Ειδήσεις

Οι Ενεργοί Πολίτες Λάρισας «ασκητές» στο έργο του Ν. Καζαντζάκη


Μια διαφορετική προσέγγιση στο έργο του σπουδαίου κρητικού συγγραφέα Νίκου Καζαντζάκη, επιχείρησαν οι Ενεργοί Πολίτες Λάρισας. Στο πλαίσιο της έκθεσης «Σπουδή στην Οδύσεια» για το Έτος Καζαντζάκη που διανύουμε, την περασμένη Πέμπτη 1 Ιουνίου, στο Αμφιθέατρο της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας – Μουσείο Γ. Ι. Κατσίγρα, παρουσίασαν με τρείς διαφορετικούς τρόπους την επίδραση που ασκεί μέχρι και σήμερα το έργο του πολυβραβευμένου συγγραφέα.

Σε πρώτη φάση, η Ερασιτεχνική Θεατρική Ομάδα των Εν.Πο.Λ., αποτελούμενη από τους: Καλλιόπη Γκαρλέμου, Γιάννη Νταλώση, Δημήτρη Γιαννούση, Θανάση Χαλκιά, Νίκο Αγγελέτο, σε σκηνοθεσία της Θεοδώρας Κακάτσιου και μουσική επιμέλεια του Νίκου Χαλκιά, παρουσίασαν αποσπάσματα της «Ασκητικής», με τη σκηνική μορφή του Θεατρικού Αναλογίου. Η γλαφυρή παρουσίαση των αφηγητών, ανέδειξε μια διαφορετική οπτική στην ιδιαιτερότητα της γραφής του συγγραφέα και του έργου, το οποίο έχει την θαυμαστή ιδιότητα να παίρνει μία άλλη διάσταση, κάθε φορά που κάποιος το διαβάζει.

Σε δεύτερη φάση, ο εθελοντής των Ενεργών Πολιτών, φιλόλογος και υποψήφιος διδάκτορας Α.Π.Θ, Γιάννης Βαγγελοκώστας εισηγήθηκε το θέμα : Ο Νίκος Καζαντζάκης στα χρόνια του facebook – «Ψηφιακές κατασκευές μιας συγγραφικής ταυτότητας». Η ενδιαφέρουσα εισήγηση εστίασε στη σύγχρονη προσέγγιση του έργου του Καζαντζάκη από το ευρύ κοινό, διά των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης και ιδιαίτερα το Facebook. Τα διάφορα αποσπάσματα του έργου του μεγάλου μας συγγραφέα, που κυκλοφορούν κατά κόρον στις αναρτήσεις των χρηστών, η εικονογράφηση που τα συνοδεύει, η διασύνδεσή τους με τις επίκαιρες κοινωνικοπολιτικές συνθήκες και η λειτουργία τους ως μέσον έκφρασης της συναισθηματικής φόρτισης των χρηστών, επιβεβαιώνει την διαχρονικότητα του έργου, και του προσδίδει μια νέα δυναμική χρηστικότητα, προσαρμοσμένη στη σύγχρονη τεχνολογική πρόοδο και τις νέες μορφές έκφρασης, ιδιαίτερα των νέων ανθρώπων.

Το τρίπτυχο αφιέρωμα ολοκληρώθηκε, με μια ανίχνευση του έργου του Ν. Καζαντζάκη στην ελληνική δισκογραφία. Παρουσιάστηκε διεξοδικά με χρήση εικόνων η όλη παρουσία του μέχρι σήμερα και ακούστηκαν οπτικοποιημένα τραγούδια σε στίχους του πολυταξιδεμένου συγγραφέα, μελοποιημένα από γνωστούς Έλληνες συνθέτες. Την επιμέλεια της παρουσίασης είχε η εθελόντρια Εύη Καλούδη.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με την στήριξη της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων του Ν. Καζαντζάκη και της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας- Μουσείο Γ. Ι.Κατσίγρα.

Οι Ενεργοί Πολίτες Λάρισας ευχαριστούν θερμά όλους τους συντελεστές του αφιερώματος καθώς και τον κόσμο που τους τίμησε με την παρουσία του.

 

 

Προηγούμενο άρθρο Πρόγραμμα Μητροπολίτη Λαρίσης και Τυρνάβου για του Αγίου Πνεύματος
Επόμενο άρθρο Μάξιμος: Αληθεύουν οι καταγγελίες για εισαγωγές γάλακτος για παραγωγή φέτας;