Με Απ. Παπατόλια στη Θεσσαλία


Έναν άνθρωπο της αυτοδιοίκησης, το νομάρχη Μαγνησίας κ. Απόστολο Παπατόλια στηρίζει το ΠΑΣΟΚ ως υποψήφιο περιφερειάρχη Θεσσαλίας. Μετά από μακρά κυοφορία, ηχηρές αρνήσεις κορυφαίων υπουργών και βουλευτών και αγωνιώδεις διαβουλεύσεις κυριολεκτικά ως το «παρά 5»,  το κυβερνών κόμμα ανακοίνωσε χθες τους 12 από τους 13 υποψηφίους στις περιφέρειες καθώς και τους υποψήφιους στους 3 μεγάλους δήμους.

Βασικό χαρακτηριστικό είναι ότι το ΠΑΣΟΚ στηρίζει 7 ανθρώπους της αυτοδιοίκησης (5 νομάρχες, έναν δήμαρχο κι ένα νομαρχιακό σύμβουλο), τρεις υφυπουργούς, τον αντιπρόεδρο της Βουλής κ. Ε. Αργύρη και τον πρώην βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας κ. Πέτρο Τατούλη στην Πελοπόννησο (δεν ανακοινώθηκε αλλά στην περιφέρεια Ιονίων Νήσων το ΠΑΣΟΚ θα στηρίξει τον καθηγητή Χωροταξίας κ. Ηλία Μπεριάτο).

Στους δήμους Αθήνας και Θεσσαλονίκης στηρίζει υποψηφιότητες από τον χώρο της Αριστεράς (τον μέχρι τώρα συνήγορο του πολίτη κ. Γιώργο Καμίνη στην Αθήνα και τον κ. Γιάννη Μπουτάρη στη Θεσσαλονίκη), ενώ στο δήμο Πειραιά το σημερινό νομάρχη κ. Γιάννη Μίχα.

Όπως έγραψε και χθες η «Ε», η υποψηφιότητα του κ. Απ. Παπατόλια «κλείδωσε» γύρω στις 5 το απόγευμα του Σαββάτου όταν του τηλεφώνησε ο γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ κ. Σωκράτης Ξυνίδης και του ευχήθηκε «καλή δύναμη και καλή επιτυχία».

– «Ευχαριστώ θερμά. Θα νικήσουμε», ανταπάντησε ο κ. Απ. Παπατόλιας, στην επιλογή του οποίου φαίνεται ότι συνηγόρησαν οι εξής παράγοντες:

– Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο δεν δέχθηκαν βουλευτές να είναι υποψήφιοι.

– Δεν ετέθη τελικά θέμα ποσόστωσης γυναικών αφού και οι 13 υποψήφιοι περιφερειάρχες του ΠΑΣΟΚ είναι άνδρες.

– Αξιολογήθηκε θετικά ότι επί ένα μήνα και πλέον κάνει ουσιαστικά προεκλογικό αγώνα στη Θεσσαλία.

– Φέρεται να έχει καλές επιδόσεις στις δημοσκοπήσεις.

– Ήθελε πάρα πολύ να είναι υποψήφιος περιφερειάρχης και το «κλίμα» αυτό έφθασε στα ανώτερα κλιμάκια του ΠΑΣΟΚ.

Βεβαίως, ο κ. Απ. Παπατόλιας δεν προέρχεται από το μεγαλύτερο νομό της Θεσσαλίας, τη Λάρισα, όπως έχουν ζητήσει η νομαρχιακή επιτροπή και στελέχη του ΠΑΣΟΚ στο νομό, ωστόσο ο ίδιος θεωρεί πως «η αποδοχή του στο Ν. Λάρισας είναι σε πολύ καλά επίπεδα».

ΠΩΣ ΕΓΙΝΕ ΔΕΚΤΗ Η ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ ΣΤΗ ΜΑΓΝΗΣΙΑ

Όπως μεταδίδει η Ελένη Χάνου από τον Βόλο, στάθηκε όρθιος… ο Νομάρχης Μαγνησίας, Αποστόλης Παπατόλιας, κόβοντας πρώτος το νήμα του τερματισμού στην κούρσα για το χρίσμα του ΠΑΣΟΚ στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, που «παιζόταν» μέχρι την τελευταία στιγμή. Στο πρόσωπο του Απ. Παπατόλια, το ΠΑΣΟΚ αναγνώρισε τον «εκλεκτό» του για υποψήφιο Περιφερειάρχη Θεσσαλίας, ο οποίος καλείται πλέον να δώσει τη σκληρή μάχη στις εκλογές του Νοεμβρίου, κόντρα στο αρνητικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί απέναντι στην Κυβέρνηση και ξεπερνώντας εσωκομματικές αντιδράσεις που εκδηλώθηκαν στο παρασκήνιο, με το «κλείδωμα» του ονόματός του.

Η ανακοίνωση της υποψηφιότητας του Απ. Παπατόλια, βρήκε το στενό περιβάλλον του να πανηγυρίζει για το γεγονός ότι στάθηκε όρθιος κόντρα στις προβλέψεις και καταιγιστικές εξελίξεις των τελευταίων ημερών.

Το χρίσμα για τον υποψήφιο Περιφερειάρχη Θεσσαλίας, παιζόταν μέχρι την τελευταία στιγμή, λίγο πριν την ανακοίνωση των ονομάτων. Πληροφορίες αναφέρουν ότι όταν έπεσε το όνομα του Νομάρχη Μαγνησίας στο τραπέζι της επιτροπής, προκλήθηκαν έντονες αντιδράσεις, ενώ κάποιοι επέλεξαν να μπουν στην… οπισθοφυλακή, έχοντας στα χέρια τους νέες δημοσκοπήσεις, που κάνουν λόγο για εκλογική ήττα του ΠΑΣΟΚ στη Θεσσαλία.

Η ανακοίνωση του ονόματος του κ. Παπατόλια ως ενός από τους 13 «μικρούς πρωθυπουργούς», έγινε αποδεκτή με ικανοποίηση από την πλευρά της Μαγνησίας. Βρήκε όμως μουδιασμένα στελέχη του ΠΑΣΟΚ στη Λάρισα και άλλους σε Τρίκαλα και Καρδίτσα, εξαγριωμένους. Δεν έχει ακόμη γίνει γνωστό, αν οι αντιδράσεις θα εκδηλωθούν και επίσημα ή θα παραμείνουν στο έντονο παρασκήνιο.

Πάντως από σήμερα, ο Νομάρχης Μαγνησίας, ξεκινά και επίσημα τον αγώνα του ως υποψήφιος Περιφερειάρχης Θεσσαλίας. Πρώτος στόχος είναι η συγκρότηση ψηφοδελτίου, ενώ χθες, έστειλε μήνυμα αγωνιστικής αισιοδοξίας.

«Ευχαριστώ από την καρδιά μου τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπανδρέου, καθώς και τα συλλογικά όργανα του ΠΑΣΟΚ, για την εμπιστοσύνη τους στο πρόσωπό μου. Αποτελεί για μένα, ιδιαίτερη τιμή, να ηγηθώ αυτής της μεγάλης προσπάθειας στην Περιφέρεια Θεσσαλίας. Ταυτόχρονα, αποτελεί χρέος και μεγάλη ευθύνη να ανταποκριθώ στις προσδοκίες όλων των πολιτικών δυνάμεων της Δημοκρατίας, της Οικολογίας και της Αειφόρου Ανάπτυξης, να συμβάλλω με όλες μου τις δυνάμεις ώστε να γίνει πράξη η νέα νικηφόρα προοπτική που γεννιέται στη Θεσσαλία.

Ένα ισχυρό μήνυμα αγωνιστικής και μεταρρυθμιστικής αισιοδοξίας, συνεγείρει τις προσπάθειες και τη σκέψη μας. Καλούμε κάθε Δημοκρατική, Προοδευτική, Οικολογική και Αναπτυξιακή δύναμη της Θεσσαλίας, κάθε πολίτη αυτού του τόπου, σε μια ευρύτατη Θεσσαλική Συμπαράταξη Ενότητας, Νίκης και Προοπτικής», αναφέρει σε έγγραφη δήλωσή του ο κ. Παπατόλιας.

ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ

Αναλυτικά, όπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής της επιτροπής αξιολόγησης υποψηφιοτήτων κ. Θανάσης Τσούρας οι υποψήφιοι του ΠΑΣΟΚ είναι:

Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

Οι πολίτες καλούνται για πρώτη φορά να ψηφίσουν τους νέους θεσμούς και να πουν «ναι» στο μέλλον, σε μια διαφορετική, καλύτερη και δικαιότερη Ελλάδα, «ναι» στις αλλαγές για την αναμόρφωση της χώρας, τόνισε ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Γ. Α. Παπανδρέου, σε παρέμβασή του μετά την ανακοίνωση των υποψηφιοτήτων του κόμματος για τους μεγάλους δήμους και τις Περιφέρειες.

