Ειδήσεις

Κέλλας στον ΕΛΓΑ: Με δόσεις και καθυστερημένα οι αποζημιώσεις


Το υποκατάστημα του ΕΛΓΑ Λάρισας επισκέφθηκε ο αν. Τομεάρχης Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της ΝΔ, βουλευτής Ν.Λάρισας κ.Χρήστος Κέλλας πραγματοποιώντας συνάντηση,μαζί με ομάδα από παραγωγούς του Νομού,  με τον Προϊστάμενο  κ. Μιχάλη Λιόντο.

Κύριο θέμα συζήτησης, η πρόοδος των εκτιμήσεων αλλά και το χρονοδιάγραμμα για την καταβολή αποζημιώσεων στους παραγωγούς,μια και η φετινή χρονιά επιφύλασσε συνεχείς δυσάρεστες “εκπλήξεις”.

Ο κ. Λιόντος,αναφορικά με το χρονοδιάγραμμα πληρωμών, ενημέρωσε τον βουλευτή  ότι με την πληρωμή του Αυγούστου θα πιστωθούν χρήματα στους λογαριασμούς των αγροτών  για τις ζημιές στα βερίκοκα από το χαλάζι του 2016, ενώ καταβάλλεται προσπάθεια από τον Οργανισμό να καταβληθούν οι αποζημιώσεις και για τα κεράσια και τα ροδάκινα. Όσο για τα ακραία καιρικά φαινόμενα, που έπληξαν τις αγροτικές καλλιέργειεςτη φετινή χρονιά έχει γίνει η αναγγελία ζημιών και η διαδικασία βρίσκεται στο στάδιοτων εκτιμήσεων.

Ο Προϊστάμενος του ΕΛΓΑ Λάρισας αναφέρθηκε ακόμη στην έλλειψη προσωπικού που δυσχεραίνει το έργο των εκτιμητών αλλά και στο μείζον θέμα του νομικού-κανονιστικού πλαισίου του Οργανισμού σχετικά με τα οδοιπορικά των υπαλλήλων, που δημιουργεί ένα επιπλέον  λειτουργικό πρόβλημα.

Μετά το τέλος της συνάντησης, ο Λαρισαίος πολιτικός, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Σήμερα  με ομάδα παραγωγών του Νομού μας, επισκέφθηκα  τον Προϊστάμενο του ΕΛΓΑ Λάρισας, κ. Λιόντο για να ενημερωθώ για την πρόοδο των εκτιμήσεων και για το χρονοδιάγραμμα πληρωμών, στην “οριακή” οικονομική κατάσταση που βρίσκεται η συντριπτική πλειοψηφία των αγροτών μας.

Το 2017 θα καταγραφεί ως ο καιρικός Αρμαγεδώνας για τον πρωτογενή τομέα στη Λάρισα.

Το χειμώνα είχαμε έντονη χιονόπτωση και παγετό, ενώ την άνοιξη  όψιμο παγετό, βροχοπτώσεις και έντονες χαλαζοπτώσεις για να ακολουθήσει ένας πρώιμος ιστορικός καύσωνας, με χαριστική βολή τις προ ημερώνισχυρές βροχοπτώσεις και ανεμοθύελλες.

Τα παραπάνω είχαν ως αποτέλεσμα να υποστούν πολλαπλές και μεγάλες ζημιές σειρά καλλιεργειών και να εκτροχιαστεί ο προγραμματισμός χιλιάδων αγροτών στο νομό Λάρισας.

Σχεδόν όλες οι παραδοσιακές καλλιέργειες της περιοχής  όπως το βαμβάκι, η βιομηχανική τομάτα, τα δημητριακά έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές, ενώ αντίστοιχα φαινόμενα έχουμε στους αμπελώνες, τα ψυχανθή, όσπρια και  τα οπωροφόρα δέντρα.

Η κατάσταση είναι πρωτοφανής και σε έκτακτες περιστάσεις απαιτούνται έκτακτα μέτρα από την κυβέρνηση.

