Ειδήσεις

Μάξιμος: Η Ελλάδα σε δημογραφικό καθοδικό σπιράλ!


«Η Ελλάδα είναι παγιδευμένη σε ένα δημογραφικό καθοδικό σπιράλ λόγω υπογονιμότητας, αλλά και με έναν πληθυσμό γηρασμένο. Ήδη το 2015, ο ελληνικός πληθυσμός ήταν ο 6ος πιο γηρασμένος στον κόσμο, με προοπτική το 2030, να ανέλθει στην 5ηθέση, έχοντας ως μέση ηλικία τότε τα 49 έτη. Τα στοιχεία είναι πράγματι καταθλιπτικά και απαιτούν μακρόπνοη στρατηγική και διακομματική συνεργασία. Αυτή τη φορά δεν πρέπει να μείνουμε στα χαρτιά». Τα παραπάνω τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Αντιπρόεδρος της Διακομματικής Επιτροπής για το Δημογραφικό, βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, στην πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής, με θέμα τον προγραμματισμό των εργασιών της.

Το στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε ότι «διαβάζοντας τις προβλέψεις από την έκθεση της επιτροπής για το δημογραφικό, του 1993, που είχε συστήσει η κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, ανακαλύπτουμε ότι οι χειρότεροι φόβοι, όσων συμμετείχαν στη σύνταξη της έκθεσης, επαληθεύτηκαν.Η ραγδαία μείωση των γεννήσεων, μας έφερε γρήγορα στο σημείο, οι θάνατοι να ξεπερνούν τις γεννήσεις. Προχθές πληροφορηθήκαμε από την EUROSTAT ότι την περσινή χρονιά οι θάνατοι ξεπέρασαν τις γεννήσεις κατά 26.000.Εξαίρεση αποτέλεσε μόνο η περίοδος 2005-2009, που είχαμε μια παροδική ανάκαμψη των γεννήσεων, η οποία οφείλεται σε μια σειρά από λόγους, ανάμεσά τους, όπως υποστηρίζουν κάποιοι επιστήμονες και τα μέτρα υπέρ της μητρότητας, που έλαβαν οι κυβερνήσεις του Κώστα Καραμανλή».

Ο κ. Χαρακόπουλος κατέθεσε μια δέσμη προτάσεων που θα μπορούσε η Επιτροπή να προωθήσει το επόμενο διάστημα όπως:

  • Συναντήσεις με φορείς, που εξειδικεύονται με το ζήτημα, κυρίως με τον ακαδημαϊκό χώρο και να γίνει ενημέρωση για πολιτικές πληθυσμιακής τόνωσης και αύξησης των γεννήσεων, όπως σε άλλες χώρες, π.χ. στις Σκανδιναβικές.
  • Την ίδρυση υπηρεσίας στο πλαίσιο της ΕΛΣΤΑΤ, που θα διενεργεί συνεχώς λεπτομερείς μετρήσεις για την κατάσταση του δημογραφικού και να ενημερώνει την Ελληνική Βουλή.
  • Την απαίτηση για γενναίες φορολογικές ελαφρύνσεις σε όλες τις οικογένειες, που έχουν τρία ή και περισσότερα παιδιά. Αυτό πρέπει να αφορά όλους τους φόρους από τον ΕΝΦΙΑ μέχρι το φόρο εισοδήματος.
  • Στις προσλήψεις ανέργων βασική παράμετρος για τις προσλήψεις πρέπει να είναι και ο αριθμός των παιδιών. Το κριτήριο αυτό πρέπει να εισαχθεί ακόμη και σε προγράμματα επιδοτήσεων, ακόμη και σε αυτά για τους νέους αγρότες και την απόδοση γης.
  • Στην εκπαίδευση να είναι δεδομένη η αποδοχή στους παιδικούς σταθμούς όλων των παιδιών, χωρίς καμία εξαίρεση.
  • Να απαιτήσουμε από την ΕΕ, αφού η δημογραφική συρρίκνωση είναι και ευρωπαϊκό πρόβλημα -μιλάμε για Γηραιά Ήπειρο, αλλά και για γερασμένη ήπειρο- να θεσπίσει και να ενισχύσει ειδικά προγράμματα υποστήριξης των γεννήσεων με γενναία ποσά».

Στη δευτερολογία του ο κ. Χαρακόπουλος ζήτησε«για λόγους αναγνώρισης της συμβολής τους στην αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος, να προτάξουμε στον κατάλογο των φορέων προς ακρόαση, την Ανώτατη Συνομοσπονδία Πολυτέκνων Ελλάδος(ΑΣΠΕ) και τους εκπροσώπους των τριτέκνων».

 

 

Προηγούμενο άρθρο Αθλητικές-πολιτιστικές εκδηλώσεις της Περιφέρειας στη Λάρισα
Επόμενο άρθρο 1ος Δρόμος της Δάφνης το Σάββατο 15 Ιουλίου