Ειδήσεις

Μάξιμος προς Ν. Τόσκα: Επιβεβλημένη η ανασύσταση της Ομάδας ΔΕΛΤΑ


«Το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών καθημερινά υποχωρεί και επιβεβλημένη προβάλει η ανάγκη άμεσης λήψης μέτρων. Ένα απ’ αυτά είναι και η ανασύσταση της ομάδας ΔΕΛΤΑ, που οι ιδεοληπτικές εμμονές στελεχών της κυβέρνησης οδήγησαν στην ανεύθυνη κατάργησή της». Αυτό τονίζει ο αναπληρωτής τομεάρχης Εσωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, αρμόδιος για θέματα Προστασίας του Πολίτη, βουλευτής Λαρίσης, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος σε ερώτησή του που συνυπογράφουν 10 βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης που μετέχουν στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, και απευθύνεται προς τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Νίκο Τόσκα.

Όπως υπογραμμίζεται «η έξαρση της εγκληματικότητας το τελευταίο διάστημα δείχνει να βρίσκεται εκτός ελέγχου. Ιδιαίτερα οι καταδρομικές επιθέσεις από ομάδες γνωστών-αγνώστων που καταστρέφουν τα επικυρωτικά μηχανήματα σε σταθμούς του Ηλεκτρικού και σε λεωφορεία, αλλά και η πυρπόληση κι αυτών ακόμη των λεωφορείων και τρόλεϊ τείνει να γίνει καθημερινό φαινόμενο με ζημιές εκατομμυρίων ευρώ που καλείται να πληρώσει εντέλει ο βαρύτατα φορολογούμενος πολίτης. Το αρμόδιο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη εμφανίζεται παντελώς ανίκανο να βάλει ένα τέλος σε αυτήν την ανώμαλη και άκρως επικίνδυνη για τη δημοκρατία μας κατάσταση».

Για την ομάδα ΔΕΛΤΑ, οι ερωτώντες βουλευτές, υπενθυμίζουν ότι συγκροτήθηκε το 2009 και «ήταν ακριβώς η απάντηση της Ελληνικής Αστυνομίας στην έξαρση μιας σειράς καταδρομικών επιθέσεων από κουκουλοφόρους σε τράπεζες, καταστήματα και αστυνομικά τμήματα. Η δραστηριότητα της ομάδας καταγράφηκε στη συνείδηση των πολιτών ως ιδιαιτέρως αποτελεσματική. Η επιτυχία της ήταν τέτοια που συγκέντρωσε τη μήνιν όλων όσων ήθελαν να καταστρέφουν χωρίς φόβο».

Όμως, όπως επισημαίνεται στην ερώτηση, αντί «η ομάδα ΔΕΛΤΑ να ενισχυθεί για να επιτελέσει πληρέστερα το έργο της, η πολιτική ηγεσία του αρμόδιου υπουργείου έπραξε το ακριβώς αντίθετο, διαλύοντας την μονάδα, με συνοπτικές μάλιστα διαδικασίες και με σαθρές δικαιολογίες. Στη συνέχεια, όπως ήταν αναμενόμενο, ακολούθησε δραματική έξαρση των επεισοδίων με δεκάδες επιθέσεις σε αστυνομικά τμήματα και γραφεία πολιτικών κομμάτων -με τελευταία αυτή εναντίον των γραφείων του ΣΥΡΙΖΑ- καταδρομικές επιδρομές σε σταθμούς Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, εφόδους περιθωριακών ομάδων σε διάφορες εγκαταστάσεις και οχήματα μαζικής μεταφοράς στο κέντρο της Αθήνας, μέχρι και ένοπλη διαδήλωση στους δρόμους των Εξαρχείων».

Κατόπιν τούτων καλείται ο αρμόδιος υπουργός να απαντήσει:

  1. Αν προτίθεται, λαμβάνοντας υπ’ όψιν την πρωτοφανή έξαρση της εγκληματικότητας στη χώρα και ιδιαιτέρως των γνωστών-αγνώστων στην Αθήνα, και δεδομένου ότι αποδεδειγμένα η κατάργηση της ομάδας ΔΕΛΤΑ ευνόησε αυτήν την έξαρση, να ανασυστήσει την εν λόγω ομάδα, κι αν ναι με ποιο χρονοδιάγραμμα ή αν όχι ποιοι είναι οι λόγοι της άρνησής του.
  2. Αν υπάρχει σχέδιο αναχαίτισης της δράσης των ανεξέλεγκτων ομάδων που καταστρέφουν τη δημόσια περιουσία και κυρίως τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και τα επικυρωτικά μηχανήματα.

Την ερώτηση, εκτός του κ. Χαρακόπουλου, συνυπογράφουν οι βουλευτές: Αττικής, κ. Μάκης Βορίδης, Β΄ Αθηνών κ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, Κιλκίς κ. Γιώργος Γεωργαντάς, Α΄ Θεσσαλονίκης κ. Κώστας Γκιουλέκας, Αιτωλοακαρνανίας κ. Κώστας Καραγκούνης, Δράμας κ. Δημήτρης Κυριαζίδης, Καβάλας κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος, Ηλείας κ. Κώστας Τζαβάρας και Αχαΐας κ. Ιάσων Φωτήλας.

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο Για το 33ο Φεστιβάλ Καρδίτσας ετοιμάζεται η Ερασιτεχνική Σκηνή «Ανδρέας Τσατσαρής»
Επόμενο άρθρο Η Διακοινοβουλευτική Διπλωματία - Του Δημήτρη Σιούφα, πρώην Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων