Ειδήσεις

Εκδήλωση “Θέατρο και Θέαμα στην Αρχαία Μακεδονία” στο Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας


Στο πλαίσιο της μεγάλης προσπάθειας που καταβάλλεται από το Υπουργείο Πολιτισμού για την ανάδειξη του Αρχαίου Θεάτρου Λάρισας, με την καθοριστική συμβολή του Δήμου Λαρισαίων, της Περιφέρειας Θεσσαλίας και του Διαζώματος, και προκειμένου να ενταθούν οι γόνιμοι προβληματισμοί γύρω από τη σημασία των αρχαίων θεάτρων, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας παρουσιάζει την ομιλία της Πολυξένης Αδάμ-Βελένη, αρχαιολόγου και θεατρολόγου, Προισταμένης του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης, με θέμα «Θέατρο και Θέαμα στην Αρχαία Μακεδονία».

Η θεατρική δράση στη Μακεδονία ξεκινά με τον βασιλιά Αρχέλαο ο οποίος καλεί στην αυλή του διάσημους ποιητές και τραγωδούς. Έκτοτε, παίζοντας έναν διαφορετικό ρόλο από ό,τι στην Αθήνα, θα διαδοθεί και θα ανθίσει σε όλες τις πόλεις του Μακεδονικού Βασιλείου. Τα κτήρια θεαμάτων στη Μακεδονία αποτελούν τις πιο εύγλωττες αποδείξεις της άνθησης του θεάτρου στους τόπους που αποκαλύφτηκαν. Η διάδοση της θεατρικής τέχνης πιστοποιείται, ωστόσο, και σε πολλούς άλλους τόπους και πόλεις του βορειοελλαδικού χώρου μέσω των «δραματικών τεκμηρίων» και της ενεπίγραφης μαρτυρίας της δράσης των καλλιτεχνών. Απεικονίσεις θεατρικών τύπων της τραγωδίας και της κωμωδίας σε έργα τέχνης και σχετικές επιγραφές αποτελούν αδιάψευστους μάρτυρες για τη συνεχή άσκηση της θεατρικής τέχνης και των άλλων μουσικών και παραστατικών τεχνών. Μέσα από αυτά και μέσω της αλλαγής στην αρχιτεκτονική των θεατρικών κτηρίων, παρακολουθείται η εξέλιξη των θεατρικών ειδών και η αλλαγή που επέρχεται με την πάροδο των αιώνων στο θέατρο, από θέατρο λόγου της κλασικής και ελληνιστικής εποχής σε θέατρο δράσης και εντυπωσιασμού κατά τη ρωμαϊκή εποχή.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο αμφιθέατρο του Διαχρονικού Μουσείου Λάρισας την Κυριακή 2 Απριλίου, ώρα 7 το απόγευμα. Είσοδος ελεύθερη.

Προηγούμενο άρθρο Στη Λάρισα το Συνέδριο Marketing και Branding Τόπου
Επόμενο άρθρο Το περίφημο Ρέκβιεμ του Μότσαρτ στη Λάρισα στις 4 Απριλίου