Πρωτοσέλιδο

Σε καραντίνα πολλές περιοχές της Λάρισας λόγω κρουσμάτων ελονοσίας


Αυξάνονται με σταθερό ρυθμό τα κρούσματα Ελονοσίας στη χώρα μας, τόσο τα “εισαγόμενα”, δηλαδή όσα αφορούν μετανάστες και ταξιδιώτες που νόσησαν εκτός Ελλάδας, όσο και τα λεγόμενα κρούσματα με ενδείξεις εγχώριας μετάδοσης, δηλαδή εκείνα που αφορούν ανθρώπους που νόσησαν χωρίς να έχουν ταξιδέψει και έτσι πιθανολογείται ότι εκτέθηκαν στο πλασμώδιο της ελονοσίας στην περιοχή κατοικίας τους.

Παράλληλα, δεκάδες περιοχές σε έξι νομούς της χώρας έχουν μπει σε καραντίνα καθώς έχουν χαρακτηριστεί περιοχές που επηρεάζονται από την Ελονοσία και λαμβάνονται σε αυτές ειδικά μέτρα για την ασφάλεια του αίματος από το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, μέχρι και τις 21 Ιουλίου καταγράφηκαν 57 κρούσματα ελονοσίας. Περισσότερα από τα μισά έχουν καταγραφεί μέσα στον Ιούλιο – κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους είχαν δηλωθεί περίπου 20 κρούσματα εισαγόμενα και δύο κρούσματα με ενδείξεις εγχώριας μετάδοσης.

Από τα 57 κρούσματα ελονοσίας, τα 53 χαρακτηρίζονται εισαγόμενα, δηλαδή οι ασθενείς προσβλήθηκαν από τη νόσο σε χώρα του εξωτερικού. Από αυτά, τα 47 αφορούν σε μετανάστες που ήρθαν από χώρες που ενδημεί η ελονοσία – τα 36 από χώρες της Ινδικής χερσονήσου και τα 11 από χώρες της Αφρικής. Τα έξι κρούσματα αφορούν σε ταξιδιώτες που επέστρεψαν από ενδημικές χώρες της Αφρικής.

Για τέσσερεις ασθενείς με Ελονοσία υπάρχουν ενδείξεις εγχώριας μετάδοσης, διαπιστώνουν οι ειδικοί του ΚΕΕΛΠΝΟ. Συγκεκριμένα, αναφέρουν ότι πρόκειται για έναν ασθενή με πιθανό τόπο έκθεσης οικισμό στη Δημοτική Ενότητα Λαρισσού του Δήμου Δυτικής Αχαΐας, όπου είχε καταγραφεί ένα εγχώριο κρούσμα ελονοσίας και το 2016, δύο ασθενείς με πιθανό τόπο έκθεσης οικισμό στη Δημοτική Ενότητα Βουπρασίας του Δήμου Ανδραβίδας-Κυλλήνης στην Ηλεία και άλλον ένα ασθενή με πιθανό τόπο έκθεσης οικισμό στη Δημοτική Ενότητα Πλαταιών του Δήμου Θηβαίων στη Βοιωτία.

Με βάση τα κρούσματα ελονοσίας με ενδείξεις εγχώριας μετάδοσης που διαγνώστηκαν το 2017 αλλά και όσα είχαν καταγραφεί το προηγούμενο έτος, το ΚΕΕΛΠΝΟ έχει χαρακτηρίσει ως επηρεαζόμενες από την ελονοσία περιοχές δεκάδες περιοχές σε έξι νομούς της χώρας.

Νομός Λάρισας
-Από τη Δημοτική Ενότητα Μακρυχωρίου, Δήμου Τεμπών: Ευαγγελισμός, Μακρυχώρι, Παραπόταμος, Ελάτεια
-Από τη Δημοτική Ενότητα Αμπελακίων, Δήμου Τεμπών: Αμπελάκια, Τέμπη
-Από τη Δημοτική Ενότητα Γόννων, Δήμου Τεμπών: Γόννοι, Ιτέα.

Σε όλες τις περιοχές εφαρμόζονται μέτρα αιμοεπαγρύπνησης, σε συνεργασία του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας και του ΚΕΕΛΠΝΟ. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι κάτοικοι αυτών των περιοχών δεν μπορούν να δώσουν αίμα.

Πώς μεταδίδεται και πού ενδημεί η Ελονοσία

Η Ελονοσία (malaria) είναι λοιμώδης νόσος που προκαλείται από το παράσιτο «πλασμώδιο» και μεταδίδεται μέσω τσιμπήματος από μολυσμένο κουνούπι, και ειδικότερα από το Anopheles sacharovi, που θεωρείται ο κύριος διαβιβαστής της ελονοσίας στη χώρα μας. Επίσης, μεταδίδεται με μετάγγιση αίματος, μεταμόσχευση οργάνων και από μολυσμένες σύριγγες. Πιο σπάνια μεταδίδεται από την μητέρα στο έμβρυο.

Σημειώνεται πως το παράσιτο δεν μεταδίδεται άμεσα από άτομο σε άτομο μέσω της κοινωνικής συναναστροφής π.χ. άγγιγμα, φιλί ή μέσω της σεξουαλικής επαφής. Η ασθένεια ενδημεί, βρίσκεται σε συνεχή έξαρση, σε 91 χώρες του πλανήτη, κυρίως στην υποσαχάρια Αφρική, την Ασία και τη Λατινική Αμερική.
Στην Ελλάδα η ελονοσία εκριζώθηκε όπως είναι ο όρος των λοιμοξιολόγων του ΚΕΕΛΠΝΟ, το 1974, έπειτα από εντατικό πρόγραμμα καταπολέμησης (1946-1960).

Προηγούμενο άρθρο Η Ανθρώπινη Πόλη έφερε στο Δ.Σ. τα προβλήματα της συνοικίας Τούμπα
Επόμενο άρθρο Εορτή της Αγίας Παρασκευής στα Αμπελάκια