Ειδήσεις

Ο Δ. Τεμπών τίμησε τη συγγραφέα Βάσα Σολωμού-Ξανθάκη


Ο Δήμος Τεμπών τίμησε  την σπουδαία Αμπελακιώτισσα συγγραφέα κα Βάσα Σολωμού-Ξανθάκη. Με απόφαση του Δημοτικού συμβουλίου Τεμπών  δόθηκε το όνομά της στο υπαίθριο Θέατρο του χωριού σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή το βράδυ .

Η Βάσα Σολωμού-Ξανθάκη γεννήθηκε στα Αμπελάκια όπου βρίσκεται και το παλιό αρχοντικό της πατρικής οικογένειας που αναστήλωσε η ίδια.

Έζησε και σπούδασε Ιστορία και Αρχαιολογία στην Αθήνα. Εργάσθηκε στην Μέση Εκπαίδευση και απολύθηκε επί δικτατορίας. Έκτοτε δίδαξε Συγκριτική Λογοτεχνία -Νεοελληνική Λογοτεχνία στο Τμήμα Βυζαντινών & Νεοελληνικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο της Αγίας Πετρούπολης.

Έργα της έχουν μεταφρασθεί στα Αγγλικά, Γαλλικά, Ισπανικά και Ρωσικά. Η δε νουβέλα της “Ο Γάμος” γνώρισε τεράστια επιτυχία ως θεατρική παράσταση σε προσαρμογή-σκηνοθεσία Κώστα Τσιάνου από το Θεσσαλικό Θέατρο με πρωταγωνίστρια την Άννα Βαγενά.

Στην εκδήλωση της ονοματοθεσίας παρουσιάστηκαν  αποσπάσματα από το τελευταίο της βιβλίο με τίτλο “Γλυκυτάτη Γαία Πατρίς” υπό μορφή θεατρικού αναλογίου από τους ηθοποιούς Άννα Βαγενά και Σταμάτη Γαρδέλη.
Χαιρετισμός Δημάρχου Τεμπών κ.Κώστα Κολλάτου.

Σας καλωσορίζουμε στο υπέροχο θέατρο Αμπελακίων.

Σας καλωσορίζουμε στην ιστορική έδρα του Δήμου Τεμπών και πατρίδα του Συν/κουΚινήματος.

Εγκαινιάσαμε πριν λίγους μήνες και μετά από πολλές περιπέτειες  και ενέργειες το θέατρο Αμπελακίων. Αυτό το μικρό αμφιθέατρο των Αμπελακίων, αποτελεί   ένα τμήμα μόνο ενός ευρύτερου δικτύου μονάδων πολιτισμού που υπάρχουν και δραστηριοποιούνται στο Δήμο μας.

Αναφερόμαστε στα λαογραφικά μουσεία (των Αμπελακίων και των Γόννων), στις δημοτικές μας βιβλιοθήκες(της Ραψάνης, των Γόννων) , σεδιάσπαρτα εντός του Δήμου μας πολιτιστικά κέντρα, στο μουσείο οίνου και αμπέλου της Ραψάνης, στη δημοτική πινακοθήκη «Ζήση και Κριστιάνε Παπαδημητρίου» στους Γόννους, στο υπαίθριο θεατράκι της Αιγάνης  και σε άλλες ακόμη δομές.

Γίνεται λοιπόν εύκολα αντιληπτό πως ένα τέτοιο δίκτυο πολιτισμού, προβάλλει τον τόπο μας και τα στοιχεία της τοπικής μας κουλτούρας και πολιτισμού, αποτελεί πόλο έλξης και σημείο συνάντησης των ανθρώπων, γεφυρώνει την ιστορία και το παρελθόν του τόπου αυτού με το σήμερα και τέλος ενισχύει την τοπική οικονομία.

Όμως σήμερα, είμαι ιδιαίτερα συγκινημένος γιατί με την ονοματοθεσία του υπαίθριου  θεάτρου τιμάμε τη  σπουδαία Αμπελακιώτισσα συγγραφέα Βάσα – Σολωμού Ξανθάκη.

Μετά από πρόταση του νεοϊδρυθέντα Συλλόγου «Παναγιά η Αμπελακιώτισσα» και απόφαση κατά πλειοψηφία του Τ.Σ. Αμπελακίων, το Δημοτικό Συμβούλιο Τεμπών επικύρωσε επίσης κατάπλειοψηφία την πρόταση αυτή, προχωρώντας στην ονοματοθεσία του θεάτρου.

Η Βάσα – Σολωμού Ξανθάκη γεννήθηκε στα Αμπελάκια και τίμησε το Δήμο μας, τον πολιτισμό, τις παραδόσεις και την πολιτιστική μαςκληρονομιά, με τα συγγραφικά της έργα να παίζονται επί  25 χρόνια στα μεγαλύτερα θέατρα της Ελλάδας και του εξωτερικού, με αποκορύφωμα την σπουδαία νουβέλα «Ο γάμος». Έργα της,έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά, γαλλικά, ισπανικά και ρωσικά.

Η ονοματοθεσία του  θεάτρου Αμπελακίων έχει για το Δήμο μας συμβολικό χαρακτήρα και αποτελεί ένα μέσο μόνο έκφρασης του σεβασμού που οφείλουμε προς το πρόσωπό της. Προς την προσφορά ενός ανθρώπου που αποτελεί για τον τόπο μας παράδειγμα προς μίμηση.

Σε μια ελάχιστη ένδειξη αναγνώρισης ενός τόσο σημαντικού πνευματικού ανθρώπου, δίνουμε στον υπέροχο αυτό χώρο πολιτισμού , το όνομα της «Βάσας – Σολωμού Ξανθάκη»

Κλείνοντας, θα ήθελα από καρδιάς να ευχαριστήσω όλους τους συντελεστές της σημερινής εκδήλωσης , τον ΔΟΠΑΠΕΠΤ και το Δήμο Αγιάς, την Άννα Βαγενά με τη διπλή της ιδιότητα, της πολιτικού και της ηθοποιού, και τον Σταμάτη Γαρδέλη.

Τέλος, ευχαριστώ όλους εσάς που μας τιμάτε σήμερα εδώ με την παρουσία σας. Την παρουσία σας την εκλαμβάνουμε ως ένδειξη τιμής όσον αφορά αφενός στην προσπάθεια που καταβάλλει ο Δήμος Τεμπών για τη διατήρηση και διάδοση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και αφετέρου στο πρόσωπο της σπουδαίας Αμπελακιώτισσαςσυγγραφέα «Βάσας – Σολωμού Ξανθάκη»

Σας Ευχαριστώ!!!

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν οι βουλευτές κα Άννα Βαγενά και Νίκος Παπαδόπουλος ,ο αντιπεριφερειάρχης κ.Αποστόλης Μπέμπης,ο Πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου κ.Μιχάλης Καρατέγος ,οι αντιδήμαρχοι κ.Κώστας Τσεργάς ,Αστέριος Σαίτης,Κώστας Νταφούλης,Αχχιλέας Διψάνας,οι δημοτικοί σύμβουλοι κ.Ευθύμιος Μπουζέκης,Δημήτρης Τσέτσιλας,Χρήστος Τσάτσαρης,Γεωργία Τσιόπα,ο υποδιοικητής του Α.Τ Τεμπών κ.Σταύρος Ευαγγελίδης ,η προϊσταμένη εφορείας αρχαιροτήτων κα Σταυρούλα Σδρόλια ,ο πρόεδρος του κοινωνικού παντοπωλείου κ.Λάμπρος Ζάρρας, ο πρόεδρος τοπικής κοινότητας Αμπελακίων κ.Σωτήρης Μιχαλάκης ,πρόεδροι συλλόγων και φορέων της περιοχής πλήθος κόσμου .

Στο τελος της εκδήλωσης ο δήμαρχος Τεμπών κ.Κώστας Κολλάτος  παρέδωσε τιμητική πλακέτα στην συγγραφέα κα Βάσα Σολωμού -Ξανθάκη καθώς επίσης αναμνηστικό του Δ.Τεμπών  έδωσε ο αντιδήμαρχος κ.Κώστας Τσεργάς στην κα Άννα Βαγενά και στον  ηθοποιό κ.Σταμάτη Γαρδέλη .Τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε  η πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Αμπελακίων κα Σερέτη  Αναστασία όπου παρέδωσε και η ίδια  απο την πλευρά του συλλόγου , τιμητική πλακέτα στην κ Βάσα Σολωμού Ξανθάκη .

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο Μια λιτανεία πραγματική ομολογία
Επόμενο άρθρο Σπάνια κλασσικά αυτοκίνητα-αντίκα εξερευνούν τη Λάρισα