Ειδήσεις

Μάξιμος: Ακόμα περιμένουν οι κτηνοτρόφοι αποζημιώσεις για τον καταρροϊκό


Την αγανάκτηση των κτηνοτρόφων της Λάρισας για την απαράδεκτη καθυστέρηση στην αποζημίωσή τους για την απώλεια ζωικού κεφαλαίου από τον καταρροϊκό πυρετό αναδεικνύει με ερώτησή του ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος. Επιπλέον, ο πρώην αναπληρωτής υπουργός, υπενθυμίζει ότι δεν υπήρξε ούτε η άμεση οικονομική ανάσα της αποζημίωσης για την περισυλλογή και καύση των νεκρών ζώων, πρόγραμμα που με Υπουργική Απόφαση που έφερε την υπογραφή του εφαρμόζονταν δωρεάν. Για την εμπλοκή σε αυτό επικαλείται το υπόμνημα που επέδωσε στον πρόεδρο της ΝΔ κ. Κυριάκο Μητσοτάκη η Ομοσπονδία Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας στο Βλαχογιάννη.

Ο Θεσσαλός πολιτικός, στην ερώτησή του προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Βαγγέλη Αποστόλου σημειώνει τα εξής:

«Ο καταρροϊκός πυρετός, που έπληξε τα προηγούμενα χρόνια την αιγοπροβατοτροφία της χώρας, είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο ζώων, κυρίως προβάτων, που κατά περίπτωση αντιστοιχούσαν σε σημαντικό κομμάτι του ζωικού κεφαλαίου.

Οι κτηνοτρόφοι της Λάρισας που επλήγησαν από την ασθένεια διαμαρτύρονται διότι δεν έλαβαν καμία αποζημίωση για τα κοπάδια που χάθηκαν. Παρά τις δεσμεύσεις της ηγεσίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, από το 2015 ακόμα, ότι θα υπάρξουν αποζημιώσεις, δυστυχώς δεν έχει υπάρξει καμιά εξέλιξη για το θέμα. Εκτός των όσων προβλέπονται στις Υπουργικές Αποφάσεις που εκδόθηκαν, ο πιο άμεσος  τρόπος που είχε προβλεφθεί, ώστε να υπάρχει μια άμεση οικονομική ανάσα για τους κτηνοτρόφους, ήταν η αποζημίωση για την περισυλλογή των νεκρών ζώων.

Παρόλα αυτά, στην Π.Ε. Λάρισας, οι κτηνοτρόφοι διαμαρτύρονται γιατί δεν έχει υπάρξει καμιά μέριμνα για τα ζώα που χάθηκαν, ούτε αποζημίωση για την περισυλλογή των νεκρών ζώων. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας κ. Νίκο Παλάσκα, το ζωικό κεφάλαιο που χάθηκε δεν αντικαθίσταται εύκολα και μέχρι και σήμερα, δεν υπήρξε αποζημίωση για κανένα ζώο στο νομό της Λάρισας, παρά τις επανειλημμένες κρούσεις προς την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Το ζήτημα ετέθη και κατά την επίσκεψη του αναπληρωτή υπουργού κ. Τσιρώνη στην Ελασσόνα (07.04.17), από τον πρόεδρο του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Αργυροπουλίου κ. Βαγγέλη Κεντρούλη.

 

Αποκαλυπτικό Ντοκουμέντο…

Ιδιαίτερα αποκαλυπτικό για το θέμα είναι το υπόμνημα που έδωσε η Ομοσπονδία Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας στον πρόεδρο της ΝΔ κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, στην εκτενή συζήτηση που είχε στο Βλαχογιάννη Ελασσόνας με κτηνοτρόφους του νομού για τα προβλήματά του κτηνοτροφικού κόσμου. Σύμφωνα με αυτό: «σήμερα, μετά από 3 χρόνια οι κτηνοτρόφοι του νομού Λάρισας που ακολούθησαν την νόμιμη διαδικασία (παραλαβή από Καύσις, αποθήκευση των κεφαλιών των ζώων σε ψυγεία) δεν αποζημιώθηκαν γιατί με έγγραφο που Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης το Φθινόπωρο του 2016 δόθηκε η εντολή της καταστροφής των δειγμάτων χωρίς να έχουν γίνει πριν οι εργαστηριακοί έλεγχοι για να πιστοποιήσουν την ύπαρξη της ασθένειας. Χωρίς τα αποτελέσματα των εργαστηριακών ελέγχων δεν μπορεί να γίνει η πληρωμή των κτηνοτρόφων. Μιλάμε για περίπου 6.000 αιγοπρόβατα και 600 βοοειδή. Οι κτηνοτρόφοι των υπόλοιπων Νομών της Θεσσαλίας έχουν αποζημιωθεί και μόνο οι κτηνοτρόφοι της Λάρισας δεν αποζημιώθηκαν. Η απόγνωση των συγκεκριμένων κτηνοτρόφων είναι πολύ μεγάλη, καθώς έχασαν ένα μεγάλο μέρος του κοπαδιού τους, με αποτέλεσμα να προβούν το τελευταίο διάστημα σε εξώδικο προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης».

Ο κ. Χαρακόπουλος καταλήγει υπογραμμίζοντας ότι «οι απαράδεκτες καθυστερήσεις στην καταβολή των αποζημιώσεων, σε συνδυασμό με τις πρόσφατες αδικαιολόγητες μειώσεις στην τιμή του αιγοπρόβειου γάλακτος, το αυξημένο κόστος παραγωγής, την υπερφορολόγηση και την εκτόξευση των ασφαλιστικών εισφορών, προκαλούν οργή και αγανάκτηση στους κτηνοτρόφους που αισθάνονται αδικημένοι και “αποπαίδια” της πολιτείας».

Κατόπιν τούτων, το στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ρωτά τον αρμόδιο υπουργό:

  1. Για ποιο συγκεκριμένο λόγο δεν αποζημιώθηκαν οι κτηνοτρόφοι του νομού Λάρισας για τα ζώα του προγράμματος περισυλλογής νεκρών ζώων από το 2014;
  2. Προτίθεστε να προχωρήσετε άμεσα στις ενδεδειγμένες ενέργειες έτσι ώστε να υπάρξει λύση στο πρόβλημα;

 

 

Προηγούμενο άρθρο Ενημέρωση του Δ. Κιλελέρ για τις εγγραφές στους παιδικούς σταθμούς
Επόμενο άρθρο Σχηματισμός δικογραφίας για παραβίαση της νομοθεσίας περί ρατσισμού