Στην τοποθέτησή του, η οποία δεν είχε προγραμματιστεί, ο κ. Παπανδρέου επισήμανε ότι οι ερχόμενες εκλογές δεν αποτελούν συνήθη αναμέτρηση, εξηγώντας ότι με τον «Καλλικράτη» αλλάζει η σχέση κράτους-πολίτη και γίνεται μια «επανάσταση υπέρ του πολίτη, της περιφέρειας, του αυτονόητου».

Σημείωσε μάλιστα ότι μοναδική προϋπόθεση για την επίτευξη αυτής της επανάστασης, είναι «να δώσουμε όλοι μαζί τον αγώνα να εκλεγούν εκείνοι που πιστεύουν αυτή την προοπτική της αλλαγής της Ελλάδας και της αυτοδιοίκησης, εκείνοι που και έχουν γνώση και μπορούν και πιστεύουν αυτές τις προοπτικές».

Επιπλέον, ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε ότι μιλά για «ευρύτερες κοινωνικές, πολιτικές δυνάμεις», κάτι που, όπως συμπλήρωσε, αποτυπώθηκε και στις επιλογές που ανακοινώθηκαν.

Αναφερθείς στους υποψηφίους του ΠΑΣΟΚ, ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για ανθρώπους που και μπορούν και αξίζει να σηκώσουν στις πλάτες τους αυτή τη μεγάλη αλλαγή και σημείωσε ότι από την επιτυχία τους στις εκλογές θα εξαρτηθεί εάν θα πάει μπροστά η Ελλάδα.

Σε αυτό το σημείο, ο κ. Παπανδρέου μίλησε για εκείνους που ανεύθυνα καταστροφολογούν και εκείνους που με κόπο και ευθύνη χτίζουν, εκείνους που θέλουν να μείνουν τα πάντα ίδια και από την άλλη εκείνους που διεκδικούν μια καλύτερη ζωή, τονίζοντας ότι για την κυβέρνηση δεν υπάρχει δίλημμα και πως η απάντηση είναι η αλλαγή της χώρας.

Είπε ακόμη ότι οι προτεραιότητες που αναδείχτηκαν αυτές τις μέρες θα τροφοδοτήσουν τις πολιτικές της κυβέρνησης για τους επόμενους μήνες και θα αποτελέσουν τον «καμβά» για τους συνδυασμούς μας στην αυτοδιοίκηση, το πλαίσιο δηλαδή της πολιτικής για την πρόνοια, την ανάπτυξη, την παιδεία, την ευνομία και τη δημοκρατία της αυτοδιοίκησης.

Ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ακόμη ότι παρόλο που μπορεί να διαφωνεί με ορισμένες από τις απόψεις που εξέφρασαν στελέχη του Εθνικού Συμβουλίου, ταυτίζεται «με την αγωνία όλων να φτιάξουμε μια καλύτερη Ελλάδα και ιδιαίτερα να προασπίσουμε τους αδύναμους, τους χαμηλοσυνταξιούχους και εργαζόμενους και εκείνους που πολλές φορές πλήττονται από αυτή την κρίση χωρίς να ευθύνονται».

«Το σύνθημα «πρώτα ο πολίτης» μας καθοδηγεί και με την πρώτη δυνατότητα ανάκαμψης θα ενσκύψουμε στα προβλήματα του αδύναμου, να τον βοηθήσουμε να συμπαρασταθούμε και να υπάρξει σιγουριά», υπογράμμισε.

Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι και αυτά που έχουμε σήμερα, με τον προϋπολογισμό και την «τεράστια» υποχρέωση προς τους δανειοδότες μας, θα αξιοποιηθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για να πιάσουν τόπο.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ακόμη ότι για την κυβέρνηση «συμμετοχή σημαίνει ότι αυτό που φτιάχνουμε είναι κοινό κτήμα, ώστε όταν ο πολίτης πληρώνει φόρο να γνωρίζει ότι αυτό είναι για το δικό του σπίτι, το δικό του καλό, τις δικές του επιλογές, το δικό του μέλλον».

Παράλληλα, σημείωσε ότι «σε κανένα πρόβλημα δεν υπάρχει η μαγική λύση που θα επεξεργαστεί μια πεφωτισμένη γραφειοκρατία σε κάποιο υπουργείο, ούτε βέβαια σε μακρινά γραφεία στις Βρυξέλλες ή αλλού» και ότι «εμείς είμαστε οι κυρίαρχοι της τύχης μας».

