Ειδήσεις

15η Σεπτεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα της Δημοκρατίας – Δήλωση του πρώην Προέδρου της Βουλής Δημήτρη Σιούφα


Η 15η Σεπτεμβρίου 2017, Παγκόσμια Ημέρα της Δημοκρατίας συμπίπτει με την 20η επέτειο της Παγκόσμιας Διακήρυξης για τη Δημοκρατία και τη 10η επέτειο από τη καθιέρωση της Παγκόσμιας Ημέρας Δημοκρατίας.

Το φετινό σύνθημα της Διεθνούς Κοινοβουλευτικής Ένωσης είναι “Συμμετάσχετε τώρα!”Σύνθημα προτροπής και περισυλλογής ταυτόχρονα.

Περισυλλογής, γιατί ακόμα και στις πιο εξελιγμένες δημοκρατίες η συμμετοχή και το ενδιαφέρον των πολιτών για τις εκλογές και τις δημοκρατικές διαδικασίες συνέχεια και σταθερά μειώνεται.

Οι πολίτες σταδιακά αποστασιοποιούνται επειδή τους εκφράζουν όλο και λιγότερο οι πολιτικοί και η πολιτική. Οι περισσότεροι πολιτικοί αγωνίζονται μόνο για την διακυβέρνηση, την εξουσία και η πολιτική πιέζεται όλο και περισσότερο κάτω από το βάρος της δύναμης του πλούτου των ολίγων και τους ελέγχους που επιδιώκουν να ασκούν στη πληροφόρηση. Όση εξουσία απομένει δεν ασκείται συνήθως υπέρ των πολιτών. Όση πληροφόρηση απομένει είναι από τη πλευρά των ισχυρών. Χωρίζουν όλο και περισσότερο,οι δρόμοι της αξιοπιστίας και από τη πολιτική και από τους πολιτικούς. Τα περισσότερα κόμματα είναι όλο και λιγότερο φορείς σύγχρονων ιδεών. Τα κόμματα, βασικοί πυλώνες της Δημοκρατίας, πολλές φορές εμφανίζονται επιδιώκοντας να υποκαταστήσουν όλο και περισσότερο τη δημοκρατία.

Γι’ αυτούς τους λόγους η πολιτική φτωχαίνει συνεχώς σε ανθρώπους, ιδέες και δύναμη.

Μόνο η συνειδητοποίηση από όλους τους πολίτες για τους κινδύνους από την ουσιαστική κατάρρευση της δημοκρατίας και η μαζική συμμετοχή τους σε όλες τις δημοκρατικές διαδικασίες μπορεί να αναστρέψει αυτή τη καταστροφική για το πολιτικό πολιτισμό πορεία.

Και μόνο η μαζική συμμετοχή τώρα, πριν είναι αργά, μπορεί να φέρει νέα δυναμική, νέους ανθρώπους και νέες ιδέες, ουσιαστικά να επαναφεύρει, τις ταλαιπωρούμενες τα τελευταία χρόνια δημοκρατίες.

Η απόσταση δεν δίνει λύση, η αποχή είναι αυτοκαταστροφική.

Οι πολίτες να έρθουν με δύναμη, οι πολιτικοί να δώσουν τη δυνατότητα και το χώρο, και να ξαναδούν την γλώσσα επικοινωνίας τους με τους πολίτες, για να τους πείθουν για τα προγράμματά τους και τις αποφάσεις τους.

Η αθάνατη κληρονομιά του Περικλή μπορεί να φωτίσει και την εποχή μας:

Η ευτυχία προϋποθέτει ελευθερία και η ελευθερία θάρρος. Η δημοκρατία είναι πολίτευμα ελευθερίας και ευτυχίας και στηρίζεται στο θάρρος της συμμετοχής και της συμβολής όλων των πολιτών.

Τα αγαθά αυτά ή συνυπάρχουν ή χάνονται όλα μαζί.

 

 

Προηγούμενο άρθρο Τροχονομικές δράσεις της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλίας
Επόμενο άρθρο Δεκάδες Λαρισαίοι στο Κοινωνικό Φροντιστήριο του Δήμου