Ειδήσεις

Μάξιμος: Η Ελλάδα βουλιάζει και στον δείκτη της διαφάνειας!


Οι θεσμικές ανεπάρκειες της Κυβέρνησης στην αντιμετώπιση των αδικημάτων οικονομικού εγκλήματος και διαφθοράς προκάλεσαν την υποβάθμιση της Ελλάδας κατά 11 ολόκληρες θέσεις στο δείκτη αντίληψης διαφθοράς της Διεθνούς Διαφάνειας για το έτος 2016. Αυτό υπογραμμίζεται σε ερώτηση που συνυπογράφει ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος και απευθύνεται προς τον υπουργό Δικαιοσύνης κ. Σταύρο Κοντονή.

Στην ερώτηση, με πρώτο υπογράφοντα τον βουλευτή Καβάλας κ. Νίκο Παναγιωτόπουλο επισημαίνεται ότι «ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα στον τομέα της καταπολέμησης της διαφθοράς είναι η σύγχυση αρμοδιοτήτων μεταξύ των δεκάδων συναρμόδιων φορέων. Το 2015, στα πλαίσια χαρτογράφησης των φορέων από τον Εθνικό Συντονιστή Καταπολέμησης της Διαφθοράς, απαιτήθηκαν 268 σελίδες για την καταγραφή σ’ ένα κείμενο όλων των συναρμόδιων αρχών, υπηρεσιών και λοιπών μηχανισμών ελέγχου κατά της διαφθοράς στην Ελλάδα».

Οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπενθυμίζουν ότι για το πρόβλημα αυτό είχε θεσμοθετηθεί με τον Ν.4152/2013 ο «ανεξάρτητος θεσμός του Εθνικού Συντονιστή κατά της Διαφθοράς, που αναφερόταν απευθείας στον Πρωθυπουργό» και ο οποίος «απέσπασε ιδιαίτερα εγκωμιαστικές κριτικές από όλους τους Διεθνείς Οργανισμούς και ιδιαίτερα από την ΜΚΟ Διεθνή Διαφάνεια».

Δυστυχώς, όμως η «Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έσπευσε να αλλάξει το ως άνω καθεστώς με την πρώτη νομοθετική πρωτοβουλία της θητείας της». Κατήργησε τις διατάξεις του Ν.4152/2013, και προχώρησε στη σύσταση της Γενικής Γραμματείας για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς υπαγόμενη στον Υπουργό Επικρατείας, την οποία στη συνέχεια μετέφερε στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Στη συνέχεια συστάθηκε Επιτροπή για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς, που με την Υ135/2016 απόφαση του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα καταργήθηκε και ανασυστάθηκε με τεράστια καθυστέρηση.

Εντούτοις σε σχετική ερώτηση 37 βουλευτών της ΝΔ από τον Ιούνιο του 2016,, γιατί ο αρμόδιος υπουργός «δεν έχει ακόμα νομοθετήσει τον όρο της στεγανοποίησης από πολιτικές παρεμβάσεις στη διεξαγωγή ερευνών σε αδικήματα οικονομικού εγκλήματος και διαφθοράς […] αναφέρει πως το Σχέδιο Νόμου για τη στεγανοποίηση της διεξαγωγής ερευνών για οικονομικό έγκλημα και διαφθορά από πολιτικές παρεμβάσεις σε συγκεκριμένες υποθέσεις, βρίσκεται στο στάδιο επεξεργασίας σε εσωτερικό επίπεδο. Έκτοτε δεν έχει υπάρξει καμία εξέλιξη επί του ζητήματος».

Οι ερωτώντες βουλευτές ζητούν να πληροφορηθούν από τον αρμόδιο υπουργό:

  • Γιατί δεν έχει αναληφθεί μέχρι σήμερα νομοθετική πρωτοβουλία για τη στεγανοποίηση της διεξαγωγής ερευνών για οικονομικό έγκλημα και διαφθορά από πολιτικές παρεμβάσεις σε συγκεκριμένες υποθέσεις.
  • Αν έχουν υποβληθεί μέχρι σήμερα στον Πρωθυπουργό εκθέσεις για τη δραστηριότητα της ανωτέρω αναφερόμενης Επιτροπής για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς.
  • Κατά το χρονικό διάστημα μέχρι την ανασύσταση της Επιτροπής για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς, ποιος παρακολουθούσε την εφαρμογή του Σχεδίου Καταπολέμησης της Διαφθοράς.

 

Προηγούμενο άρθρο Συνάντηση για τα τρέχοντα θέματα ύδρευσης και άρδευσης Δ. Κιλελέρ
Επόμενο άρθρο Σύλληψη ημεδαπού για παράβαση των νόμων περί πυροτεχνικών ειδών και περί όπλων