Ειδήσεις

Μάξιμος: Κατ’ έτος η προκήρυξη του Προγράμματος Νέων Αγροτών!


Τα προβλήματα που προέκυψαν από τη διαχείριση του Προγράμματος Νέων Αγροτών βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του βουλευτή Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμου Χαρακόπουλου με τον αντιπρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών (Π.Ε.Ν.Α.) κ. Νίκο Παυλονάσιο, στα Φάρσαλα. Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, ο οποίος έγινε αποδέκτης παραπόνων από νέους αγρότες που βρέθηκαν επιλαχόντες, ζήτησε τις επίσημες θέσεις της Π.Ε.Ν.Α. επί του ζητήματος, προκειμένου να τις λάβει υπόψη του σε επικείμενη ερώτησή του προς την ηγεσία του αρμόδιου υπουργείου.

Ο Φαρσαλινός αντιπρόεδρος της Π.Ε.Ν.Α. εξέφρασε την άποψη της μεταφοράς αδιάθετων πόρων από τις Περιφέρειες που δεν υπήρξε μεγάλο ενδιαφέρον νέων αγροτών σε Περιφέρειες, όπως της Θεσσαλίας, όπου προέκυψαν  εκατοντάδες επιλαχόντες, ώστε και αυτοί να καταστούν δικαιούχοι του προγράμματος. Επιπλέον, επισήμανε την αρνητική διάσταση της μη μοριοδότησης των αποφοίτων αγροτικών σχολών όπως η Αβερώφειος, καθώς η Π.Ε.Ν.Α δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στην συμμετοχή υποψηφίων που έχουν εκπαιδευτεί στην αγροτική παραγωγή. Τέλος, σημείωσε ότι η καθυστέρηση προκήρυξης του προγράμματος τρία χρόνια μετά την προηγούμενη πρόσκληση του 2014, και το γεγονός ότι συρρικνώθηκε υπερβολικά, σε μόλις τρία χρόνια, η δεσμευτική περίοδος ενασχόλησης των επιτυχόντων νέων αγροτών με τη γεωργία, οδήγησε στην έκρηξη ενδιαφέροντος.

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος επανέλαβε τη θέση, που υποστήριξε σθεναρά και ως υπουργός, «για προκήρυξη του προγράμματος νέων αγροτών κάθε χρόνο, έτσι ώστε όλοι όσοι πραγματικά το επιθυμούν να έχουν την ευκαιρία ενασχόλησης με τον πρωτογενή τομέα». Ταυτόχρονα, συμφώνησε ότι «στόχος θα πρέπει να είναι η ανανέωση του αγροτικού δυναμικού. Η δέσμευση μόλις για τρία χρόνια των επιτυχόντων, κάτι χωρίς προηγούμενο έως τώρα, σίγουρα λειτουργεί ως “κράχτης”. Όμως, χρειαζόμαστε νέους που είναι αποφασισμένοι να εργαστούν στον πρωτογενή τομέα, που έχουν ρίζες στην επαρχία και όχι κάποιους που μπορεί να βλέπουν το πρόγραμμα νέων αγροτών ως “ευκαιρία αρπαχτής”. Θέλουμε όσοι ενταχθούν να ριζώσουν και να προκόψουν στη γεωργία και την κτηνοτροφία και όχι σε τρία χρόνια, αφού λάβουν την ενίσχυση, να εγκαταλείψουν τον πρωτογενή τομέα και να πάνε γι’ άλλα…».

Κατά τη συνάντηση ετέθησαν, επίσης, από τον κ. Παυλονάσιο ζητήματα μειωμένης φορολόγησης και χαμηλότερων ασφαλιστικών εισφορών των νέων αγροτών. Από την πλευρά του, ο κ. Χαρακόπουλος σημείωσε ότι τα θεωρεί εύλογα, τουλάχιστον για την τριετή δεσμευτική περίοδο, προκειμένου να υπάρξει μια όσο το δυνατόν πιο ομαλή έναρξη της απασχόλησης των νέων αγροτών, και δεσμεύτηκε ότι θα τα συμπεριλάβει στην ερώτηση που προτίθεται να καταθέσει.

 

Προηγούμενο άρθρο Συνελήφθη 44χρονος για διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπής
Επόμενο άρθρο Ανάγκη για συχνή επιθεώρηση των ελαιώνων λόγω εντόμου