Επιπρόσθετα, αναδείχθηκαν επιμέρους προβλήματα σε σειρά από καλλιέργειες, όπως στα αμύγδαλα την Άνοιξη με το χαλάζι και τον παγετό, στα ροδάνικα τις προηγούμενες ημέρες με τις ανεμοθύελλες και τις βροχοπτώσεις  αλλά και στο βαμβάκι με τις πλημμύρες στις παρακάρλιες εκτάσεις.

Δεν μπορώ να μην αναφερθώ, μεταφέροντας την αγωνία των παραγωγών βιομηχανικής τομάτας, μετά και την επικοινωνία με τον πρόεδρο του ΘΕΣΤΟ κ. Χρήστο Σουλιώτη, στα προβλήματα που έχουν προκύψει στη συγκεκριμένη καλλιέργεια με πολλές ασθένειες, που δεν καλύπτονται από τον κανονισμό του ΕΛΓΑ, μετά το χαλάζι και την εναλλαγή έντονων βροχοπτώσεων με υψηλές θερμοκρασίες.

Ακόμη είναι αναγκαίο να ξεκαθαρίσει η αποζημίωση από τα ΠΣΕΑ των αμπελοπαραγωγών του Τυρνάβου, που επλήγησαν από τον παγετό του χειμώνα,με καθεστώς παρόμοιο με τις ελιές και τα ρόδια.

Για όλα αυτά παραμένει διαρκώς επίκαιρο το αίτημα για αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ και εναρμόνιση με τις προκλήσεις και τις ανάγκες της σύγχρονης εποχής.

Αυτό μπορεί να συμβεί με τη συνδρομή μίας ανεξάρτητης επιστημονικής επιτροπής, η οποία σε ευθεία γραμμή με τους ίδιους τους παραγωγούς και τις υφιστάμενες Υπηρεσίες, να διαμορφώσει ένα δίκαιο, αξιόπιστο  και αποτελεσματικό κανονισμό.

Να αναφερθώ και σε ένα ζήτημα που δεν απορρέει από τον κανονισμό του ΕΛΓΑ αλλά είναι απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού. Όταν απαιτείται για να ολοκληρωθεί η διαδικασία πληρωμών να καταβληθεί το 80% των αποζημιώσεων σε όλη την επικράτεια, ποιος μπορεί να διαβεβαιώσει τους παραγωγούς φέτος, που οι αναγγελίες ζημιών είναι πολλαπλάσιες,  ότι το ποσοστό δε θα πέσει στο 60% ή και χαμηλότερα;

Τέλος, θα ήθελα να ευχαριστώ τον προϊστάμενο του ΕΛΓΑ Λάρισας κ. Λιόντο για την ενημέρωση αλλά και να συγχαρώ το προσωπικό του Οργανισμού, καθώς με δύσκολες συνθήκες υπερβάλλουν εαυτούς για να ανταποκριθούν στο έργο τους. Η Κυβέρνηση οφείλει να αποκαταστήσει την αδικία με τα οδοιπορικά των υπαλλήλων, γιατί εκτός από τους ίδιους την «πληρώνουν» και οι παραγωγοί μας».

Παρόντες στη συνάντηση του Λαρισαίου πολιτικού με τον προϊστάμενο του ΕΛΓΑο πρόεδρος και τα μέλη του  Συνεταιρισμού Λαρισαίων αγροτών κ.κ. Φώτης Παπαδόπουλος, Χρήστος Σιδερόπουλος, Νίκος Νούλας, ο πρόεδρος του Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Τυρνάβου κ. Χρήστος Τσιτσιρίγκος και ο παραγωγός από την Αγιά κ. Μπάμπης Χατζηκομνίτσας.

Προηγούμενο άρθρο Σύναψη νέων συμβάσεων 10 εργαζομένων στην καθαριότητα στο Δ. Κιλελέρ
Επόμενο άρθρο Συμμετοχή του Δ. Λαρισαίων σε πρόγραμμα για την κυβερνοασφάλεια