Ειδήσεις

Ειδική Δοκιμασία ανάδειξης των Προσκόπων Έθνους


           Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η φετινή Ειδική Δοκιμασία ανάδειξης των «Προσκόπων Έθνους», πανελλαδική δράση του Σώματος Ελλήνων προσκόπων που πραγματοποιήθηκε στη Λάρισα από το πρωί της Πέμπτης 7 Σεπτεμβρίου έως και το απόγευμα της  Κυριακής 10 Σεπτεμβρίου. 

          Στη διαδικασία συμμετείχαν 70 Ανιχνευτές Πρόσκοποι, αγόρια και κορίτσια ηλικίας 17 – 18 ετών οι οποίοι και ολοκλήρωσαν την εκπαιδευόμενη ζωή τους ως ανήλικα μέλη της Προσκοπικής Κίνησης. Στόχος τους ήταν να δείξουν ότι είναι «πρωταθλητές» στο προσκοπικό πνεύμα, στην κοινωνική προσφορά, στο ήθος, στις γνώσεις, στη δράση, στη συνέπεια, στην ευποιία και στο ευ αγωνίζεσθαι. Και να «κερδίζουν» την επιβράβευση των διακριτικών του «Προσκόπου του Έθνους», ενός μαντηλιού με το μαίανδρο και ενός ειδικού σήματος με το θυρεό της Ελληνικής Δημοκρατίας, που τους απονέμονται από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας ή τον Υπουργό Παιδείας σε ειδική τελετή. Ας σημειωθεί ότι ο θεσμός του «Προσκόπου του Έθνους» καθιερώθηκε από τα πρώτα χρόνια της υπερεκατονταετούς Προσκοπικής Κίνησης και από τότε περιβλήθηκε με πολλή μυθολογία και αρκετά βαρύ συμβολισμό. Ανάλογη είναι και η άποψη που υπάρχει σήμερα ανάμεσα στα μέλη του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων.

 

 

 

 

 

       Οι υποψήφιοι Πρόσκοποι του Έθνους έφθασαν στη Λάρισα  μαζί με 25 βαθμοφόρους της Κίνησης το πρωί της Πέμπτης. Μετά την εγκατάσταση τους στο 4ο δημοτικό σχολείο Λάρισας, και αφού τους υποδέχτηκε με χαρά και τους καλωσόρισε ο Περιφερειακός Έφορος Κεντρικής και Δυτικής Θεσσαλίας  Παναγιώτης Κορδάς , προσέφεραν στην συνέχεια εθελοντική εργασία στην ετοιμασία των βιβλίων που θα μοιράζονταν σε λίγες ημέρες στους μαθητές που ξεκινούσαν την σχολική τους χρονιά. Παράλληλα ο καθένας Ανιχνευτής σε ειδική διαμορφωμένη αίθουσα παρουσίαζε στο επιτελείο της δράσης , τις προσωπικές – προσκοπικές του γνώσεις που  διέθετε κατά το διάστημα της ζωής του στο τμήμα του δηλαδή  στην Κοινότητα των Ανιχνευτών .

 

         Το πρωί της Παρασκευής τα λεωφορεία της 110 Πτέρυγας Μάχης περίμεναν τους Ανιχνευτές για να τους μεταφέρουν στην περιοχή του ορεινού όγκου του Κισσάβου από την Ανατολή μέχρι τα Αμπελάκια και την Καρίτσα , όπου οι υποψήφιοι Πρόσκοποι Έθνους έπρεπε να δείξουν  χωρισμένοι σε Ομίλους των τριών ατόμων ότι μπορούν να ζήσουν και να κινηθούν μόνοι τους με πλήρη ασφάλεια στη φύση. Διανυκτέρευσαν στον ΄΄Κάναλο, το Μαχμούτι΄΄ και το μεσημέρι του Σαββάτου αφού πάτησαν όλοι μαζί την κορυφή του Κισσάβου και έζησαν από κοντά τη μοναδική φθινοπωρινή φύση ,επέστρεψαν στην Σπηλιά όπου και πήραν το δρόμο της επιστροφής για την Λάρισα.

 

           Σειρά είχε η δράση προσφοράς!  Οι Ανιχνευτές μόλις επέστρεψαν στην Λάρισα,  επισκέφτηκαν όλοι μαζί το αισθητικό Άλσος Λάρισας ,ένα πόλο ομορφιάς και πρασίνου ,όπου τους υποδέχτηκε με μεγάλη χαρά ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων –υποδομών και πολιτικής προστασίας Λάρισας κος Σούλτης ο οποίος αφού τους καλωσόρισε εκ μέρους του Δημάρχου τους έδειξε την ξυλεία με την οποία οι ανιχνευτές θα έκαναν την καλή τους πράξη! Να επιδιορθώσουν την πύλη του Άλσους καθώς και τμήμα της παιδικής χαράς ,όπερ και εγένετο με μεγάλη χαρά και ενθουσιασμό.

