Ειδήσεις

ΣΘΕΒ: Κίνδυνος απώλειας της πιστοποίησης για τα ελληνικά προϊόντα


Επιστολή προς τον Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Δημήτρη Παπαδημητρίου, απέστειλε ο ΣΘΕΒ για «τον άμεσο κίνδυνο αποκλεισμού της Ελλάδας από τη Συμφωνία Αμοιβαίας Αναγνώρισης της Ευρωπαϊκής Διαπίστευσης λόγω μη συμμόρφωσης του Υπουργείου προς τις υποδείξεις του αρμόδιου ευρωπαϊκού εποπτικού φορέα (European co-operation for Accreditation – EA) για αλλαγή του θεσμικού πλαισίου του ΕΣΥΔ».

Σε σχετική ανακοίνωση επισημαίνεται πως «στην επιστολή του ο πρόεδρος του ΣΘΕΒ κ. Αχιλλέας Νταβέλης αναφέρει ότι μια πιθανή αποτυχία συμμόρφωσης του ΕΣΥΔ στις υποδείξεις της ΕΑ, θα έχει καταστροφικά αποτελέσματα για την ελληνική οικονομία.

Στην πράξη σημαίνει αυτόματη κατάργηση της διεθνούς αναγνώρισης όλων των φορέων πιστοποίησης στη χώρα μας, καθώς και των διαπιστευμένων εργαστηρίων και των πιστοποιητικών που εκδίδουν για τις επιχειρήσεις.

Η παύση της αναγνώρισης των Ελληνικών πιστοποιητικών θα έχει ως αποτέλεσμα την πιθανή ανάσχεση των πωλήσεων των Ελληνικών αλλά και των εξαγωγικών εταιριών και γενικότερα των συναλλαγών των Ελληνικών επιχειρήσεων που σχετίζονται με την διεθνή αγορά αναφέρει στην επιστολή του ο πρόεδρος του ΣΘΕΒ κ. Νταβέλης.

Για τους φορείς της επιχειρηματικότητας η διοικητική, οικονομική και λειτουργική αυτοτέλεια του ΕΣΥΔ αποτελεί μονόδρομο για την Χώρα μας, που θα ικανοποιήσει όχι μόνο τον ευρωπαϊκό εποπτικό φορέα αλλά και θα καταστήσει τις προσφερόμενες υπηρεσίες που παρέχει το ΕΣΥΔ περισσότερο ανταποδοτικές.

Ο ΣΘΕΒ προτρέπει το αρμόδιο υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης να προχωρήσει άμεσα στις κατάλληλες ενέργειες ώστε να ανακόψει την διαφαινόμενη απομόνωση των Ελληνικών εξαγωγικών επιχειρήσεων και παράλληλα και των θεσσαλικών που θα έχει ως αποτέλεσμα τον περιορισμό της επιχειρηματικότητας των Ελληνικών εξαγωγικών επιχειρήσεων που τόσο έχει ανάγκη η Ελληνική οικονομία».

 

Προηγούμενο άρθρο Η Περιφέρεια Θεσσαλίας στην Έκθεση ΚΥΝΗΓΕΣΙΑ 2017
Επόμενο άρθρο Μάξιμος: Ιλαροτραγωδία το… αντιεξουσιαστικό ΚΕΠ στο κρατίδιο του Εξαρχιστάν!