Ειδήσεις

Συγκέντρωση του ΕΚΝΛ στο αναπτυξιακό συνέδριο


Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, με τη στήριξη και των άλλων κομμάτων που υποστηρίζουν το εκμεταλλευτικό σύστημα και ψήφισαν το 3ο μνημόνιο, εντείνει την εφαρμογή των αντεργατικών-αντιλαϊκών μέτρων που ψήφισε αυτή και οι προηγούμενες κυβερνήσεις και ετοιμάζεται να πάρει νέα μέτρα στο πλαίσιο της 3ης αξιολόγησης, με τα οποία κάνει τον βίο-αβίωτο στους εργάτες, συνταξιούχους, μικρούς αγρότες & ΕΒΕ.

Αυτή την αντιλαική πολιτική, η κυβέρνηση, μαζί με την Περιφέρεια Θεσσαλίας, προσπαθούν να εξωραΐσουν, με ένα ακόμα «αναπτυξιακό συνέδριο» στη Λάρισα 10-11 Οκτώβρη, λέγοντας ψέματα ότι τελειώνουν τα δύσκολα και έρχεται η ανάπτυξη, που θα δώσει λύσεις στα προβλήματα και θα είναι δίκαιη για όλους. Η αλήθεια είναι ότι συζητούν πως θα διαμορφώσουν τις προϋποθέσεις στη Θεσσαλία και πανελλαδικά, για την ανάπτυξη των κερδών και της ανταγωνιστικότητας του μεγάλου κεφαλαίου και όχι για τις λαικές ανάγκες.

 

Η καπιταλιστική ανάπτυξη, που επαγγέλλονται η κυβέρνηση, τα κόμματα υποστηρικτές του εκμεταλλευτικού συστήματος και της Ε.Ε, Περιφέρεια και Δήμοι, η μεγαλοεργοδοσία, οι κυβερνητικοί & εργοδοτικοί συνδικαλιστές και μας καλούν να βάλουμε πλάτη, δεν είναι προς όφελος των εργατών, των ανέργων, των φτωχών αγροτών και ΕΒΕ.

Οι απλήρωτοι θα παραμένουν απλήρωτοι, οι περισσότεροι άνεργοι θα παραμείνουν άνεργοι και χωρίς επίδομα ανεργίας, όσοι πιάσουν δουλειά θα είναι συνήθως προσωρινή, με μερική απασχόληση, οι μισθοί και οι συντάξεις, θα μειωθούν περισσότερο, γιατί αυτό απαιτεί η αναταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων, ο ΕΝΦΙΑ, οι δυσβάσταχτοι φόροι θα παραμείνουν για τους εργατουπάλληλους και τα λαικά στρώματα, η δημόσια υγεία και παιδεία θα γίνονται όλο και ακριβότερο εμπόρευμα, οι μικροί αγρότες και ΕΒΕ θα συνεχίσουν να ξεκληρίζονται, τα έργα για τις λαικές ανάγκες (δομές υγείας, παιδείας, παιδικοί σταθμοί, αντιπλημμυρικής, αντιπυρικής και αντισεισμικής προστασίας, για άρδευση & ύδρευση, όπως η εκτροπή του Άνω ρου του Αχελώου), πάνε στην άκρη, γιατί δεν συμφέρουν το κεφάλαιο.

 

Η ανάπτυξη στον καπιταλισμό δεν μπορεί να είναι για όλους, ούτε δίκαιη. Θα αφορά την άνοδο των κερδών του κεφαλαίου και θα στηριχτεί στην ένταση της εκμετάλλευσης των εργατών, με την φθηνή δουλειά, το τσάκισμα των εργατικών & ασφαλιστικών δικαιωμάτων, στην καταστολή του δικαιώματος της απεργίας και των εργατικών-λαικών αγώνων, στις ιδιωτικοποιήσεις και στο σάρωμα χιλιάδων μικρών αγροτών και ΕΒΕ. Επίσης με την καταλήστευση άλλων λαών, με το αιματηρό ξαναμοίρασμα των ενεργειακών πηγών, των αγορών, το ξαναχάραγμα των συνόρων και νέα κύματα προσφύγων, για να ανοίξουν νέα πεδία κερδοφορίας για τους επιχειρηματικούς ομίλους, παράλληλα με άλλα μέτρα για τη στήριξη της «ανταγωνιστικότητας» τους, όπως η πλούσια χρηματοδότηση από εθνικά & ευρωπαϊκά ταμεία.

