Ειδήσεις

ΘΕΣΤΟ και ΕΛΓΑ σε πληγείσες καλλιέργειες


ΘΕΣΤΟ & ΕΛΓΑ υλοποίησαν τη δέσμευσή τους και με κοινό κλιμάκιο γεωπόνων επιθεώρησαν την κατάσταση που επικρατεί λίγες μέρες πριν την έναρξη της συλλογής στις καλλιέργειες βιομηχανικής τομάτας σε Λάρισα και Φάρσαλα. Τα συμπεράσματα δυστυχώς απογοητευτικά. Καλλιέργειες χωρίς φύλλωμα, με τις τομάτες να βρίσκονται στο έλεος του καύσωνα (ποιοτική υποβάθμιση). Καλλιέργειες που απ’ τις χαλαζοπτώσεις έχουν δημιουργήσει «σκάλα», με τους πρώιμους, κόκκινους καρπούς να σαπίζουν ήδη και τους όψιμους να θέλουν άλλα τόσα χρήματα και κόπο για να γίνουν σοδειά (αν γίνουν…). Καλλιέργειες που από τις συνεχόμενες και ισχυρές βροχοπτώσεις στην κυριολεξία κατέρρευσαν, με τον περονόσπορο και τα βακτήρια να θερίζουν ότι απέμεινε.

Κοινό συμπέρασμα ήταν ότι η όποια σήμερα διαπιστωμένη ζημιά, έχει ως κύριο και σχεδόν αποκλειστικό αίτιο τα έντονα και πολύ μακράς διάρκειας, άσχημα καιρικά φαινόμενα που επικράτησαν από τις αρχές Ιουνίου. Τις επόμενες ημέρες και με την καθοδήγηση του ΘΕΣΤΟ όσον αφορά τις αναμενόμενες ημερομηνίες συλλογής ανά αγροτεμάχιο, θα ξεκινήσουν και οι τελικές εκτιμήσεις. Στα θετικά εντάσσεται η πρόσφατη ενίσχυση του τοπικού ΕΛΓΑ με 7 νέους εκτιμητές, καθώς και η διαβεβαίωση του Υφυπουργού Γεωργίας κ. Κόκκαλη για περαιτέρω ενίσχυσή του.

Στα πλαίσια αυτά ο ΘΕΣΤΟ καλεί τα μέλη του σε διαρκή συνεννόηση όσον αφορά την εκτιμούμενη ημερομηνία συλλογής, ώστε να γίνουν εγκαίρως οι εκτιμήσεις ζημιάς τους.

 

Ο Πρόεδρος

Σουλιώτης Χρήστος

Προηγούμενο άρθρο Τροχονομικές δράσεις σε όλη τη Θεσσαλία με 19 συλλήψεις
Επόμενο άρθρο Ρώσοι δημοσιογράφοι στη Θεσσαλία