Ειδήσεις

Εκδηλώσεις για το μήνα Μάϊο στο Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας


Σας πληροφορούμε ότι για το Μάιο 2017 προγραμματίζονται στο Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας οι παρακάτω εκδηλώσεις:

Πέμπτη 4 Μαΐου, ώρα  6.00  μ.μ. Αμφιθέατρο του μουσείου.

Παρουσίαση του εκπαιδευτικού προγράμματος «Η Μηχανή του Χρόνου», που υλοποιήθηκε φέτος από σχολεία της πόλης με βάση εκθέματα του Διαχρονικού Μουσείου.

Συνδιοργάνωση: Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

 

Παρασκευή 5 Μαΐου, ώρα 9.30 π.μ. Αίθουσα Περιοδικών εκθέσεων

Διεθνής επιστημονική ημερίδα με θέμα «Οχυρωμένοι οικισμοί της εποχής του Ιουστινιανού». Δώδεκα έλληνες και ξένοι επιστήμονες παρουσιάζουν τις έρευνές τους για κάστρα του 6ου αιώνα στη Θεσσαλία, τη Μακεδονία και τα Βαλκάνια, συμμετέχοντας σε συζήτηση για τη σημαντική αυτή περίοδο. Οργανώνεται με αφορμή την περιοδική έκθεση για το Κάστρο της Βελίκας, η οποία θα κλείσει την 10η Μαίου.

Συνδιοργάνωση: Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας- Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, Δήμος Αγιάς

 

Τρίτη 9 Μαΐου, ώρα 7.00 μ.μ. Αμφιθέατρο του μουσείου

Διάλεξη του Γερμανού αρχαιολόγου Harald Hauptmann, καθηγητή του Πανεπιστημίου της Χαϊδελβέργης, με θέμα «Η προιστορική Θεσσαλία υπό το πρίσμα της διεθνούς έρευνας: Ελληνο-Γερμανικές συνεργασίες κατά τον 20ό αιώνα».

Συνδιοργάνωση: Πανεπιστήμιο του Βερολίνου, Σύλλογος Φίλων του Διαχρονικού Μουσείου Λάρισας

 

Σάββατο 13 Μαΐου, ώρα 7.30 μ.μ. Αίθουσα Περιοδικών εκθέσεων

Εγκαίνια ομαδικής εικαστικής έκθεσης με τίτλο «Περι Υγείας». Επιμέλεια: Ίρις Κρητικού. Περισσότεροι από τριάντα καλλιτέχνες αποτυπώνουν ο καθένας με το δικό του τρόπο τη διαδρομή του ανθρώπινου σώματος από την υγεία στην ασθένεια και από την ασθένεια στην ελπίδα της ίασης. Η έκθεση οργανώθηκε για πρώτη φορά το 2016 στο χώρο του Ασκληπιείου Επιδαύρου, ενώ η φετινή εκδήλωση αφιερώνεται στη Διεθνή Ημέρα Μουσείων που έχει τον γενικό τίτλο «Μουσεία και αμφιλεγόμενες ιστορίες. Τα μουσεία μιλούν για αυτά που δεν λέγονται».

Συνδιοργάνωση: Πνευμονολογική Κλινική της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Εταιρεία Αναπνευστικών Διαταραχών και Βαριάς Νόσου, Σωματείο Διάζωμα, Δήμος Λαρισαίων.

Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι 30 Ιουνίου.

 

Κυριακή 14 Μαΐου, ώρα 11.00 π.μ. Στο χώρο του μουσείου θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με αφορμή τη Γιορτή της Μητέρας με θέμα «Μητρότητα, Θηλασμός, Οικογένεια, Ανατροφή». Θα περιλαμβάνει ομιλίες και διαδραστικές παρουσιάσεις καθώς και θεατρικά δρώμενα.

Συνδιοργάνωση: Θεατρικό εργαστήρι ‘Δίχως Ωμέγα’, Δήμος Λαρισαίων- Αντιδημαρχία Κοινωνικής Πολιτικής

 

Τρίτη 16 Μαΐου, ώρα 6 μ.μ. Χώρος μόνιμης έκθεσης

Ξενάγηση στις ενότητες της βυζαντινής Λάρισας με αφορμή την εορτή του πολιούχου Αγίου Αχιλλίου

 

Πέμπτη 25 Μαΐου, ώρα 6.30 μ.μ. Στο χώρο του μουσείου θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με τίτλο «Διαχρονικοί Διάλογοι στο Μουσείο».

Πρόκειται για μια διαδραστική παρουσίαση της συνεργασίας αρχαιολόγων εκπαιδευτικών και μαθητών σχολείων της πόλης μας μέσα από διαδρομές εντός του Διαχρονικού Μουσείου Λάρισας.

Συνδιοργάνωση: Σύλλογος Ο Ιπποκράτης στη Λάρισα.

 

Παρασκευή 26 Μαΐου, ώρα 11 π.μ. Χώρος μόνιμης έκθεσης

Ξεναγήσεις σχολείων και εκπαιδευτική δράση με τα προσφυγόπουλα των δομών Δήμου Λάρισας (στρατόπεδο Κουτσόχερου) με αφορμή τις Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές του Υπουργείου Πολιτισμού.

 

Στις παραπάνω εκδηλώσεις η είσοδος είναι ελεύθερη.

 

ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ

-Η περιοδική έκθεση ΑΝΤΙΔΩΡΟΝ προς τιμήν των δωρητών του μουσείου.

-Τα εκπαιδευτικά προγράμματα :

Α) Ένας φορμίσκος (σακκουλάκι) γεμάτος παιχνίδια, Β) Με χώμα και νερό ταξίδι μαγικό σε χωριό νεολιθικό, Γ) Λαμπερές ιστορίες φωτιάς και Δ) Ταξίδι στο Βυζαντινό Πολιτισμό της Θεσσαλίας

Προηγούμενο άρθρο Ημερίδα για την Αστική Γεωργία στη Λάρισα
Επόμενο άρθρο Ξεκινάει η διαδικασία Πιστοποίησης Μονοπατιών