Ειδήσεις

Μάξιμος: Οι Δήμοι σε κίνδυνο από τις κυβερνητικές πολιτικές


«Το τελευταίο διάστημα η Αυτοδιοίκηση βρίσκεται στο στόχαστρο της Κυβέρνησης», καθώς μειώθηκε η χρηματοδότηση προς τους Δήμους, οι δημοτικές δομές για την καταπολέμηση της φτώχειας οδηγούνται στο κλείσιμο, πολλοί Δήμοι αποψιλώνονται από το προσωπικό τους και δρομολογούνται αλλαγές εις βάρος των Δήμων, χωρίς κανένα διάλογο με τους Δημάρχους. Τα παραπάνω καταγγέλλονται, μεταξύ άλλων, σε ερώτηση που συνυπογράφει ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, και η οποία απευθύνεται προς τον υπουργό Εσωτερικών κ. Πάνο Σκουρλέτη.

Συγκεκριμένα η ερώτηση, που ως πρώτο υπογράφοντα έχει τον βουλευτή Αττικής κ. Μάκη Βορίδη, αναφέρει ότι:

  1. Μειώθηκε η χρηματοδότηση, καθώς στον προϋπολογισμό του 2017 προβλέπεται η χαμηλότερη χρηματοδότηση για τους Δήμους των τελευταίων ετών, ενώ δεν έχει καν ξεκινήσει η συζήτηση για την απόδοση της νέας γενιάς παρακρατηθέντων.
  2. Δια της μη χρηματοδοτήσεως τους, οι Δήμοι οδηγούνται σε κλείσιμο δομών για την καταπολέμηση της φτώχειας, ενώ δεν έχει δημιουργηθεί «γέφυρα» χρηματοδότησης τους με το ΕΣΠΑ.
  3. Με την νομοθεσία περί κινητικότητας των υπαλλήλων, αποψιλώνονται οι μικροί ορεινοί και νησιωτικοί Δήμοι από το προσωπικό τους, ενώ διακινδυνεύεται και η ορθολογική στελέχωση των λοιπών, οι δε μετακινήσεις αυτές γίνονται χωρίς να απαιτείται η σύμφωνη γνώμη των Δημάρχων.
  4. Έχει νομοθετηθεί αντισυνταγματικά η εκ του νόμου ανανέωση των συμβάσεων συμβασιούχων ορισμένου χρόνου στην καθαριότητα των Δήμων, χωρίς να ληφθούν υπόψη οι πραγματικές ανάγκες και οικονομικές δυνατότητες του κάθε Δήμου, αλλά και χωρίς να έχει διασφαλιστεί εκ των προτέρων η πληρωμή τους, με αποτέλεσμα να έχουν οδηγηθεί σε ομηρία οι εργαζόμενοι, και σε οικονομική πίεση οι Δήμοι που υποχρεώνονται να ανανεώσουν συμβάσεις, χωρίς να έχουν οικονομική δυνατότητα.
  5. Δεν έχει τροποποιηθεί το άρθρο 20 του Ν. 4387/2016, με αποτέλεσμα σήμερα να μην υφίσταται η δυνατότητα σε δεκάδες αιρετούς να προσφέρουν αμισθί τις υπηρεσίες τους σε θέσεις ευθύνης (αντιδήμαρχοι, μέλη σε Δ.Σ. Νομικών Προσώπων).
  6. Καθυστερεί αδικαιολόγητα το ζήτημα της παραχώρησης της χρήσης των παράλιων στους Δήμους.
  7. Έχουν δημιουργηθεί τεράστια προβλήματα στη δημοπράτηση έργων και στη λειτουργία των Δήμων, με την εφαρμογή του Ν.4412/2016, που αφορά τη σύναψη δημόσιων συμβάσεων.
  8. Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, με απόλυτη ευθύνη και υπαιτιότητα της, η Κυβέρνηση αφενός αφήνει και διαρρέουν σχέδια για αλλαγές που θα οδηγήσουν στην πλήρη αδυναμία διακυβέρνησης των Δήμων, ενώ ταυτόχρονα προκλητικά περιφρονεί τον διάλογο με τους Δημάρχους και το όργανο που τους εκπροσωπεί, την ΚΕΔΕ.

Και οι υπογράφοντες βουλευτές ζητούν να πληροφορηθούν από τον αρμόδιο υπουργό:

  • Αν θα ξεκινήσει άμεσα τον διάλογο με την ΚΕΔΕ προκειμένου να συζητηθεί αναλυτικά πριν την κατάθεση οποιουδήποτε νομοσχεδίου, η ανακατανομή πόρων και αρμοδιοτήτων στους Δήμους, αλλά και οποιαδήποτε αλλαγή στον τρόπο διακυβέρνησης τους και τι προτίθεται να πράξει για την απόδοση των παρακρατηθέντων πόρων της Αυτοδιοίκησης.
  • Τι προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση με την απλοποίηση του ελεγκτικού πλαισίου στην αυτοδιοίκηση και για την χρηματοδότηση των δομών για την καταπολέμηση της φτώχειας;
  • Πώς και πότε προτίθεται η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει το ζήτημα της παραχώρησης χρήσης και αξιοποιήσεως των παράλιων.

Και επίσης αν προτίθεται η κυβέρνηση:

  • να δώσει την δυνατότητα στους αιρετούς να προσφέρουν αμισθί τις υπηρεσίες τους σε θέσεις ευθύνης.
  • να αναθεωρήσει το θεσμικό πλαίσιο δημοπράτησης έργων από τους Δήμους.
  • να τροποποιήσει τις διατάξεις για την κινητικότητα των υπαλλήλων των ΟΤΑ ώστε να μην κινδυνεύουν οι μικροί νησιωτικοί και ορεινοί δήμοι να μένουν χωρίς προσωπικό.

 

Προηγούμενο άρθρο Θανατηφόρο τροχαίο ατύχημα στην ευρύτερη περιοχή της Λάρισας
Επόμενο άρθρο Με τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας συναντήθηκε ο Πρόεδρος της ΠΕΔ