Ειδήσεις

Ασθένειες στα ψυχανθή λόγω καιρικών συνθηκών


Οι καιρικές συνθήκες των τελευταίων ημερών βροχοπτώσεις και οι θερμοκρασίες που επικράτησαν ευνόησαν την είσοδο της Ασκοχύτωσης σε καλλιέργειες με ρεβίθια στους Νομούς Μαγνησίας , Λάρισας και Φθιώτιδας.

Συμπτώματα: Η προσβολή εκδηλώνεται με τον σχηματισμό καστανών περίπου κυκλικών, νεκρωτικών κηλίδων σε όλα τα υπέργεια μέρη των φυτών (στελέχη, μίσχοι, φύλλα, άνθη, λοβοί και κοτυληδόνες).

Η προσβολή εμφανίζεται στον αγρό κατά κηλίδες, οι οποίες εφόσον  ο καιρός είναι βροχερός  εξαπλώνονται και μπορεί να καταλάβουν ολόκληρη την καλλιέργεια.

Το παθογόνο διατηρείται εντός ή επί του σπόρου, καθώς και επί των υπολειμμάτων της καλλιέργειας. Έτσι οι πρώτες μολύνσεις προέρχονται από το σπόρο και εμφανίζονται οι πρώτες κηλίδες στο λαιμό των φυτών

 Συνθήκες ανάπτυξης: Η ανάπτυξη του μύκητα πραγματοποιείται σε θερμοκρασίες 7-27οC, με άριστη θερμοκρασία τους 14-24oC.

 Καταπολέμηση: 1) Καταστροφή των υπολειμμάτων της καλλιέργειας, 2) Χρησιμοποίηση υγιούς σπόρου, 3) Αμειψισπορά 3-4 ετών με σιτηρά, 4) Ψεκασμοί των φυτών αμέσως μόλις εμφανισθούν τα πρώτα συμπτώματα της προσβολής με επιτρεπόμενα για την καλλιέργεια φυτοπροστατευτικά προϊόντα, όπως azoxystrobin, difenoconazole, etridiazol, thiophanatemethyl.

 

ΦΥΛΛΟΡΥΚΤΕΣ

Oι φυλλορύκτες είναι μικρές κιτρινόμαυρες ή γκριζόμαυρες μύγες μήκους 2mm .

Διαπιστώσεις: Συνεχίζεται η παρουσία των φυλλορυκτών σε καλλιέργειες με ρεβίθια στους νομούς Μαγνησίας Λάρισας και Φθιώτιδας.

Συμπτώματα: Οι προνύμφες κάνουν τρύπες και τούνελ στα φύλλα των φυτών με αποτέλεσμα την πρώιμη φυλλόπτωση και μείωση της απόδοσης των φυτών

Τα διατροφικά τσιμπήματα που προκαλούνται από τα ακμαία θηλυκά μειώνουν επίσης την παραγωγή της καλλιέργειας.

Συστάσεις: Να γίνουν ψεκασμοί των καλλιεργειών μόνο μετά την διαπίστωση συμπτωμάτων με προσβολές από τους φυλλορύκτες. με εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά σκευάσματα:

 

ΠΡΟΣΟΧΗ  Σε κάθε περίπτωση να τηρούνται αυστηρά οι οδηγίες χρήσης των φυτοπροστατευτικών προϊόντων για την αναλογία χρήσης, συνδυαστικότητα, τον κίνδυνο φυτοτοξικότητας το διάστημα μεταξύ τελευταίας επέμβασης και συγκομιδής και τα μέτρα προστασίας για την αποφυγή δηλητηριάσεων.

Οι παραγωγοί που ενδιαφέρονται για τις γεωργικές προειδοποιήσεις των ψυχανθών να το δηλώσουν με ηλεκτρονικό μήνυμα στην Υπηρεσία μας στην ηλεκτρονική διεύθυνση  email: fyto12@otenet.gr

Όλα τα δελτία μας υπάρχουν στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στο διαδίκτυο https://www.minagric.gr/index.php/el/for-farmer/agricultural-warnings

 

 

 

Ο Προϊστάμενος Τμήματος α.α.

 

 

 

ΛΥΚΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

Προηγούμενο άρθρο Χαιρετισμός Γ. Κωτσού στο 9ο Παγκόσμιο Αντάμωμα Θεσσαλών
Επόμενο άρθρο Βελτίωση των προσβάσεων σε αγροτικές και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις