Ακάλυπτες οι οικογένειες παιδιών με βαριά αναπηρία από το ακατάσχετο

02 Μαρτίου 2017

Η Περιφερειακή Ομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία Θεσσαλίας, εκφράζει την αγανάκτησή της, για την ταλαιπωρία πλείστων οικογενειών παιδιών με αναπηρία, που τελούν υπό δικαστική συμπαράσταση.

Συγκεκριμένα, μετά από σχετική καταγγελία από γονέα του νομού Καρδίτσας, ανέκυψε το ζήτημα περί του ακατάσχετου λογαριασμού σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. Α υποπαρ. 4, του άρθρου 3, του Ν.4254 και της εγκυκλίου ΠΟΛ 1109/2014, παρ. 4.

Αναλυτικότερα, παρότι ο νομοθέτης, ορθώς προβλέπει ιδιαίτερη προστασία για το ακατάσχετο ενός και μόνο λογαριασμού, σε καμία περίπτωση δεν αντιμετωπίζει την ιδιαιτερότητα των περιπτώσεων τραπεζικού λογαριασμού παιδιών με βαριές αναπηρίες, που εμπίπτουν στο καθεστώς της δικαστικής συμπαράστασης.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, αναγκαστικά αναγράφεται ως συνδικαιούχος ένας εκ των δύο γονέων,  λόγω της αδυναμίας αυτοεκπροσώπισης του παιδιού και προκειμένου τα ποσά των επιδομάτων να χρησιμοποιούνται προς όφελος του παιδιού.

Η αβλεψία των υπευθύνων, οι οποίοι δεν φρόντισαν να συμπεριλάβουν την εξαίρεση των ως άνω περιπτώσεων, λόγω του αναγκαστικού χαρακτήρα, ο οποίος άμεσα συνδέεται με το καθεστώς της δικαστικής συμπαράστασης και της βαριάς αναπηρίας του παιδιού – δικαιούχου, δημιουργεί τεράστια προβλήματα, τόσο ως προς την αντιμετώπιση της καθημερινότητας, όσο και ως προς την κάλυψη των ζητημάτων υγείας του παιδιού, καθώς τα εν λόγω επιδόματα δίδονται για την κάλυψη κοστών που αφορούν την υγεία και την αναπηρία των δικαιούχων.

Ως εκ τούτου, καθίσταται άμεση ανάγκη έκδοσης εγκυκλίου, προκειμένου, το μεν πρώτον, να διορθωθεί η άδικη μεταχείριση των παιδιών με βαριές αναπηρίες και των οικογενειών αυτών, το δεύτερον δε, να δοθεί λύση σε ανελαστικά οικονομικά προβλήματα που σχετίζονται άμεσα με βαριά ζητήματα υγείας που αντιμετωπίζουν τα παιδιά – δικαιούχοι των επιδομάτων.

 

Με εκτίμηση

Ο πρόεδρος

Ράλλης Τσιουλάκης

 

 

 

Στείλτε το άρθρο Στείλτε το άρθρο

Εκτυπώστε το άρθρο Εκτυπώστε το άρθρο

 

<< Επιστροφή

Δημήτρης Μητροπάνος - Ποιος φταίει μη ρωτάς
Πασχάλης Τερζής - Θα το συνηθίσεις
Σταμάτης Γονίδης - Τι δεν έχω εγώ
Γιάννης Πλούταρχος - Αχ κορίτσι μου
Χρήστος Αντωνιάδης - Δεν είσαι εσύ
Βασίλης Καρράς - Ποια με καταράστηκε
Λευτέρης Πανταζής - Σε νοσταλγώ
Πάνος Κιάμος - Πως θα την βγάλω
Πάολα - Γίνε μαζί μου ένα
Παντελής Παντελίδης - Αν είσαι εκεί

 


    None Found
Ιούλιος 2020
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031EC