Ειδήσεις

9ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Λάρισας


Το 9ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Λάρισας διοργανώνεται από την artfools  από 28 Φεβρουαρίου έως 5 Μαρτίου 2017 υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Θεσσαλίας, με τη στήριξη του ΤΕΙ Θεσσαλίας, του Γαλλικού Ινστιτούτου Λάρισας και της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας –Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα.

Το Φεστιβάλ περιλαμβάνει το διαγωνιστικό Διεθνές, Ελληνικό, animation και Μαθητικό με ταινίες από το εξωτερικό και την Ελλάδα, τα αφιερώματα σε έλληνες και ξένους δημιουργούς και Εργαστήρια.

Στο διαγωνιστικό υποβλήθηκαν 500 συμμετοχές κυρίως, ανάμεσα στις οποίες animation και ντοκιμαντέρ από  πολλές χώρες της Ευρώπης. Από το σύνολο των συμμετοχών, κατόπιν προεπιλογής, θα φθάσουν στην αίθουσα προβολής για να διαγωνισθούν, 75 ταινίες , 26 από τις οποίες ελληνικές. Σύμφωνα με το πάγιο πρόγραμμα του φεστιβάλ οι ταινίες του διαγωνιστικού, θα προβληθούν στις παρακάτω κατηγορίες: Ελληνικές μυθοπλασίας, διεθνείς μυθοπλασίας, ελληνικές-διεθνείς animation, ελληνικές διεθνείς fashion films, και μαθητικές.

Εκτός από το διαγωνιστικό, το 9ο διεθνές κινηματογραφικό φεστιβάλ Λάρισας/artfools , περιλαμβάνει μια σειρά από αφιερώματα σε αξιόλογους σκηνοθέτες αλλά και ηθοποιούς του κινηματογράφου, καθώς το φετινό φεστιβάλ είναι αφιερωμένο στον κινηματογραφικό ηθοποιό με το γενικό τίτλο « ποιώντας ήθος». Κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ θα γίνουν τα παρακάτω αφιερώματα: Αφιέρωμα στον ηθοποιό Κώστα Καζάκο όπου θα προβληθούν 5 ταινίες μεγάλου μήκους στις οποίες πρωταγωνιστεί. Θα ακολουθήσει αφιέρωμα στον Σουηδό ηθοποιό Stelan Skarsgard και θα προβληθούν 4 ταινίες στις οποίες πρωταγωνιστεί ενώ θα ακολουθήσουν το αφιέρωμα στο σκηνοθέτη Θόδωρο Μαραγκό του οποίου θα προβληθούν 5 ταινίες μεγάλου μήκους, και αφιέρωμα στο σκηνοθέτη Φίλιππο Τσίτο  του οποίου θα προβληθούν 2 ταινίες.

Το αφιέρωμα στον Κορεάτικο Κινηματογράφο που έχει ξεκινήσει τα δύο προηγούμενα χρόνια θα ολοκληρωθεί με το αφιέρωμα στο κορεάτικο αισθηματικό μελόδραμα με προβολή 3 ταινιών μεγάλου μήκους στο είδος του.

Για τα αφιερώματα έχουν προσκληθεί και θα παραστούν στο φεστιβάλ ο ηθοποιός Κώστας Καζάκος, ο σκηνοθέτης Θόδωρος Μαραγκός, και ο σκηνοθέτης Φίλιππος Τσίτος . Για το αφιέρωμα στον Κορεάτικο Κινηματογράφο θα παραστεί ο πρέσβης της Κορέας με αντιπροσωπεία της πρεσβείας.

Όπως κάθε χρόνο θα γίνει αφιέρωμα στον εναλλακτικό κινηματογράφο με προβολή 10 ταινιών μεγάλου μήκους.

Το πρόγραμμα, διάρκειας 6 ημερών (28 Φεβρουαρίου, 1,2,3,4,5 Μαρτίου 2017) θα πλαισιώσουν , εργαστήρια κινηματογραφικά φόρουμ, master class και συζητήσεις με τους προσκεκλημένους από το κινηματογραφικό, και όχι μόνο, φάσμα.

Οι προβολές θα γίνουν στο Χατζηγιάννειο Πνευματικό Κέντρο Λάρισας, στο Γαλλικό Ινστιτούτο Λάρισας, στη Δημοτική Πινακοθήκη – Μουσείο Γ.Ι.Κατσίγρα,και στις αίθουσες Stage και Λίντο.

Ένα νέο αφιέρωμα δίνει το ιδιαίτερο στίγμα του 9ου Φεστιβάλ: Το αφιέρωμα στην κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία με 6 σχετικά ντοκιμαντέρ Α΄και Β΄προβολής και αντίστοιχες συζητήσεις, το οποίο ενισχύεται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού προγράμματος  «Ανάπτυξη ανθρώπινου δυναμικού, εκπαίδευση και δια βίου μάθηση» ,και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή ΄Ενωση ( Ευρωπαϊκό κοινωνικό ταμείο) και εθνικούς πόρους.  Προσκεκλημένοι του αφιερώματος είναι οι σκηνοθέτες Απόστολος Καρακάσης και  Άκης Κερσανίδης, οι οποίοι μετά την προβολή της ταινίας τους θα συζητήσουν με το κοινό. Τη συζήτηση θα διευθύνει ο κριτικός Κινηματογράφου και καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ κ. Νίκος Αρτινός. Οι προβολές του αφιερώματος θα γίνουν στην αίθουσα της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας – Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα με τη στήριξη της οποίας γίνεται το αφιέρωμα.

Το Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Λάρισας/artfools που διοργανώνεται κάθε χρόνο υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Θεσσαλίας, φιλοδοξεί να προσφέρει στο κοινό της Λάρισας ταινίες ποιοτικές, και να γίνει πόλος έλξης για πολλούς σκηνοθέτες και σινεφίλ που θα ταξιδέψουν και φέτος στην πόλη και οι οποίοι παράλληλα με το φεστιβάλ θα διαπιστώσουν ότι η Λάρισα και η γύρω περιοχή, έχει αξιόλογο ενδιαφέρον ως τόπος τουριστικού προορισμού.

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο Ο Δήμος βραβεύει διακριθέντες αθλητές σωματείων της Λάρισας
Επόμενο άρθρο Προετοιμασίες για τις αποκριάτικες εκδηλώσεις στη Νίκαια