται σε μια ιστορία του Φίλιπ Ντικ. Ο Λίαμ Νίσον πρωταγωνιστεί στην ταινία «Unknown white male», στον ρόλο ενός τύπου, ο οποίος υποστηρίζει ότι κάποιος άλλος του έκλεψε την ταυτότητα, και συνεπώς, τη ζωή του. Φυσικά κανείς δεν τον πιστεύει. Ο Τζο Ράιτ («Εξιλέωση») σκηνοθετεί την εκπληκτική Σαοίρς Ρόαν (η μικρή πρωταγωνίστρια της «Εξιλέωσης») στην ταινία «Hanna». Η Ρόαν υποδύεται ένα δεκατετράχρονο κορίτσι που εκπαιδεύεται για να γίνει δολοφόνος. Στο «London Boulevard» του Γουίλιαμ Μόναχαν, ο Κόλιν Φάρελ παίζει τον ρόλο ενός πρώην φυλακισμένου, ο οποίος ερωτεύεται μια σταρ του κινηματογράφου (Κίρα Νάιτλι), ενώ αναγκάζεται να αντιμετωπίσει έναν μοχθηρό γκάγκστερ. Η τελευταία πρωταγωνιστική εμφάνιση του Μπρους Γουίλις είναι στο φιλμ «Red», στον ρόλο ενός συνταξιούχου πράκτορα της CIA, που αναγκάζεται να επιστρέψει στα γνώριμα και επικίνδυνα μονοπάτια των δολοφονικών συνωμοσιών. Μαζί του εμφανίζεται και η Έλεν Μίρεν (είχε πάρει Όσκαρ Ά γυναικείου ρόλου στην ταινία «Η Βασίλισσα»). Τέλος ο Ρόμπερτ Ροντρίγκεζ παρουσιάζει τις περιπέτειες του φονικού, αλλά έντιμου, τυχοδιώκτη «Machete» στην ομότιτλη ταινία.

ΓΙΑ …ΛΙΓΟΥΣ

Η ταινία του Απίτσατπονγκ Γουιρισαθακούλ (!!!) «Ο Θείος Μπανμί που μπορεί να ανακαλέσει τις προηγούμενες ζωές του» κέρδισε τον Χρυσό Φοίνικα στο τελευταίο φεστιβάλ των Καννών. Δεν υπάρχει αμφιβολία, ότι αυτό το παράξενο φιλμ θα προσελκύσει το ενδιαφέρον αρκετών «ψαγμένων» θεατών, και αυτό δεν θα οφείλεται μόνο στον μακροσκελή τίτλο του. Δύο ακόμα ταινίες από το πρόσφατο φεστιβάλ των Καννών θα προβληθούν φέτος: το «Another Year» του Μάικ Λι και το «Des Hommes Et Des Dieux» του Ξαβιέ Μποβουά (αφορά την ιστορία μιας ομάδας μοναχών που αντιμετωπίζουν επιθέσεις εξτρεμιστών κάπου στην Αφρική). Η ταινία του Μποβουά κέρδισε το Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής. Ο Τζορτζ Κλούνεϊ πρωταγωνιστεί στην ατμοσφαιρική ταινία «The American» του Άντον Κόρμπιν στον ρόλο ενός επαγγελματία δολοφόνου, ο οποίος εγκαθίσταται σε ένα χωριό της Σικελίας, προκειμένου να εκτελέσει την τελευταία του αποστολή. Ο Αλεχάντρο Γκονζάλες Ιναρίτου («Βαβέλ») σκηνοθετεί το επίτηδες ανορθόγραφο «Biutiful», με πρωταγωνιστή τον εξαιρετικό Χαβιέ Μπαρδέμ. Εκτός από τα παραπάνω φιλμ και άλλες σημαντικές ταινίες, επίσης σημαντικών σκηνοθετών, θα προβληθούν μέσα στη χρονιά, όπως τα «Route Irish» του Κεν Λόατς, «Film Socialisme» του Ζαν Λικ Γκοντάρ και «Aurora» του Κρίστι Πίου.