Ας δούμε ορισμένα παραδείγματα, για το ποιος κερδίζει και ποιος χάνει στην ανάπτυξη και στην κρίση του καπιταλισμού.

Την περίοδο 2009-15, η ανταγωνιστικότητα του κόστους της ελληνικής οικονομίας, σύμφωνα με τον υπουργό οικονομίας, βελτιώθηκε 24%. Αυτό σημαίνει ότι η τιμή της εργατικής δύναμης μειώθηκε 24%, όμως η ανεργία δεν μειώθηκε ουσιαστικά και τα μέτρα που συνεχίζει να ψηφίζει η κυβέρνηση μειώνουν περισσότερο την τιμή της εργατικής δύναμης, επομένως καμία βελτίωση της θέσης των εργαζομένων δεν έχουμε. Το 2013 οι προσλήψεις πλήρους απασχόλησης ήταν 53,85% του συνόλου, ενώ το 2017 το 47,86%, με παραπέρα πτωτική τάση.

Η COSCO που της έδωσαν το λιμάνι του Πειραιά, ενώ βγάζει τεράστια κέρδη, στους εργαζόμενους έχει επιβάλει καθεστώς γαλέρας, μισθούς 500-600 ευρώ, εχθρεύεται κάθε αίτημά τους και το σωματείο τους. Στον κλάδο του Τουρισμού-Επισιτισμού, που εδώ και χρόνια έχει μεγάλη ανάπτυξη, οι μεγάλοι ξενοδόχοι, εφοπλιστές και άλλοι επιχειρηματίες, αποκομίζουν τεράστια κέρδη, όμως οι εργαζόμενοι στην πλειοψηφία τους, αμείβονται με μισθούς 400-500 ευρώ, όταν τους πληρώνονται κι αυτούς, πολλοί είναι με μερική απασχόληση και άθλιες συνθήκες εργασίας.

Το ίδιο στον κλάδο των Τροφίμων-Ποτών που αναπτύσσεται στην περιοχή μας, όπου οι εργοδότες, αποκομίζουν πολλά εκατομμύρια κέρδη, όμως οι εργαζόμενοι στην πλειοψηφία τους δουλεύουν με μισθούς 586 και 511 μικτά, σε καθεστώς εντατικοποίησης και τρομοκρατίας, με απλήρωτες υπερωρίες. Επίσης στην Ιδιωτική Υγεία που έχει μεγάλη ανάπτυξη στην περιοχή μας και οι εργοδότες αποκομίζουν τεράστια κέρδη, οι περισσότεροι εργαζόμενοι αμείβονται με 586 & 511 ευρώ μεικτά, σε πολλές κλινικές-κέντρα αποκατάστασης είναι απλήρωτοι επί μήνες και δουλεύουν σε συνθήκες εντατικοποίησης.   

Επόμενα, τα επιχειρήματα της κυβέρνησης και η πολιτική της για την ανάπτυξη, είναι μια απάτη για τους εργαζόμενους και παράδεισος για το μεγάλο κεφάλαιο. Άλλωστε η καπιταλιστική ανάπτυξη, έφερε την κρίση και γι’ αυτό πρέπει να απορριφτεί αυτή και γενικά ο τρόπος οργάνωσης της οικονομίας. Γυρίζουμε την πλάτη στην προσπάθεια εργοδοσίας, κυβέρνησης, των αστικών κομμάτων και των αιρετών τους σε Περιφέρεια & Δήμους, να μας υποτάξουν στον δήθεν «εθνικό στόχο» της επιστροφής στην καπιταλιστική ανάπτυξη, την οποία υπηρετούν και όσοι εμφανίζουν ως λύση την καπιταλιστική Ελλάδα με εθνικό νόμισμα.

