Ειδήσεις

Η Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας – Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα τιμά τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων


Η Διεθνής Ημέρα Μουσείων (International Museum Day) καθιερώθηκε το 1977 από το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM), με σκοπό την ανάδειξη του ρόλου των μουσείων σε όλον τον κόσμο στη σύγχρονη κοινωνία, και γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 18 Μαΐου. Το νόημα του εορτασμού είναι να γίνουν τα μουσεία φορείς πολιτισμικών ανταλλαγών, «με σκοπό την ενίσχυση της μόρφωσης, την προώθηση της αμοιβαίας κατανόησης, την ειρήνη και τη συνεργασία μεταξύ των λαών». Η 18η Μαΐου είναι κάθε χρόνο αφιερωμένη σε ένα διαφορετικό θέμα που αφορά στα μουσεία και στην προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς. Για φέτος, το ICOM επέλεξε το θέμα «Μουσεία και αμφιλεγόμενες ιστορίες: τα μουσεία μιλούν για εκείνα που δεν λέγονται».

Η Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας – Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα, όπως κάθε χρόνο, γιορτάζει τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων. Έχοντας προγραμματίσει ποικίλες εκδηλώσεις και δράσεις για τη φετινή Διεθνή Ημέρα, συνεισφέρει στην προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς και της καλλιτεχνικής παραγωγής του τόπου μας, αλλά και αναδεικνύει τη συμβολή του Μουσείου Κατσίγρα στην ενίσχυση της κοινωνικής συμφιλίωσης και συνοχής.

Σημειώνεται ότι η είσοδος στην Πινακοθήκη, όπως και σε όλα τα μουσεία, στις 18 Μάη είναι ελεύθερη.

Αναλυτικά:

 

Τετάρτη 17 Μαΐου, ώρα 19:00

«Στο μπόι των ονείρων μας, στο μπόι των ανθρώπων»

Η Δ.Π.Λ.-Μ.Γ.Ι. Κατσίγρα υποδέχεται προσφυγόπουλα ηλικίας 6-11 ετών μαζί με τους συνοδούς τους. Τα παιδιά θα έχουν τη δυνατότητα να περιηγηθούν στην Πινακοθήκη και, κατά την ξενάγηση, να γνωρίσουν αριστουργήματα της τέχνης του 19ου και 20ού αιώνα της Συλλογής Γ.Ι. Κατσίγρα. Μέσα από το ειδικά σχεδιασμένο μουσειοπαιδαγωγικό πρόγραμμα, που θα υλοποιηθεί από το επιστημονικό προσωπικό του μουσείου, «τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να οραματιστούν μέσα από την τέχνη ένα καλύτερο μέλλον, να απολαύσουν την ιδιότητα της τέχνης να γεφυρώνει κουλτούρες, λαούς, πολιτισμούς και να γνωρίσουν τη φιλόξενη αγκαλιά της Πινακοθήκης».

Σχεδιασμός – Υλοποίηση: Α. Γκούνη, Μ. Γούλα

 

Πέμπτη 18 Μαΐου, ώρα 9:30

«Γέφυρες Τέχνης» στο Small Museum ART των φυλακών σε συνεργασία με το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας του Καταστήματος Κράτησης Λάρισας