 

      Το πρωί της Κυριακής κι αμέσως μετά τη συμμετοχή στη θεία λειτουργία στην εκκλησία , επισκέφτηκαν το Φρούριο και το αρχαίο Θέατρο Λάρισας ένα από τα σημαντικότερα και μεγαλύτερα του ελληνικού χώρου όπου ήταν κέντρο και της κοινωνικής ζωής των αρχαίων Λαρισαίων. Οι Ανιχνευτές  έμειναν κατενθουσιασμένοι από το επιβλητικό αυτό αρχαίο κτίσμα και αμέσως μετά όλοι  μετέβηκαν στην Λέσχη Αξκων Φρουράς Λάρισας  για το τελικό και αποχαιρετιστήριο γεύμα που διοργάνωσε προς τιμήν τους η Περιφέρεια Θεσσαλίας  και το Εμπορικό Επιμελητήριο Λάρισας.

 

 

 

 

 

   Κατά την διάρκεια του γεύματος ο αρχηγός της φετινής Ειδικής Δοκιμασίας ανάδειξης των «Προσκόπων Έθνους» και  Έφορος κλάδου Ανιχνευτών Γενικής Εφορείας Κωνσταντίνος Διοματάρης και το επιτελείο του, ευχαρίστησαν την Περιφερειακή Εφορεία Κεντρικής και Δυτικής Θεσσαλίας στο πρόσωπο του Περιφερειακού Εφόρου για την άψογη οργάνωση και φιλοξενία, ενώ το λόγο πήρε στην συνέχεια ο Αντιπεριφερειάρχης Τεχνικών έργων Απόστολος Μπέμπης ο οποίος αφού έκανε ένα σύντομο χαιρετισμό εκ μέρους του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κου Αγοραστού,  εξήρε το έργο του Προσκοπισμού και  δήλωσε πως η Περιφέρεια Θεσσαλίας είναι πάντα κοντά στον προσκοπισμό  .

 

     Στην συνέχεια ο Περιφερειακός Έφορος Κορδάς Παναγιώτης αφού ευχαρίστησε το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων που φέτος επέλεξε την περιοχή του νομού Λάρισας για την πραγματοποίηση της  Πανελλήνιας Ειδικής Δοκιμασίας  στο πρόσωπο του αρχηγού της, , καθώς και όλους όσους βοήθησαν στην πραγματοποίησή της ,  ακολούθησε απονομή τιμητικής πλακέτας στην Περιφέρεια Θεσσαλίας καθώς και στον πρώην Αντιπεριφερειάρχη κο Παιδή Αθανάσιο για την προσφορά τους στον προσκοπισμό .  

        Αμέσως μετά πραγματοποιήθηκε η απονομή του μεταλλίου Μακράς Ευδόκιμης Υπηρεσίας  από τον βοηθό Γενικό Έφορο κο Δημήτριο Μανίκη,  στον βοηθό Περιφερειακό Έφορο Γεώργιο Μπλάτσα.    

 

     Την εκδήλωση έκλεισε ο Στρατιωτικός Ιερέας του ΑΤΑ Συνταγματάρχης   Αθανάσιος Τσιμενίδης ο οποίος ανάφερε χαρακτηριστικά « Ο προσκοπισμός λειτουργεί βιωματικά , η προσφορά και το έργο του είναι πραγματικά τεράστιο καθώς έχουν καταγραφεί στην συνείδηση της κοινωνίας ως ένα αναπόσπαστο κομμάτι της . Ο προσκοπισμός σημαίνει στάση ζωής και διδάσκει το καθήκον της αλήθειας »

 

Η Περιφερειακή Εφορεία Προσκόπων Κεντρικής και Δυτικής Θεσσαλίας  θεωρεί ιδιαίτερα τιμητική την ανάθεση της συμβολής στην υλοποίηση της δράσης και ευχαριστεί ιδιαίτερα :

– τον Κωνσταντίνο Αγοραστό Περιφερειάρχη Θεσσαλίας

– τον Απόστολο Καλογιάννη Δήμαρχο Λαρισαίων

– τον Δημήτρη Αδάμ  πρόεδρο Επιμελητηρίου  Λάρισας

– τον Αντιστράτηγο Δημόκριτο Ζερβάκη    Δκτη 1ης Στρατιάς

-τον  Αντιπτέραρχο ( Ι) Γεώργιο Μπλιούμη Αρχηγό Τακτικής Αεροπορίας

 

 που συνέβαλλαν με επιτυχία στην πραγματοποίηση της φετινής Ειδικής Δοκιμασίας ανάδειξης των «Προσκόπων Έθνους», πανελλαδική δράση του Σώματος Ελλήνων προσκόπων.

 

                                                                                Με τιμή

 

                                                                     Κορδάς Παναγιώτης

                                                         Περιφερειακός Έφορος Προσκόπων

                                                            Κεντρικής και Δυτικής Θεσσαλίας

Προηγούμενο άρθρο Συνάντηση Περιφερειάρχη με τον απερχόμενο Πρόεδρο του ΤΕΙ
Επόμενο άρθρο Τιμήθηκαν οι εν ζωή Θεσσαλοί αγωνιστές της ΕΛΔΥΚ