Ειδήσεις

Στην Κοινωνική Οικονομία και την Αστική Γεωργία αφιερωμένη η 2η Οικογιορτή Λάρισας


Με πολύ μεγάλη συμμετοχή και έντονο ενδιαφέρον, πραγματοποιείται στη Λάρισα, η 2η Οικογιορτή Λάρισα, η οποία φέτος είναι  προσανατολισμένη στην Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία καθώς και στην Αστική Γεωργία.

Οι εκδηλώσεις της 2ης Οικογιορτής, ξεκινούν αύριο Πέμπτη 20 Απριλίου, με την ημερίδα για την «Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία», που θα πραγματοποιηθεί στις 6.30 μ.μ. στο Χατζηγιάννειο Πνευματικό Κέντρο στην οποία μεταξύ άλλων θα μιλήσει και η αναπληρωτής υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Ράνια Αντωνοπούλου.

Επίσης, την επόμενη Πέμπτη 27 Απριλίου, θα πραγματοποιηθεί στο Χατζηγιάννειο Πνευματικό Κέντρο (6.30 μ.μ.) η δεύτερη ημερίδα του προγράμματος εκδηλώσεων για την Οικογιορτή με θέμα την «Αστική Γεωργία», ενώ στις 28 και 29 Απριλίου στο Αισθητικό Αλσος, θα γίνουν δράσεις, εκδηλώσεις και συζητήσεις κ.α..

Στις εκδηλώσεις της Οικογιορτής, αναφέρθηκαν σε συνέντευξη τύπου, ο δήμαρχος Λαρισαίων κ. Απόστολος Καλογιάννης και εκπρόσωποι φορέων που συμμετέχουν στη φετινή διοργάνωση.  Ο δήμαρχος αναφέρθηκε στην πετυχημένη περσινή πρώτη Οικογιορτή και στο μεγάλο ενδιαφέρον που υπάρχει για τη δεύτερη  διοργάνωση.

«Η διοργάνωση της 1ης Οικογιορτής Λάρισας, όπως εύστοχα γράφτηκε «φύτεψε» σπόρους! Η προσπάθεια αυτή αποδίδει καρπούς…Ετσι, με πολύ μεγαλύτερη συμμετοχή και ενδιαφέρον οργανώνουμε φέτος την 2η ΟΙΚΟΓΙΟΡΤΗ ΛΑΡΙΣΑΣ, με ένα 10ήμερο εκδηλώσεων», τόνισε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Λαρισαίων, εκφράζοντας παράλληλα τις ευχαριστίες του στους φορείς που συνεργάζονται για τη διοργάνωση, όπως το Πανεπιστήμιο και ΤΕΙ Θεσσαλίας, ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, Ομάδες Σπόρων, κ.α.

Απο την πλευρά του ο ειδικός συνεργάτης του δημάρχου κ. Περικλής Καμάρης, επεσήμανε ότι μετά από συζήτηση στην άτυπη ευρεία Οργανωτική Επιτροπή, τα βασικά θέματα της φετινής Οικογιορτής είναι η Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία και η Αστική Γεωργία, τονίζοντας ότι στις σημερινές οικονομικές συνθήκες, θεωρούμε ότι πρέπει να δώσουμε στους δημότες μας την απαραίτητη πληροφόρηση για το θεσμικό πλαίσιο, αλλά και δείγματα καλών πρακτικών, συμβάλλοντας στην αναζήτηση διεξόδων στην οικιακή οικονομία την αυτάρκεια και την τοπική ανάπτυξη.

Επίσης, ο επίκουρος καθηγητής Ανθοκομίας του Τμήματος Γεωπονίας Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Χρήστος Λύκας επεσήμανε την ιδιαίτερη σημασία της διοργάνωσης της Οικογιορτής  και αναφέρθηκε στην σημαντική συμβολή του Πανεπιστημίου στη διοργάνωση.

Από την πλευρά του επί ο Αναπλ. Πρόεδρος του Συμβουλίου Α/ΤΕΙ Θεσσαλίας, καθηγητής Δενδροκομίας, και Δν/της του Εργ. Δενδροκηπευτικών & Εδαφικών Πόρων κ. Αλέξανδρος Παπαχατζής αναφέρθηκε στην συμμετοχή του ΤΕΙ στην Οικογιορτή, με εισηγήσεις για την Αστική Γεωργία.

 

 

Και ο κ. Χρήστος Τσαντήλας, τακτικός Ερευνητής, του Ινστιτούτου Βιομηχανικών και Κτηνοτροφικών Φυτών – Ελληνικός Γεωργικός Οργανισμός «ΔΗΜΗΤΡΑ» (ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ), συνεχάρη το Δήμο Λαρισαίων και τους διοργανωτές της Οικογιορτής και τόνισε ότι ο ΕΛΓΟ Δήμητρα μπορεί να συνδράμει και ενημερώσει τους ενδιαφερόμενους για το θέμα της αστικής γεωργίας.

 

Επίσης, στη συνέντευξη τύπου, μίλησε και το μέλος του Δ.Σ. του Γεωπονικού Συλλόγου Λάρισας κ. Χρήστος Παναγούλης, ο οποίος αναφέρθηκε στην συμμετοχή του συλλόγου στις εκδηλώσεις και τις δράσεις της Οικογιορτής, όπως και η εκπρόσωπος των Ενεργών Πολιτών κ. Εύη Καλούδη και ο εκπρόσωπος του Πελίτι Λάρισας κ. Γιάννης Τσιουρής, ενώ παραβρέθηκαν επίσης εκπρόσωποι ομάδων και φορέων που συμμετέχουν στη διοργάνωση.

