Ειδήσεις

Μάξιμος: Εδώ και μήνες κρούω καμπανάκι για το νέο Κανονισμό για τσίπουρο!


«Όπως είχα επισημάνει, αναδεικνύοντας εγκαίρως τους κινδύνους για το τσίπουρο από το νέο ευρωπαϊκό Κανονισμό για τα αλκοολούχα Προϊόντα Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ), ήταν λάθος η παντελής απουσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης από τη διαπραγμάτευση. Απουσία που παραδέχθηκε η υφυπουργός Οικονομικών κ. Παπανάτσιου στην αρμόδια Επιτροπή Οικονομικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής, όπου έκρουσα τον κώδωνα του κινδύνου, στις 31 Μαρτίου 2017. Τώρα, ο κ. Αποστόλου που διαφωνεί με τις προβλέψεις του κανονισμού, μας… παραπέμπει στη συνάδελφό του!. Μόνο που εν τέλει είναι στην ίδια κυβέρνηση». Τα παραπάνω δήλωσε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος με αφορμή την απάντηση που έλαβε από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Βαγγέλη Αποστόλου, σε σχετική του ερώτηση για τους κινδύνους που ελλοχεύει ο νέος κανονισμός που ανοίγει “παράθυρο” εμφιάλωσης εκτός του τόπου παραγωγής των αλκοολούχων ΠΓΕ, ενώ δίνει συν τοις άλλοις τη δυνατότητα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να διαγράφει μονομερώς ΠΓΕ.

Ο Θεσσαλός πολιτικός, με δεδομένο ότι το ζήτημα θα έρθει προς επικύρωση στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ, όπως σημειώνει στην απάντησή του ο κ. Αποστόλου, τον καλεί «να ξεκαθαρίσει αν θα υπερψηφίσει ως έχει τον νέο κανονισμό και να μας ενημερώσει για τις πρωτοβουλίες που έχει λάβει μέχρι σήμερα για την αλλαγή των επίμαχων σημείων του που κρίνονται βλαπτικά για τα αλκοολούχα ΠΓΕ. Αν δεν το έχει κάνει, ας κινητοποιηθεί, έστω, τώρα».

Η απάντηση του κ. Αποστόλου έχει ως εξής: «Όσον αφορά στην πρόταση για Κανονισμό του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με τον ορισμό, την παρουσίαση και την επισήμανση των αλκοολούχων ποτών, τη χρήση των ονομασιών των αλκοολούχων ποτών στην παρουσίαση και επισήμανση άλλων τροφίμων, καθώς και την προστασία των γεωγραφικών ενδείξεων για τα αλκοολούχα ποτά, σημειώνεται ότι το Γενικό Χημείο Κράτους (ΓΧΚ), ως αρμόδιο για τον έλεγχο και τη διακίνηση των αλκοολούχων ποτών, συμμετέχει στις Ομάδες Εργασίας του Συμβουλίου που έχουν συσταθεί από τον Δεκέμβριο του 2016 για να συζητήσουν την εν λόγω πρόταση. Ως εκ τούτου, αρμόδιο να απαντήσει σχετικά με τις ελληνικές θέσεις που διατυπώθηκαν στο Συμβούλιο είναι το συνερωτώμενο Υπουργείο Οικονομικών στο οποίο υπάγεται το ΓΧΚ, Σημειώνεται ότι το σχέδιο Κανονισμού θα ψηφιστεί στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας.

Όσον αφορά στην προτεινόμενη στο σχέδιο του Κανονισμού διάταξη σχετικά με τη δυνατότητα της Επιτροπής να αποφασίζει με εκτελεστικές πράξεις και με δική της πρωτοβουλία την ακύρωση της προστασίας των γεωγραφικών ενδείξεων που αναφέρονται στο άρθρο 20 του Κανονισμού 110/2008, επισημαίνεται ότι η εν λόγω διάταξη βρίσκει αντίθετο το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (αρμόδια η Διεύθυνση Μεταποίησης και Ποιοτικού Ελέγχου Τροφίμων Φυτικής Παραγωγής), το οποίο, συν τοις άλλοις, παραμένει στην πάγια θέση του ότι η εμφιάλωση (και όχι γενικότερα η συσκευασία) των αλκοολούχων ποτών που φέρουν προστασία γεωγραφικής ένδειξης, θα πρέπει να πραγματοποιείται εντός της οικείας γεωγραφικής περιοχής.

Όσον αφορά στις γεωγραφικές ενδείξεις, η πρόταση στον Κανονισμό για υιοθέτηση και στα αλκοολούχα ποτά της διαδικασίας που εφαρμόζεται και στα υπόλοιπα προϊόντα ΠΟΠ και ΠΓΕ κινείται προς την σωστή κατεύθυνση».

Προηγούμενο άρθρο Ευχαριστήρια δήλωση του Κωνσταντίνου Γ. Νούσιου για τη λήξη της θητείας του
Επόμενο άρθρο 4η Γιορτή Γλυκού από τον Σύλλογο Γυναικών Κραννώνα