Ειδήσεις

Ενημέρωση για την ανάκληση άδειας διάθεσης φυτοπροστατευτικών προϊόντων


Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής Περιφέρειας Θεσσαλίας ενημερώνει τα καταστήματα εμπορίας γεωργικών φαρμάκων και τους παραγωγούς – επαγγελματίες χρήστες φυτοπροστατευτικών προϊόντων σχετικά με την ανάκληση οριστικής άδειας διάθεσης στην αγορά των παρακάτω φυτοπροστατευτικών προϊόντων (ζιζανιοκτόνα) λόγω επικινδυνότητας για τη δημόσια υγεία:

– STUN 33EC, με αριθμό άδειας διάθεσης στην αγορά 70108

– PENDIFOX 33EC, με αριθμό άδειας διάθεσης στην αγορά 70110

– SHARPEN 33EC, με αριθμό άδειας διάθεσης στην αγορά 70107

– HERBAN 33EC, με αριθμό άδειας διάθεσης στην αγορά 70113

Μετά από εργαστηριακές αναλύσεις, ανιχνεύθηκαν συγκεντρώσεις της ουσίας nitrosopendimethalin (νιτροζαμίνη) στα παραπάνω σκευάσματα, των οποίων η τεχνικώς καθαρή δρααστική ουσία, υπερβαίνει το όριο των 45 mg/kg, το οποίο θεσπίστηκε από την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) ως ανώτατο επιτρεπτό όριο συγκέντρωσης.

Σύμφωνα με τα παραπάνω καλούνται:

– Όσα καταστήματα εμπορίας γεωργικών φαρμάκων προμηθεύτηκαν τα εν λόγω σκευάσματα να μην τα διαθέσουν στην αγορά αλλά να τα επιστρέψουν στον προμηθευτή τους μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας του άρθρου 9 του ν. 4036/2012 (ΦΕΚ Α΄8).

– Όσοι επαγγελματίες χρήστες των εν λόγω φυτοπροστατευτικών προϊόντων προμηθεύτηκαν τα συγκεκριμένα σκευάσματα να μην τα χρησιμοποιήσουν και να τα επιστρέψουν στον προμηθευτή τους, διότι η χρήση τους εγκυμονεί κινδύνους για την δημόσια υγεία.

Τέλος ενημερώνουμε ότι «σύμφωνα με το άρθρο 9 παρ. 3 του ν.4036/2012 (ΦΕΚ Α 8),όποιος εισάγει, παρασκευάζει προς εμπορία, εμπορεύεται, κατέχει, διαθέτει καθ’ οιονδήποτε τρόπο, έστω και δωρεάν, ανταλλάσσει, μεταφέρει, χρησιμοποιεί ή διαφημίζει μέσα στη χώρα φυτοπροστατευτικό προϊόν, για το οποίο δεν έχει χορηγηθεί άδεια διάθεσης στην αγορά ή η άδεια διάθεσης στην αγορά τού έχει ανακληθεί ή δεν έχει χορηγηθεί άδεια παράλληλου εμπορίου ή δεν έχει χορηγηθεί άδεια πειραματισμού, τιμωρείται με πρόστιμο από χίλια (1.000) έως τριάντα χιλιάδες (30.000) ευρώ»

Προηγούμενο άρθρο Αδιάθετα 512 εκατ. για την Ελλάδα από το Ταμείο Μετανάστευσης της ΕΕ
Επόμενο άρθρο Με επιτυχία διεξήχθη το 5ο Πανθεσσαλικό Φεστιβάλ Ποίησης