Ειδήσεις

Στη Λάρισα η σπουδαία έκθεση έργων: Η Συλλογή της Alpha Bank


Μια ξεχωριστή και σπουδαία συλλογή έργων τέχνης, φιλοξενεί από αύριο Πέμπτη 9 Μαρτίου, η Δημοτική  Πινακοθήκη Λάρισας-Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα. Πρόκειται για την έκθεση  «Η Συλλογή της Alpha Bank. Ελληνική τέχνη από το 1950 έως σήμερα».

Η έκθεση εγκαινιάζεται στις 8 μ.μ στη Δημοτική Πινακοθήκη – Μουσείο Γ. Ι. Κατσίγρα, ενώ σε συνέντευξη  τύπου ο δήμαρχος Λαρισαίων και πρόεδρος της Δ.Π.Λ.-Μ.Γ.Ι.Κ. κ. Απόστολος Καλογιάννης, αφού αναφέρθηκε στις πλούσιες δραστηριοτητες της Πινακοθήκης που «της έχουν προσδώσει πλέον ευρεία εμβέλεια πανελλαδικού χαρακτήρα στην παραγωγή και διάχυση πολιτισμού»

Συνεχίζοντας τόνισε:  «Στο φιλόξενο χώρο του Μουσείου μας, καταφέρνουμε να υπηρετούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το όραμα του Γεωργίου Ι. Κατσίγρα, επιδιώκοντας και αξιοποιώντας συνεργασίες με άλλους πολιτιστικούς φορείς και οργανισμούς», σημείωσε χαρακτηριστικά. Έτσι, «η περιοδική έκθεση που εγκαινιάζεται αύριο, φιλοξενώντας έργα σημαντικών Ελλήνων καλλιτεχνών από τα μέσα του 20ού αιώνα μέχρι σήμερα της ανεκτίμητης Συλλογής της Alpha Bank, αποτελεί μια εξαιρετική στιγμή στα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης και της ευρύτερης περιοχής», είπε ο κ. Καλογιάννης κλείνοντας και ευχαριστώντας όσους εργάστηκαν για την υλοποίησή της, και ιδιαίτερα την επιμελήτρια της έκθεσης κ. Ειρήνη  Οράτη.

Από την πλευρά της η επιμελήτρια  αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα της έκθεσης, η οποία, μετά τη Ρόδο και το Ρέθυμνο, φιλοξενείται στην Πινακοθήκη της Λάρισας. «Η επιλογή των μουσείων εκ μέρους μας όπου αυτή παρουσιάζεται, γίνεται με το κριτήριο της έντονης εξωστρέφειας, των υποδομών και της ασφαλείας και της ‘λάμψης’ ενός μουσείου», σημείωσε η επιμελήτρια.

Προσέθεσε πως τα έργα της έκθεσης προέρχονται από γραφεία, τη διοίκηση και καταστήματα της Alpha Bank, και χρονολογούνται από το 1950 έως σήμερα. «Η έκθεση επικεντρώνεται σε έργα των καλλιτεχνών της τότε πρωτοπορίας  αλλά και των καλλιτεχνών που έκτοτε, όρισαν το διεθνές πλέον πρόσωπο της ελληνικής τέχνης, καθώς και τις νεότερες τάσεις. Επίσης, έργα χαρακτικής σημαντικών καλλιτεχνών ορίζουν την πολύ ενδιαφέρουσα εξέλιξή της στην Ελλάδα», ανέφερε.

Κλείνοντας, η κ. Οράτη σημείωσε ότι τα σαράντα τέσσερα έργα που παρουσιάζονται, ανήκουν στη Συλλογή Έργων Τέχνης της Alpha Bank, «μιας συλλογής 5.500 έργων νεοελληνικής τέχνης, η οποία είναι μία από τις σημαντικότερες συλλογές στον ελληνικό χώρο με πλούσια εκθεσιακή και εκδοτική δραστηριότητα καθώς και συμμετοχές σε εκθέσεις, διοργανώσεις και χορηγικά προγράμματα που αφορούν στην ελληνική τέχνη».

Τέλος, η Αντιπρόεδρος της Δ.Π.Λ.-Μ.Γ.Ι.Κ. κ. Άννυ Ψάρρα-Περίφανου, παίρνοντας το λόγο είπε: «Η φιλοξενία έργων από τη Συλλογή της Alpha Bank είναι μια ιδιαίτερα σημαντική στιγμή για το μουσείο μας. Αποτελεί μία πρόκληση για μας να ανεβάσουμε τον πήχη ακόμα πιο ψηλά». Ακόμη, αναφέρθηκε στο γεγονός ότι η έκθεση που θα διαρκέσει δύο μήνες «είναι μια εξαιρετική ευκαιρία για το φιλότεχνο κοινό της πόλης να θαυμάσει έργα που ορίζουν την εξέλιξη της σύγχρονης τέχνης στη χώρα μας».

Προηγούμενο άρθρο Η ΛΑΕ Λάρισας με αφορμή την 8η Μάρτη 2017
Επόμενο άρθρο Μάξιμος: Αδιαπραγμάτευτες αρχές η ασφάλεια του πολίτη και η ελευθερία της έκφρασης