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα έργα ενός μουσείου εκτίθενται σε μία φυλακή. Σπουδαία χαρακτικά της Συλλογή Γ.Ι. Κατσίγρα «ταξιδεύουν» και εκτίθενται στις φυλακές Λάρισας. Η έκθεση, αποτέλεσμα μιας ξεχωριστής συνεργασίας για πρώτη φορά στην πόλη μας ανάμεσα στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας – Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα και το Small Museum of ART του σχολείου των φυλακών, εγκαινιάζεται στο μικρό μουσείο που λειτουργεί από πέρυσι στην είσοδο του σχολείου των φυλακών, και το οποίο είναι προσβάσιμο σε κάθε επισκέπτη της φυλακής.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι τα μουσεία μπορούν να συμβάλλουν στην κατανόηση δύσκολων, αντιφατικών ή σύνθετων πτυχών της ανθρώπινης ιστορίας, το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) επέλεξε για τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων 2017 το θέμα «Μουσεία και αμφιλεγόμενες ιστορίες: τα μουσεία μιλούν για εκείνα που δεν λέγονται». Στόχος είναι η ανάδειξη των μουσείων ως φορέων κοινωνικής ειρήνης, ώστε η παρουσίαση αμφιλεγόμενων ή αμφισβητούμενων ζητημάτων να αποτελέσει ένα πρώτο βήμα για την κοινωνική συμφιλίωση και την αρμονική συμβίωση των ανθρώπων.

Αναδεικνύοντας το σκεπτικό της φετινής Διεθνούς Ημέρας Μουσείων, η Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας – Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα, εξωστρεφής θεματοφύλακας του εικαστικού πλούτου της πόλης, συμμετέχει σε μια προσπάθεια αλληλεπίδρασης με τους ανθρώπους που ζουν σε αυτή και γύρω απ’ αυτή. Έτσι, προσεγγίζει μια κοινότητα που δεν μπορεί να αγνοηθεί, εκείνη των τροφίμων των φυλακών. Άλλωστε, παρόμοιες προσπάθειες έχουν γίνει στο κοντινό παρελθόν από μεγάλα μουσεία και ιδρύματα στην Ευρώπη, λ.χ. Μουσείο του Λούβρου.

Η πρωτοβουλία αυτή στοχεύει στην επαφή των εγκλείστων με σημαντικά έργα του Μουσείου Κατσίγρα και στην ανάδειξη του ρόλου της εκπαίδευσης στη φυλακή. Με τη δράση αυτή η τέχνη περνά πέρα από τα τείχη των κτιρίων, ταξιδεύει και γεφυρώνει – γκρεμίζοντας φόβους και στερεότυπα.

Το «γεφύρωμα μέσω των τεχνών» θα συνεχιστεί την Παρασκευή 19 Μαΐου στις 20:30 στο χώρο της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας – Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα με έκθεση έργων των μαθητών του σχολείου των φυλακών.

 

Πέμπτη 18 Μαΐου, ώρα 19:00

«Το ταξίδι των χρωμάτων», Εγκαίνια ετήσιας έκθεσης παιδικής – εφηβικής Ζωγραφικής & Κεραμικής των μαθητών του Ελευθέρου Εργαστηρίου Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών

Το Ελεύθερο Εργαστήρι λειτουργεί από το 1986, με σκοπό να οργανώνει κάθε δημιουργική προσπάθεια μικρών και μεγάλων που ασχολούνται με τις Καλές Τέχνες και όσων βρίσκουν ευχαρίστηση στην καλλιτεχνική δημιουργία. Το Εργαστήρι, ως ζωντανό κομμάτι δημιουργίας και έκφρασης, συστηματικά συνδράμει στον πολιτισμό της πόλης μέσα από την εκπαίδευση και τη διάδοση των εικαστικών τεχνών.

Φέτος η καθιερωμένη ετήσια έκθεση των μικρών μαθητών του Εργαστηρίου έχει τον τίτλο «Το ταξίδι των χρωμάτων». Θα περιλαμβάνει περί τα 300 ατομικά έργα ζωγραφικής (εφηβικά σχέδια με μολύβι και κάρβουνο, παιδικές ζωγραφιές με χρώμα και διάφορες τεχνικές) και κεραμικής (διακοσμημένα πήλινα αντικείμενα).

Το Ελεύθερο Εργαστήρι, πιστό στην παράδοσή του, οργανώνει εκθέσεις με σημείο αναφοράς την πρωτοτυπία, τεκμηριώνοντας τη θέση του που θέλει το κάθε παιδί εικαστικά ανεπανάληπτο.