ΚΩΜΩΔΙΕΣ

Ο Μπεν Στίλερ συνεργάζεται για τρίτη φορά με τον Ρόμπερτ Ντε Νίρο στην κωμωδία «The Little Fockers», με θέμα τις περιπέτειες του αδέξιου Γκέιλορντ Φόκερ και του-πρώην κατασκόπου της CIA-άκαμπτου πεθερού του. Οι Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ και Ζακ Γαλιφιανάκης πρωταγωνιστούν στην ξεκαρδιστική κωμωδία του Τοντ Φίλιπς «Due Date», ενώ ο Ζακ Γαλιφιανάκης πρωταγωνιστεί και πάλι, στο sequel της μεγάλης εισπρακτικής επιτυχίας «Hangover». Ο υπερπαραγωγικός Γούντι Άλεν παρουσιάζει με το δικό του γνώριμο στιλ, ένα πολύχρωμο μωσαϊκό χαρακτήρων, στην κομεντί «Θα συναντήσεις έναν ψηλό μελαχρινό ξένο». Στην ταινία «Δωρητής Σπέρματος» η Τζένιφερ Άνιστον καταφέρνει να βρει δωρητή σπέρματος, αλλά μετά από κάποια χρόνια ανακαλύπτει, ότι μπέρδεψε τους δότες με τις… δωρεές. Το γεγονός αυτό «εγκυμονεί»… τρομερές παρεξηγήσεις. Ο Τζέι Ρότς μεταφέρει τη γαλλική κωμωδία του Φράνσις Βέμπερ «Δείπνο Ηλιθίων» στο Χόλιγουντ, με πρωταγωνιστές τους Στιβ Καρέλ και Πολ Ραντ. Το φιλμ «Πρωινή Δόξα» με τους Χάρισον Φορντ και Ρέιτσελ Μακ Άνταμς είναι μια ρομαντική κωμωδία, που εκτυλίσσεται στον χώρο της τηλεόρασης. Ο Τζέικ Τζίλενχαλ («Ο Πρίγκηπας της Περσίας») προσπαθεί να πουλήσει… βιάγκρα στην ταινία του Έντουαρντ Ζούικ («Ματωμένο Διαμάντι»), «Αγάπη και άλλα… ναρκωτικά». Η Τζούλια Ρόμπερτς καταφέρνει και συνδυάζει «Φαγητό, προσευχή και αγάπη» (αυστηρά με αυτή τη σειρά) σε μια ρομαντική κωμωδία, όπου την αγάπη αντιπροσωπεύει ο Χαβιέ Μπαρδέμ.

ΠΑΠΟΥΤΣΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΣΟΥ…

Μετά την επιτυχία της Αθηνάς Ραχήλ Τσαγκάρη και της ταινίας της «Άτενμπεργκ» στο πρόσφατο φεστιβάλ της Βενετίας (η νεαρή πρωταγωνίστρια Αριάν Λαμπέντ πήρε το βραβείο καλύτερης γυναικείας ερμηνείας), το ελληνικό σινεμά ατενίζει, με κάπως πιο αισιόδοξη διάθεση, το μέλλον. Ο Γιάννης Οικονομίδης, μετά τα εξουθενωτικά φιλμ, «Σπιρτόκουτο» και «Η ψυχή στο στόμα», σκηνοθετεί μια, ακόμη προκλητική και συνεπώς ενδιαφέρουσα, ταινία με τίτλο «Μαχαιροβγάλτης». Ο Άγγελος Φραντζής βασίζεται στον αυθορμητισμό του φακού, αλλά και των ερμηνειών, για να περιγράψει την ιστορία ενός κοριτσιού και δύο αγοριών, στο φιλμ «Μέσα στο δάσος». «Τα οπωροφόρα της Αθήνας», είναι η καινούρια ταινία του Νίκου Παναγιωτόπουλου, με πρωταγωνιστές, όχι γεωπόνους και αγρότες, αλλά τους Νίκο Κουρή, Λευτέρη Βογιατζή, Αλεξία Καλτσίκη. Το επιτυχημένο θεατρικό έργο του Βασίλη Κατσικονούρη «Το γάλα», μεταφέρεται στον κινηματογράφο από τον πρωτοεμφανιζόμενο σκηνοθέτη Γιώργο Σιούγα. Η ιστορία του σατανιστή Ασημάκη Κατσούλα και των τελετουργικών δολοφονιών που εκτέλεσε το 1993, περιγράφεται στο φιλμ «Ο θάνατος που ονειρεύτηκα», του Παναγιώτη Κράββα, ενώ ο Σύλας Τζουμέρκας, έρχεται και αυτός στις ελληνικές αίθουσες, με βενετσιάνικο αέρα, καθώς η ταινία του «Χώρα Προέλευσης», προβλήθηκε στην Εβδομάδα Κριτικής στο πρόσφατο φεστιβάλ της Βενετίας.

Προηγούμενο άρθρο ΕΚΛΟΓΕΣ ΧΩΡΙΣ ΡΥΠΑΝΣΗ. ΓΙΝΕΤΑΙ!...
Επόμενο άρθρο Με πλώρη την Αυστρία…., εξώκειλε στον Αγιόκαμπο