Ειδήσεις

Το ΕΚΝΛ για τους πρώην ΟΕΚ και ΟΕΕ


Φέτος τον Φεβρουάριο (2017), συμπληρώνονται 6 χρόνια, από την κατάργηση των Οργανισμών Εργατικής Κατοικίας και Εργατικής Εστίας, από την κυβέρνηση Παπαδήμου (στηρίζονταν από ΠΑΣΟΚ, Ν.Δ και ΛΑΟΣ), που έγινε με προφανή στόχο την απαλλαγή των εργοδοτών από την υποχρέωση καταβολής εισφορών στους παραπάνω οργανισμούς. Να σημειώσουμε ότι οι δυο αυτοί οργανισμοί, χρηματοδοτούνται από τις εισφορές κυρίως των εργαζομένων και δευτερευόντως των εργοδοτών, ενώ οι κυβερνήσεις δεν είχαν καμία συμμετοχή. Σήμερα πληρώνουν μόνο οι εργαζόμενοι.

Οι αρμοδιότητες και το προσωπικό των δυο οργανισμών μεταφέρθηκαν στον ΟΑΕΔ, χωρίς κανένα σχεδιασμό αλλά και πολιτική βούληση για συνέχιση των προγραμμάτων τους.

Η κατάργηση αυτών των οργανισμών, είχαμε επισημάνει ότι θα είχε σοβαρές συνέπειες για τους δικαιούχους του ΟΕΚ που χρόνια κατέβαλαν και συνεχίζουν να καταβάλουν εισφορές για να αποκτήσουν ένα σπίτι, αυτούς που έχουν πάρει δάνεια από κεφάλαια του ΟΕΚ, τους δικαιούχους της Εργατικής Εστίας στον κοινωνικό τουρισμό και τους εργαζόμενους των δύο οργανισμών.

Τα προγράμματα στεγαστικής προστασίας που ο ΟΕΚ χορηγούσε ήταν μεταξύ άλλων: (• κατασκευή κατοικιών σε οικισμούς • δάνεια 15ετούς διάρκειας επιδότησης του επιτοκίου που χορηγούνται από τις τράπεζες και ο  ΟΕΚ επιδοτούσε το επιτόκιο • δάνεια από ίδια κεφάλαια μειωμένου επιτοκίου(1%) τα οποία τα διαχειρίζονταν αποκλειστικά ο ΟΕΚ • επιδότηση ενοικίου • αγορά διαμερισμάτων με σκοπό την κλήρωση τους σε δικαιούχους).

Έξι χρόνια μετά, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, δεν επανέφερε τους δυο οργανισμούς και τα προγράμματά τους, αλλά συνεχίζει την ίδια αντεργατική πολιτική με τους προηγούμενους και σ’ αυτόν τον τομέα.

Για το στεγαστικό δεν έχει κανένα νέο πρόγραμμα, ενώ για το κομμάτι της πρώην Εργατικής Εστίας το υλοποιούμενο πρόγραμμα του κοινωνικού τουρισμού αφορά μόλις 110.000, ενώ το 2011 κάλυπτε 570.000 δικαιούχους.

Από την κατάργηση του ΟΕΚ και μετά δεν έχει εφαρμοστεί κανένα νέο πρόγραμμα στεγαστικής πολιτικής παρότι οι εισφορές εξακολουθούν να παρακρατούνται από τους εργαζόμενους και προβλέπεται η απόδοσή τους στον ΟΑΕΔ, μέσω του ΙΚΑ.

Τα χρήματα που παρακρατούνται από κάθε μισθωτό υπέρ των πρώην Οργανισμών Εργατικής Κατοικίας και Εργατικής Εστίας, υποχρεωτικά και αποκλειστικά, πρέπει να διατίθενται για τους σκοπούς και υποχρεώσεις των καταργηθέντων αυτών Οργανισμών. Ακόμη στον ίδιο λογαριασμό αποδίδονται και οι δόσεις όλων των δανείων που ο ΟΕΚ έχει χορηγήσει και φτάνουν τα 70 εκ. € το χρόνο.

Ο ΟΑΕΔ έχει το έμπειρο και καταρτισμένο προσωπικό των καταργηθέντων Οργανισμών που είναι σε θέση να εφαρμόσει πρόγραμμα στεγαστικής πολιτικής καθώς και το πληροφοριακό πρόγραμμα που θα εξυπηρετήσει χωρίς ουσιαστικό κόστος την εφαρμογή των προγραμμάτων.

Στο τελευταίο πρόγραμμα της επιδότησης ενοικίου του 2011 που εκπονήθηκε από τον ΟΕΚ εκταμιεύτηκαν 39,12 εκ. ευρώ με ωφελούμενους δικαιούχους 30.568. Ο ΟΑΕΔ σαν καθολικός διάδοχος του ΟΕΚ εδώ και 2 χρόνια περίπου δεν έχει προχωρήσει σε κανένα νέο πρόγραμμα στεγαστικής πολιτικής παρότι οι εισφορές συνεχίζονται να παρακρατούνται από τους εργαζόμενους και να μην αποδίδονται  στον ΟΑΕΔ από το  ΙΚΑ.