Αρωγοί στην προσπάθεια των παιδιών στέκονται πάντα οι δάσκαλοι του Εργαστηρίου με την πολύχρονη εμπειρία τους. Φέτος συμμετέχουν: Αναστασοπούλου Ελένη, Βάνης Νίκος, Γιαλαμά Νατάσα, Γκουντουβά Μαριάννα, Ζηπέλα Ζωή, Καλαμάρας Γιώργος, Καψάλη Αντιγόνη, Λάσκαρης Χρήστος, Μπέης Γιάννης.

Κατά τη διάρκεια των εγκαινίων της έκθεσης θα γίνει η απονομή των βεβαιώσεων σπουδών στους μαθητές που έχουν συμπληρώσει μία από τις βαθμίδες σπουδών του Ελεύθερου Εργαστηρίου.

Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 30 Ιουνίου.

 

Παρασκευή 19 Μαΐου, ώρα 20:30

Έκθεση έργων μαθητών του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας του Καταστήματος Κράτησης Λάρισας στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας – Μουσείου Γ.Ι. Κατσίγρα

Δημιουργίες των μαθητών του Σχολείου των φυλακών Λάρισας παρουσιάζεται σε έκθεση στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας – Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα. Η Πινακοθήκη, σε αλληλεπίδραση με τους ανθρώπους που ζουν στην πόλη και γύρω από αυτή, «αγκαλιάζει» την κοινότητα των φυλακισμένων και φιλοξενεί τις καλλιτεχνικές τους δημιουργίες. Με την έκθεση αυτή δίνεται η ευκαιρία στους επισκέπτες να έλθουν σε επαφή με τις εικαστικές δημιουργίες των φυλακισμένων και να γνωρίσουν το μορφωτικό έργο που παράγεται στο Σχολείο των φυλακών.

Κατά τα εγκαίνια της έκθεσης με έργα των φυλακισμένων θα πραγματοποιηθεί μουσική εκδήλωση με τη συμμετοχή του Συνόλου Πνευστών του Δημοτικού Ωδείου Λάρισας. Επίσης, θα γίνεται συγκέντρωση ειδών ατομικής καθαριότητας για τους άπορους φυλακισμένους (σαμπουάν, χαρτιά υγείας, σαπούνια, αφροί ξυρίσματος, οδοντόβουρτσες, οδοντόκρεμες, υγρά μαντηλάκια, απορρυπαντικά σκόνη για το χέρι, τηλεκάρτες 4€ κ.ά.).  

 

Τρίτη 23 Μαΐου, ώρα 18:30

«Από το Χρωματικό στο Πραγματικό»

Η Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας – Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα γιορτάζει τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων παρέα με τα παιδιά των Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ) του Δήμου Λαρισαίων. Το ειδικά οργανωμένο μουσειοπαιδαγωγικό πρόγραμμα «Από το Χρωματικό στο Πραγματικό» έχει σχεδιαστεί από το προσωπικό του μουσείου με στόχο την εξοικείωση των παιδιών των ΚΔΑΠ με εξειδικευμένους εικαστικούς όρους, όπως αυτοί συναντώνται στα έργα του ζωγράφου – χαράκτη Δ. Γαλάνη που συμπεριλαμβάνονται στη Συλλογή Γ.Ι. Κατσίγρα. Οι μικροί επισκέπτες θα γνωρίσουν την ιστορία των έργων αλλά και θα κληθούν να συνεργαστούν για να λύσουν έναν γρίφο! Θα ακολουθήσει υλικοαισθητική δραστηριότητα στο χώρο της Πινακοθήκης.

Σχεδιασμός – Υλοποίηση: Μ. Γούλα, Α. Διαμαντή, Ε. Ζανέτα, Ε. Μανουσαρίδου.

 

Προηγούμενο άρθρο Ημερίδα του Δ. Λαρισαίων για τους παραγωγούς στο Πνευματικό Κέντρο Κοιλάδας
Επόμενο άρθρο Σεμιναριακή διάλεξη στο ΤΕΙ Θεσσαλίας