Ειδήσεις

Μάξιμος: Έλλειμμα στον προϋπολογισμό Υπ. ΠΡΟ.ΠΟ. δυο μήνες από την ψήφισή του!


«Μόλις δύο μήνες μετά την ψήφιση του κρατικού προϋπολογισμού για το 2017 και ενώ η κυβέρνηση επαίρεται σε όλους τις τόνους για δήθεν πλεονάσματα», σύμφωνα με «εμπιστευτικό έγγραφο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη που είδε το φως τις δημοσιότητας (Καθημερινή της Κυριακής 05/03/2017, σ. 15), ο προϋπολογισμός του παρουσιάζει έλλειμμα 160 εκατομμυρίων ευρώ για το 2017». Τα παραπάνω τονίζει σε ερώτηση που κατέθεσε στη βουλή ο αναπληρωτής τομεάρχης Εσωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, αρμόδιος για θέματα Προστασίας του Πολίτη, βουλευτής Λαρίσης κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος.

Την ερώτηση προς τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Νίκο Τόσκα συνυπογράφουν βουλευτές της ΝΔ που μετέχουν στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, καθώς επίσης και ο τομεάρχης Οικονομικών κ. Χρήστος Σταικούρας και ο αναπληρωτής του κ. Θοδωρής Φορτσάκης.

Όπως σημειώνει ο κ. Χαρακόπουλος «αν ισχύει η διαπίστωση ελλείμματος 160 εκατομμυρίων ευρώ σε ένα και μόνο υπουργείο -ενόψει, μάλιστα, των διαπραγματεύσεων της “βαλτωμένης”  β΄ αξιολόγησης- εκ των πραγμάτων τίθεται εν αμφιβόλω ο ισχυρισμός της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ότι δεν θα λάβει πρόσθετα μέτρα».

Στην ερώτηση επισημαίνεται ότι «με βάση τα στοιχεία τού εν λόγω εγγράφου, η Ελληνική Αστυνομία αντιμετωπίζει χρηματοδοτικό κενό ύψους 120 εκατομμυρίων ευρώ, το Πυροσβεστικό Σώμα 34 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ σε 5,6 εκατομμύρια ευρώ υπολογίζονται οι επιπρόσθετες ανάγκες για τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών.

Εκ των ανωτέρω συνάγεται ότι τίθενται σε κίνδυνο αποζημιώσεις του ένστολου προσωπικού, ως αντίτιμο για την υπερεργασία στην οποία υπόκεινται (επιχειρήσεις ΕΛ.ΑΣ., υποχρεώσεις αντιπυρικής περιόδου για Π.Σ.), ενώ υπό αίρεση τίθεται και η όποια πρόβλεψη αντικατάστασης του απαρχαιωμένου και ακατάλληλου ατομικού εξοπλισμού προστασίας των αστυνομικών υπαλλήλων και των πυροσβεστών.

Ερωτηματικά, επίσης, εγείρονται και για το κατά πόσον μπορούν να καλυφθούν τρέχοντα έξοδα δαπανών συντήρησης του μηχανολογικού εξοπλισμού των σωμάτων, που είναι απαραίτητα για την τήρηση του επιχειρησιακού τους σχεδιασμού, που αποβλέπει στην προστασία των πολιτών, όπως για παράδειγμα η εξασφάλιση της πτητικής ικανότητας των πυροσβεστικών ελικοπτέρων».

Κατόπιν τούτων οι βουλευτές της ΝΔ ρωτούν τον  αρμόδιο υπουργό:

  1. Διαπιστώθηκε ή όχι έλλειμμα από τις οικονομικές υπηρεσίες του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη;
  2. Ποιο είναι τελικά το ποσό που συνολικά απαιτείται για τον ισοσκελισμό του προϋπολογισμού του 2017; Αυτό που προβλέφθηκε στον ψηφισθέντα προϋπολογισμό από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ ή αυτό που εκ των υστέρων διαπιστώνουν οι υπηρεσίες του υπουργείου;
  3. Αληθεύει ή όχι ότι το υπουργείο ζήτησε εγγράφως από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους αύξηση του προϋπολογισμού του κατά 160 εκατομμύρια ευρώ;
  4. Εγγυάσθε ή όχι ότι η τρέχουσα μισθοδοσία στις σημερινές ονομαστικές της τιμές θα ισχύει ως έχει για το 2017;
  5. Εγγυάσθε ή όχι ότι οι αποζημιώσεις του προσωπικού για την υπερεργασία (νυχτερινά, εξαιρέσιμα, πενθήμερα κλπ) θα καταβληθούν με το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο και τις αντίστοιχες προβλέψεις και ότι δεν θα υπάρξει κατ’ ουδένα τρόπο οποιαδήποτε μείωση;
  6. Είναι ή όχι εξασφαλισμένες οι συντηρήσεις του μηχανολογικού εξοπλισμού;
  7. Είναι ή όχι εξασφαλισμένες οι παροχές ατομικού εξοπλισμού προστασίας;

Την ερώτηση εκτός του κ. Χαρακόπουλου συνυπογράφουν οι βουλευτές: Φθιώτιδος κ. Χρήστος Σταϊκούρας, Αττικής κ. Μάκης Βορίδης, Κιλκίς κ. Γιώργος Γεωργαντάς, Ά Θεσσαλονίκης κ. Κώστας Γκιουλέκας, Δράμας κ. Δημήτρης Κυριαζίδης, Καβάλας κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος, Ηλείας κ. Κώστας Τζαβάρας, Επικρατείας κ. Θεόδωρος Φορτσάκης και Αχαΐας κ. Ιάσων Φωτήλας.

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο Σύλληψη ημεδαπού για κατοχή αυτοσχέδιου τσιγάρου
Επόμενο άρθρο Αρμονία στην επικοινωνία: Γονέας – Ενήλικας – Παιδί