Ειδήσεις

Μάξιμος: Ναυάγιο με τις Βιολογικές Καλλιέργειες σε αγρότες-κτηνοτρόφους


«Μεγάλη αναστάτωση στον αγροτοκτηνοτροφικό κόσμο της χώρας προκάλεσε η απόφαση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αναφορικά με τη διαχείριση του Μέτρου ‘‘Βιολογικές Καλλιέργειες’’ στο νέο ΠΑΑ 2014-2020, που ως αποτέλεσμα είχε τον αποκλεισμό από αυτό, όλων των κτηνοτρόφων καθώς και χιλιάδων δικαιούχων αγροτών». Τα παραπάνω υπογραμμίζει ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, σε ερώτηση που συνυπογράφει, και η οποία απευθύνεται προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βαγγέλη Αποστόλου

Συγκεκριμένα στην ερώτηση, που ως πρώτη υπογράφουσα έχει την βουλευτή Σερρών κ. Φωτεινή Αραμπατζή, τονίζεται ότι:

«Με τις 3 παρατάσεις για την υποβολή των αιτήσεων στο Μέτρο (21-2-2017, 28-2-2017 και 3-3-2017), και με το αίολο – όπως αποδείχθηκε – ‘‘τέχνασμα’’ της μεγάλης αύξησης στη στρεμματική ενίσχυση της κτηνοτροφίας, που εξαγγέλθηκε με την 3η παράταση, η κυβέρνηση ανοίγοντας άκριτα ‘‘τις πόρτες’’ για την πρόκληση χιλιάδων δικαιούχων, ‘‘κατόρθωσε’’ τελικά να αποκλείσει και τους πρώτους αιτηθέντες. Καθώς ο αιτηθείς προϋπολογισμός ξεπέρασε τελικά – σύμφωνα και με δικές σας δηλώσεις στο πρόσφατο αγροτικό συνέδριο της Ναυτεμπορικής – το 1,5 δις ευρώ και ο αριθμός των αιτηθέντων παραγωγών τους 64.016 ενώ τα προϋπολογισθέντα χρήματα για το Μέτρο ήταν 443 εκατ. Ευρώ».

«Ως Αξιωματική Αντιπολίτευση», υπενθυμίζουν οι βουλευτές της ΝΔ, «σας είχαμε προειδοποιήσει εγκαίρως με όλα τα μέσα κοινοβουλευτικού ελέγχου ότι με τους αψυχολόγητους χειρισμούς σας θα αναγκαστείτε τελικά να θέσετε σε εφαρμογή αυστηρότατα κριτήρια επιλογής δικαιούχων (κόφτη), όπως τελικά έγινε, ‘‘ρίχνοντας’’ τελικώς ‘‘στο κενό’’ το αναγκαίο αυτό Μέτρο ενδυνάμωσης και αναπτυξιακής προοπτικής της πρωτογενούς παραγωγής. Και ομολογήσατε το ‘‘ναυάγιο’’ σας με προχθεσινή σας ανακοίνωση (5-4-2017) «εξοστρακίζοντας» τελικά από το Μέτρο όλους τους δικαιούχους ζωικής παραγωγής ανεξαιρέτως και όλους τους δικαιούχους φυτικής παραγωγής, εκτός αυτών που βρίσκονται σε περιοχές Natura. Συρρικνώνοντας έτσι έναν διαθέσιμο προϋπολογισμό 443 εκατ. ευρώ στα μόλις 200 εκατ. ευρώ. Την ίδια στιγμή, οι αντιφάσεις στις οποίες συνεχίζει να πέφτει το Υπουργείο σας συνεχίζονται, επιτείνοντας την αγωνία και την αγανάκτηση του αγροτοκτηνοτροφικού κόσμου. Γιατί ενώ αρχικά με σχετική ανακοίνωση δεσμευθήκατε για νέα προκήρυξη 400 εκατ. ευρώ για τους αδικηθέντες κτηνοτρόφους αποκλειστικά, αμέσως μετά, με νέα ανακοίνωση τη διευρύνατε για όλους τους δικαιούχους, με νέα κριτήρια!»

Και οι υπογράφοντες βουλευτές της ΝΔ καταλήγουν την ερώτησή τους ζητώντας να πληροφορηθούν από τον αρμόδιο υπουργό:

  • Στις 22/2/2017, που έληξε η αρχική πρόσκληση, πόσοι ήταν οι δικαιούχοι ανά κατηγορία και πόσος ο αιτηθείς προϋπολογισμός συνολικά και ανά κατηγορία δικαιούχων.
  • Γιατί έδωσε 3 παρατάσεις στο Μέτρο.
  • Γιατί εξήγγειλε στην 3η παράταση, την αύξηση της τιμής της κτηνοτροφίας στα 45 ευρώ το στρέμμα βοσκοτόπου ανά έτος, αφού τελικά απέκλεισε όλους τους κτηνοτρόφους.
  • Πότε θα γίνει η επόμενη προκήρυξη, με ποιον προϋπολογισμό και ποιους θα αφορά, μόνο τους κτηνοτρόφους ή όλους τους δικαιούχους με άλλα κριτήρια.
  • Ποια θα είναι αυτά τα νέα κριτήρια, που ανέφερε στην ανακοίνωσή του και ποιους θα αφορούν και γιατί – εφόσον θεωρεί ότι είναι τα ενδεδειγμένα – δεν τα υιοθέτησε στην παρούσα προκήρυξη.
  • Τι θα γίνει με τους δικαιούχους που αποκλείστηκαν, και αν θα χάσουν τελικά τα χρήματα του 2017 και το πρώτο έτος εφαρμογής του Προγράμματος ή θα το αποτρέψει και πώς.
  • Από πού θα εξασφαλίσει τα πλεονάζοντα 157 εκατ. ευρώ (400 εκ ευρώ – 243 εκατ. ευρώ, που υπολείπονται = 157 εκατ. ευρώ) από το αρχικό Μέτρο.
Προηγούμενο άρθρο Σύλληψη 22χρονου για κατοχή μικροποσότητας κάνναβης και απείθεια
Επόμενο άρθρο Συνάντηση της Οικολογικής Θεσσαλίας με τον προϊστάμενο του ΕΛΓΑ