Ειδήσεις

Κλιματική αλλαγή: μύθος ή πραγματικότητα


Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Μακρινίτσας (Κ.Π.Ε.Μ.) σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ένωση Δήμων (Π.Ε.Δ.) Θεσσαλίας, στο πλαίσιο της πράξης «Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (Κ.Π.Ε.) – Περιβαλλοντική Εκπαίδευση» του επιχειρησιακού προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού και Δια Βίου Μάθηση 2014-2020», με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης  διοργάνωσε ημερίδα , με θέμα «Κλιματική αλλαγή μύθος ή πραγματικότητα» τη Δευτέρα 29Μαΐου 2017 και ώρα 17:00 – 21:00, στην αίθουσα Εκδηλώσεων του Μεταξουργείου Ν. Ιωνίας στο Βόλο.

Η ημερίδα ήταν στο πλαίσιο των προσυνεδριακών εκδηλώσεων του 1ου Πανελλήνιου Συνεδρίου με θέμα: «Κλιματική Αλλαγή: Αυτοδιοίκηση & Θεσσαλία μπροστά στην παγκόσμια πρόσκληση» που διοργανώνει η Π.Ε.Δ. Θεσσαλίας στην Καρδίτσα στις 9 & 10 Ιουνίου 2017, στο Thessalikon Grand.

Για το θέμα μίλησαν οι:

  • Καραγιώργος Δημήτριος, μέλος Π.Ο. Κ.Π.Ε Στυλίδας: «Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής».
  • Δομενικιώτης Χρήστος, Μέλος Ε.ΔΙ.Π. Π.Θ Τμήμα Γεωπονίας Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος, Σχολή Γεωπονικών Επιστημών, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας: «Κλιματικά Μοντέλα»
  • Βαφείδης Δημήτριος, Καθηγητής, Π.Θ. Τμήμα Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος, Σχολή Γεωπονικών Επιστημών, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας: «Θάλασσα και κλιματική αλλαγή»
  • Ψιλοβίκος Άρης, Αναπληρωτής Καθηγητής Π.Θ., Τμήμα Γεωπονίας Ιχθυολογίας & Υδάτινου Περιβάλλοντος, Σχολή Γεωπονικών Επιστημών, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας: «Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στους υδατικούς πόρους και στις χρήσεις τους»
  • Δρ. Παπαναστασίου Κ. Δημήτρης, Ερευνητής ΙΕΤΕΘ/ΕΚΕΤΑ, Διδάσκων ΠΘ: «Ημέρες με καύσωνα στην Ελλάδα: Διαχρονική εξέλιξη, ποιότητα αέρα, θερμική άνεση ανθρώπων και ζώων»

Την ημερίδα χαιρέτισε ο Διευθυντής της ΠΕΔ Θεσσαλίας κ. Δημήτρης Τσούμας καλώντας όλους να συμμετάσχουν ενεργά στις δράσεις του Συνεδρίου, ενημέρωσε για τις εργασίες του συνεδρίου που θα ξεκινήσουν την Παρασκευή 9 Ιουνίου 2017, στις 10:00 π.μ., ενώ η επίσημη έναρξη θα πραγματοποιηθεί στις 20:00, με Κεντρικό Ομιλητή, τον διακεκριμένο Ακαδημαϊκό Χρήστος Ζερεφός, Καθηγητή  Φυσικής της Ατμοσφαίρας, Επόπτη του Κέντρου Ερεύνης Φυσικής της Ατμοσφαίρας και Κλιματολογίας της Ακαδημίας Αθηνών, ο οποίος θα αναπτύξει το θέμα «Η ΣΥΜΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΗΣ ΟΠΩΣ ΠΡΟΚΥΠΤΟΥΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ».

Οι συμμετέχοντες της ημερίδας είχαν  τη δυνατότητα να ενημερωθούν για τις απόψεις που υπάρχουν για την ύπαρξη ή όχι της κλιματικής αλλαγής  με βάση τα κλιματικά μοντέλα, όπως και για την επίδραση της στα οικοσυστήματα, για την αύξηση της θερμοκρασίας, για τους υδατικούς πόρους, το λιώσιμο των πάγων, το φαινόμενο του θερμοκηπίου, τις επιδράσεις στις καλλιέργειες, τα αέρια του θερμοκηπίου, τα ακραία φυσικά φαινόμενα, την όξινη βροχή, τις κατολισθήσεις, τη μετανάστευση ειδών, την αποψίλωση των δασών, κ.α.

Συνδιοργανωτές του συνεδρίου είναι το ΤΕΕ – Περιφερειακό Τμήμα Κεντρικής και Δυτικής Θεσσαλίας, το ΤΕΕ – Περιφερειακό Τμήμα Μαγνησίας, ΓΕΩΤΕΕ Κεντρικής Ελλάδος και η ΕΘΕΜ (Εταιρεία Θεσσαλικών Μελετών).

 

Το συνέδριο βρίσκεται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, της Περιφέρειας Θεσσαλίας, καθώς και υπό την επιστημονική αιγίδα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου (ΕΑΠ) καθώς και του ΤΕΙ Θεσσαλίας.

 

Παράλληλα με το συνέδριο σε συνεργασία με φορείς και οργανισμούς του Δημόσιου & Ιδιωτικού τομέα θα υπάρξουν εκδηλώσεις και Τεχνική Έκθεση Επιχειρήσεων.

Επίσης θα βραβευτούν έργα ζωγραφικής και φωτογραφίες από τους πρόσφατους διαγωνισμούς που διενέργησε η ΠΕΔ Θεσσαλίας.

 

 

Δηλώστε συμμετοχή στο  https://www.pedthessalias4clima.gr/index.php/en/

Βεβαίωση συμμετοχής θα χορηγηθεί σε όσους παρακολουθήσουν το συνέδριο

Επικοινωνία στα τηλέφωνα 2410252121 ,2410259757.

Email: info@pedthessalias4clima.gr

Facebook : ΠΕΔ Θεσσαλίας 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Κλιματική Αλλαγή

Twitter : @pedthes4clima,Youtube : pedthessalias4clima

Προηγούμενο άρθρο Νέο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών από το ΤΕΙ
Επόμενο άρθρο Συμμετοχή της Περιφερειακής Δ/νσης Εκπ/σης Θεσσαλίας σε Erasmus+