Ειδήσεις

Ο Χρ. Κέλλας για επιστροφές ΕΦΚ πετρελαίου αγροτών


Το θέμα της “πλήρους σύγχυσης και έλλειψης ενημέρωσης των δικαιούχων για την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο”, φέρνει στη βουλή, με ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο αν. Τομεάρχης Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, βουλευτής Ν. Λάρισας, κ. Χρήστος Κέλλας, συνυπογράφοντας σχετική ερώτηση του αν. Τομεάρχη Οικονομικών, Απόστολου Βεσυρόπουλου.

Οι ερωτώντες βουλευτές του κόμματος της Αξιωματικής αντιπολίτευσης, επισημαίνουν την σύγχυση που επικρατεί στις τάξεις αγροτών και κτηνοτρόφων, καθώς κανείς δεν γνωρίζει σε ποιο έτος αντιστοιχούν τα ποσά που πιστώνονται στους λογαριασμούς, αν έχουν συμψηφιστεί, ενώ υπάρχουν πολλές περιπτώσεις, που δεν έχουν πιστωθεί ποσά!

«Στην Κυβέρνηση δεν μπορούν να “μοιράσουν δυο γαιδάρων άχυρα”, προκαλώντας άλλη μια φορά, αναταραχή σε αγρότες και κτηνοτρόφους. Οφείλουν να ξεκαθαρίσουν άμεσα την κατάσταση. Να γνωρίζει ο κάθε δικαιούχος τα ακριβή ποσά που του πιστώθηκαν ως επιστροφή ΕΦΚ πετρελαίου, καθώς και με ποιον τρόπο έγιναν οι υπολογισμοί. Τέλος να ενημερώσουν τους παραγωγούς που δεν έχουν πληρωθεί ακόμα, για ποιον λόγο συμβαίνει αυτό», ήταν οι χαρακτηριστικές δηλώσεις του Λαρισαίου πολιτικού.

Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:

Οι  αγρότες και κτηνοτρόφοι, που δικαιούνται επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο, εδώ και λίγες μέρες τελούν σε καθεστώς αναταραχής. Αιτία ανησυχίας, είναι η διαδικασία σχετικά με τα ποσά, που είτε πιστώνονται στους λογαριασμούς τους και δεν γνωρίζουν σε τι αντιστοιχεί είτε σε άλλες περιπτώσεις δεν έχει πιστωθεί κανένα ποσό.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε το Υπουργείο Οικονομικών, στις 2 Φεβρουαρίου:

-Έχει ολοκληρωθεί η καταβολή στους δικαιούχους των οφειλόμενων ποσών για το β’ εξάμηνο του 2013 και ολόκληρο το 2014.

-Η επιστροφή του ΕΦΚ που αφορά το 2015 θα καταβληθεί στους δικαιούχους από τα τέλη Φεβρουαρίου του 2017.

-Τυχόν οφειλές των δικαιούχων προς Ασφαλιστικούς φορείς και προς Δ.Ο.Υ. συμψηφίζονται σύμφωνα με το άρθρο 83 του Ν.Δ.356/74 (Κ.Ε.Δ.Ε).

Οι δικαιούχοι όμως, δεν έχουν καμία ενημέρωση για τα ποσά που πιστώνονται στους λογαριασμούς τους, σε τι αντιστοιχούν και αν έχουν υποστεί τη διαδικασία συμψηφισμού.

Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν δικαιούχοι, που μέχρι σήμερα δεν έχουν δει να πιστώνονται στους λογαριασμούς τους τα ποσά που αντιστοιχούν στην επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για το αγροτικό πετρέλαιο.

Είναι σαφές ότι, το Υπουργείο Οικονομιών, οφείλει να ξεκαθαρίσει άμεσα την κατάσταση.

Να υπάρξει αξιόπιστη και έγκυρη ενημέρωση για τα ακριβή ποσά, που πιστώνονται ως επιστροφή ΕΦΚ πετρελαίου, καθώς και με ποιον τρόπο έγιναν οι υπολογισμοί. Έτσι ώστε, να μπορεί ο κάθε δικαιούχος, να έχει σαφή εικόνα αλλά και να γνωρίζει το ποσό του αντιστοιχεί στην επόμενη δόση.

Κατόπιν αυτών ΕΡΩΤΑΣΘΕ Κύριε Υπουργέ:

Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί για να τερματιστεί η εικόνα σύγχυσης που επικρατεί σχετικά με την επιστροφή του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο, ώστε να γνωρίζουν οι δικαιούχοι σε τι αντιστοιχούν τα ποσά που πιστώνονται στους λογαριασμούς τους;

 

 

Προηγούμενο άρθρο Ο Μορφωτικός Σύλλογος Τσαριτσάνης θα κόψει την πίτα του
Επόμενο άρθρο Παράταση της ημερομηνίας υποχρέωσης για τεχνικό έλεγχο οχημάτων