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ

Με τις τοποθετήσεις μελών του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ και την έγκριση των υποψηφιοτήτων και του πολιτικού πλαισίου του ΠΑΣΟΚ εν όψει των εκλογών για την Αυτοδιοίκηση, ολοκληρώθηκαν οι τριήμερες εργασίες του Σώματος στο Κλειστό Γυμναστήριο του Φαλήρου.

Οι τοποθετήσεις είχαν προγραμματιστεί να γίνουν μετά τη ανακοίνωση των υποψηφιοτήτων, ωστόσο ορισμένες πραγματοποιήθηκαν πριν από αυτή και συνεχίστηκαν αμέσως μετά την παρέμβαση του πρωθυπουργού.

* «Το ΠΑΣΟΚ καλείται πριν και πάνω από όλα να αποτρέψει την κατάρρευση της χώρας», ανέφερε η Σταυρούλα Δήμου και υποστήριξε ότι «ο μονόδρομος των σκληρών και σε πολλές περιπτώσεις άδικων μέτρων που προωθούνται στη χώρα μας δεν είναι η εύκολη, αλλά η μόνη λύση». Χαρακτήρισε δε «ιστορική» την ευθύνη για αντιμετώπιση των απειλών οικονομικής κατάρρευσης.

* Ως «αυτονόητη» χαρακτήρισε την επικράτηση του ΠΑΣΟΚ και στις 13 Περιφέρειες, ο Γιάννης Μιχελογιαννάκης.

* «Ασφαλώς η χώρα βρίσκεται σε αυτή την οικονομική και κοινωνική περιδίνηση», ανέφερε ο Γιάννης Βαρδακαστάνης και πρόσθεσε ότι «έχουμε υποχρέωση ως κόμμα και ως κυβέρνηση όμως να προστατέψουμε αυτούς που βυθίζονται όλο και περισσότερο στην κρίση».

* Για πολιτικές έξω από την ιδεολογία του ΠΑΣΟΚ και των συμφερόντων του λαού, έκανε λόγο ο επικεφαλής της «Αριστερής Πρωτοβουλίας» Γιώργος Παναγιωτακόπουλος και πρότεινε να δοθεί το βάρος σε πολιτικές ανακούφισης των αδυνάμων. «Η ασκούμενη κυβερνητική πολιτική σε σύγκρουση με τα «πιστεύω» και τις προεκλογικές μας υποσχέσεις, είναι κάτι άλλο, δεν είναι ΠΑΣΟΚ», ανέφερε και πρόσθεσε, μεταξύ άλλων, ότι η κυβέρνηση παραδόθηκε αμαχητί στις πιο σκληρές μονεταριστικές αντιλήψεις της Ευρώπης».

* Για «βίαια προσαρμογή» στο μνημόνιο που «έχει θέση σε δοκιμασία όχι μόνο τα κοινωνικά δικαιώματα αλλά και την ίδια τη δημοκρατία», μίλησε ο Λουκάς Αποστολίδης. Είπε ακόμη ότι «το ΠΑΣΟΚ πρέπει να αλλάξει ρότα» και «να γίνει συμπαραστάτης της κοινωνίας».

* Ο Γιάννης Νικολάου είπε ότι ο δρόμος οδηγεί στην ύφεση, τον πληθωρισμό και την κατεδάφιση των κοινωνικών δικαιωμάτων και ότι αφού τα μέτρα δεν αποδίδουν, «συνεπώς συζητάμε για νέα που θα μειώνουν το εισόδημα των εργαζομένων».

* Από την πλευρά του ο Νίκος Μπίστης εξέφρασε προβληματισμό για το ότι κεντρικά πολιτικά ζητήματα της κυβέρνησης δεν συζητούνται στο ΠΑΣΟΚ, αναφέροντας ότι η κύρια ευθύνη για αυτό δεν αποδίδεται στον Γραμματέα του Εθνικού Συμβουλίου Σ. Ξυνίδη, αλλά «κυρίως» στον πρόεδρο του Κινήματος. Επιπλέον, χαρακτήρισε «πολιτιστική επανάσταση», την επιλογή στήριξης του Γ. Καμίνη.

* «Η πολιτική του Μνημονίου πρέπει να αλλάξει τώρα και οι μαθητευόμενοι του νεοφιλελευθερισμού να απομακρυνθούν», είπε ο Βαγγέλης Λόης, μεταξύ άλλων μελών που τοποθετήθηκαν.

Προηγούμενο άρθρο Στα Αμπελάκια με τον Αντώνη Σαμαρά ο Ν. Λέγκας
Επόμενο άρθρο ΑΝΕΣΤΗΛΑΝ ΟΙ ΠΕΡΙΠΤΕΡΟΥΧΟΙ