 

 

Το πρόγραμμα της πρώτης ημερίδας

 

Οι εκδηλώσεις της 2ης Οικογιορτής, αρχίζουν αύριο Πέμπτη 20 Απριλίου, με την  ημερίδα με θέμα την «Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία».

 

Αναλυτικά, το πρόγραμμα της ημερίδας έχει ως εξής:

 

18:00 – 18:30 Προσέλευση-Εγγραφές

 

18:30 – 18:45 Χαιρετισμοί: Απόστολος Καλογιάννης, Δήμαρχος Λαρισαίων και Κώστας Αγοραστός, Περιφερειάρχης Θεσσαλίας.

 

18:45 – 19:15 Θέμα ομιλίας: “Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία”.
Ράνια Αντωνοπούλου, Αναπλ. Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

 

19:15 – 19:30 Θέμα ομιλίας: “Τοπική Ανάπτυξη και Αυτοδιοίκηση”.
Παναγιώτης Νταής, Αντιδήμαρχος Οικονομίας και Ανάπτυξης του Δήμου Λαρισαίων.

 

19:30 – 19:45 Θέμα ομιλίας: “Οικοτεχνία”.
Παναγιώτης Παπαναστασίου στέλεχος της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας.

 

19:45 – 20:00 Θέμα ομιλίας: “Ο Κοινωνικός Καταναλωτικός Συνεταιρισμός Θεσσαλονίκης BIOS Coop”.
Αντώνης Καράγιωργας Βιοχημικός-Μέλος του Bios Coop.

 

20:00 – 20:15 Θέμα ομιλίας: Η ΚΟΙΝΣΕΠ “Πολυχώρος δημιουργίας ΟΣΣΑ”.
Σοφία Τερζίδου. Εκπρόσωπος ΚΟΙΝΣΕΠ, Μεγαλόβρυσου Αγιάς.

 

20:15 – 20:30 Θέμα ομιλίας: “Κοινωνικά Υποστηριζόμενη Γεωργία (ΚΥΓΕΩ)”.
Τζέννυ Γκιουγκή, ακτιβίστρια διατροφικής κυριαρχίας και αντιπρόσωπος του κινήματος ΚΥΓΕΩ στην Ελλάδα.

 

20:30 -21:30 Ερωτήσεις-Τοποθετήσεις

Την εκδήλωση συντονίζει, ο δημοσιογράφος Γιάννης Γιαννακόπουλος

 

Οι δράσεις στο Αισθητικό Αλσος

Σημειώνεται ότι στις

29 και 30 Απριλίου θα πραγματοποιηθούν στο Αισθητικό Αλσος, το κύριο μέρος των προγραμματισμένων εκδηλώσεων και δράσεων όπως:

 

– ΑΝΤΑΛΛΑΓΗ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΔΙΑΘΕΣΗ ΣΠΟΡΩΝ ΚΑΙ ΣΠΟΡΟΦΥΤΩΝ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΠΟΙΚΙΛΙΩΝ από τις ομαδες των σπόρων, τους χορηγούς μας, αλλά και το Φυτώριου της Υπηρεσίας Πρασίνου του Δήμου Λαρισαίων το – -ΔΡΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ

– ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΜΙΚΡΟΥΣ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΟΥΣ

– ΕΜΦΑΝΙΣΕΙΣ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΚΑΙ ΧΟΡΕΥΤΙΚΩΝ ΣΧΗΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΜΑΣ

– ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ-ΠΡΟΒΟΛΕΣ ΤΑΙΝΙΩΝ

– ΑΓΟΡΑ ΟΙΚΟΤΕΧΝΙΑΣ-ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΑΣ (πλέον των 50 εκθετών απ όλη την Ελλάδα, στις 29-30 Απριλίου και 1η Μαίου)

 

 

 

 

ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΑΙΣΘΗΤΙΚΟ ΑΛΣΟΣ

 

-Βιοκαλλιέργεια – Βιοποικιλότητα – Παραδοσιακές ποικιλίες – Επιστημονική Πιστοποίηση Σπόρων

-ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ (Εμπειρία Κοινωνικής Οικονομίας)

 

ΠΡΟΒΟΛΕΣ ΤΑΙΝΙΩΝ  (Αισθητικό Άλσος)

1.ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΖΟΜΕΝΗ ΑΓΟΡΑ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΔΡΑΜΑΣ
2.ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑ ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΣΜΟΥ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
3.COOPERATIVA-H ΑΛΛΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΟ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑ ΤΗΣ ΚΑΤΑΛΟΝΙΑΣ
4.ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ ΤΩΝ ΑΝΑΚΤΗΜΕΝΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ
ΕΙΚΑΣΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΕ ΤΟΙΧΟ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ

Τέλος,  εθελοντές ζωγράφοι θα ζωγραφίσουν τον τοίχο του κτηρίου του Ιδρύματος Καρανίκα

 

Προηγούμενο άρθρο Δήλωση δημάρχου Λαρισαίων Απ. Καλογιάννη για το τραγικό δυστύχημα στις Ενοπλες Δυνάμεις
Επόμενο άρθρο Διεθνής διαστημικός διαγωνισμός της ΝΑSA στη Λάρισα