 

Εμείς δεν δεχόμαστε να ζούμε με ψίχουλα στην ειρήνη τους, ούτε να θυσιαστούμε στον πόλεμό τους, για τα κέρδη της πλουτοκρατίας.

Διεκδικούμε την κατάργηση όλων των αντεργατικών-αντιασφαλιστικών νόμων, πλήρη και σταθερή εργασία για όλους με 7ωρο, 5θήμερο, 35ωρο, επίδομα ανεργίας 600 ευρώ σε όλους τους ανέργους και άλλα μέτρα προστασίας τους, ΣΣΕ υποχρεωτικές για όλους, άμεση επαναφορά του βασικού μισθού στα 751 ευρώ και της κατώτερης σύνταξης στα 600 ευρώ. Ανάκτηση όλων των απωλειών σε μισθούς, συντάξεις, επιδόματα, κατάργηση της άγριας φοροληστείας, αποκλειστικά δημόσια δωρεάν υγεία, κοινωνική ασφάλιση και παιδεία για όλους. Να έχουν όλοι αξιοπρεπή σύνταξη στα 60 οι άνδρες και στα 55 οι γυναίκες, και 5 χρόνια νωρίτερα στα ΒΑΕ. Να σταματήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις, να γίνουν δημόσια έργα για τις λαικές ανάγκες. Να πληρώσει την κρίση και το χρέος η πλουτοκρατία που τα δημιουργεί.

Να σταματήσουν οι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι, κάθε συμμετοχή της Ελλάδας σ’ αυτούς, καμία αλλαγή συνόρων, να κλείσουν όλες οι ξένες βάσεις στη χώρα μας, έξοδο της Ελλάδας από το ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. Να γυρίζουν πίσω οι ελληνικές στρατιωτικές αποστολές που είναι σε ιμπεριαλιστικές αποστολές σε άλλες χώρες. Να πάψει η χώρα μας να πληρώνει τα 4 δις. ετησίως για ανάγκες του ΝΑΤΟ και να δίνονται αυτά για τις λαικές ανάγκες.

 

Το Εργατικό Κέντρο Ν. Λάρισας, λέει πως υπάρχει κι άλλος δρόμος ανάπτυξης, αυτός που συμφέρει τους εργάτες, τους μικρούς αγρότες και ΕΒΕ και γι’ αυτόν παλεύουμε.

Είναι ο δρόμος που περνά μέσα από την οργάνωση σε γερά, ταξικά προσανατολισμένα σωματεία και στους χώρους δουλειάς και του ταξικού αγώνα της εργατικής τάξης με τη γραμμή πάλης του ΠΑΜΕ, σε συμμαχία με τους μικρούς αγρότες και ΕΒΕ, ενάντια στα μνημόνια και κάθε αντιλαϊκή πολιτική και κυβέρνηση και συνολικά ενάντια στο εκμεταλλευτικό σύστημα.

Για να έρθει η εργατική τάξη στην εξουσία, να κοινωνικοποιήσει τα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής, για να αναπτυχθούν όλοι οι κλάδοι της οικονομίας προς όφελος του λαού, να αποδεσμεύσει τη χώρα από Ε.Ε και ΝΑΤΟ, να διαγράψει μονομερώς το χρέος, να αποσύρει τη χώρα από ιμπεριαλιστικές στρατιωτικο-πολιτικές επεμβάσεις και πολέμους

Μόνο έτσι θα μπορέσει η εργατική τάξη και τα λαικά στρώματα να απολαύσουν τους καρπούς της δουλειάς τους και να ζήσουν μια ζωή χωρίς ανεργία, φτώχεια, εκμετάλλευση  και πολέμους. Ο αγώνας μας για να είναι αποτελεσματικός, τέτοιον προσανατολισμό πρέπει να έχει. Όλα μπορούμε να τα αλλάξουμε αν αποφασίσουμε να το κάνουμε. Η κατάσταση αυτό απαιτεί και πρέπει να το κάνουμε.

Προηγούμενο άρθρο Μάξιμος: Μέτρα για δημογραφικό πριν σβήσουν τα φώτα σε όλα τα χωριά!
Επόμενο άρθρο Ανάκληση άδειας διάθεσης στην αγορά φυτοπροστατευτικού προϊόντος