Προγράμματα Εργατικής Εστίας

ΚΟΙΙΝΩΝΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ: Τελευταίο πρόγραμμα που υλοποιήθηκε από την Εργατική Εστία ήταν το 2011 και αφορούσε την κάλυψη 570.000 περίπου δικαιούχων κοινωνικού τουρισμού σε ετήσια βάση. (Η παροχή ανά άτομο, για 7 διανυκτερεύσεις με παροχή πρωινού ή ημιδιατροφής, αναλογούσε στα 110 € )

Σήμερα ο ΟΑΕΔ, έχει μειώσει δραστικά τους δικαιούχους σε ετήσια βάση, στους 110.000. Να σημειώσουμε ότι στην πράξη αυτοί που καταφέρνουν να πάρουν τελικά δελτίο κοινωνικού τουρισμού, είναι ίσως και το 50% των 110.000 χιλιάδων, λόγω των πιο αυστηρών κριτηρίων και του γραφειοκρατικού τρόπου υποδοχής αιτήσεων και δικαιολογητικών.

ΒΕΡΦΟΝΗΠΙΑΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ: Στους βρεφονηπιακούς σταθμούς που είχε η Εργατική Εστία και πέρασαν στην ευθύνη του ΟΑΕΔ, έχει μειωθεί το προσωπικό, άρα και οι δυνατότητες φιλοξενίας δωρεάν των παιδιών. Αν οι βρεφονηπιακοί παιδικοί σταθμοί που ανήκουν στον ΟΑΕΔ, στελεχωθούν με τα απαραίτητο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων θα μπορούσαν να λειτουργούν και νηπιαγωγείο και να γίνει και επέκταση ωραρίου λειτουργίας για να διευκολύνει τις εργαζόμενες μητέρες.

Επιπλέον ο Οργανισμός Εργατικής Εστίας πραγματοποιούσε τα εξής προγράμματα: ΘΕΡΙΝΟ, ΦΘΙΝΟΠΩΡΙΝΟ, ΧΕΙΜΕΡΙΝΟ ΚΑΙ ΕΑΡΙΝΟ ΕΚΔΡΟΜΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ (ΚΑΛΥΨΗ ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΔΙΚΑΙΟΥΧΩΝ- ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΞΕΝΑΓΗΣΕΩΝ) – ΘΕΑΤΡΙΚΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ, ΔΕΛΤΙΑ ΑΓΟΡΑΣ ΒΙΒΛΙΩΝ.

Επίσης από τα χρήματα αυτά που εισπράττονταν από τους εργαζόμενους, ένα μικρό μέρος δινόταν για την κάλυψη των λειτουργικών εξόδων των Εργατικών Κέντρων και Ομοσπονδιών, τα οποία σήμερα έχουν μειωθεί σημαντικά.

Για τα χρήματα των πρώην οργανισμών

Και οι δυο οργανισμοί, είχαν μεγάλα ποσά σε ρευστό ως αποθεματικά, αλλά και μεγάλη ακίνητη περιουσία, που κανείς από την κυβέρνηση δεν μιλά τι απέγιναν.

Σήμερα γνωρίζουμε ότι στην Τράπεζα Της Ελλάδος, υπάρχει λογαριασμός Διαθεσίμων Κεφαλαίων προς Επένδυση για τον κλάδο του Λογαριασμού Κοινωνικής Πολιτικής (ΕΛΕΚΠ), με κατατεθειμένα κεφάλαια ύψους 346 εκ. ευρώ.(αποθεματικά + εισφορά υπέρ ΟΕΚ-ΟΕΕ). Εισροές από δόσεις δανείων  του ΟΕΚ ανέρχονται στα 70 εκ. ευρώ ετησίως. Εισφορές εργαζομένων υπέρ ΟΕΚ 1% και υπέρ ΟΕΕ 0.35%. Για το 2014 οι εισφορές υπέρ ΕΛΕΚΠ ύψους 327.2 εκ. ευρώ δεν αποδόθηκαν στον ΟΑΕΔ, καθώς και για το 2015, μέχρι σήμερα δεν έχει αποδοθεί ούτε ένα ευρώ. Το 2013 καταργήθηκε η εισφορά των εργοδοτών κάτι το οποίο είναι απαραίτητο να επανέλθει για την εξασφάλιση της χρηματοδότησης των προγραμμάτων. Επίσης υπάρχουν ευρωπαϊκά προγράμματα επιδότησης της στέγασης-κατοικίας και άρσης κοινωνικών αδικιών, τα οποία δεν αξιοποιούνται λόγω έλλειψης πολιτικής.

Το Εργατικό Κέντρο Ν. Λάρισας, διεκδικεί:

Το ΙΚΑ να αποδώσει άμεσα όλα τα παρανόμως παρακρατηθέντα ποσά στον ΟΑΕΔ που εισπράττονται υπέρ πρώην ΟΕΚ από τους εργαζόμενους τα οποία ξεπερνούν πιθανόν τα 4 δις. ευρώ και το 1,5 δις που εισπράττεται για τον πρώην Ο.Ε.Ε. Να επανέλθει η εργοδοτική εισφορά για τον πρώην ΟΕΚ και να είναι στο 1,5% του μισθού και ανάλογη κρατική εισφορά.

Την επανασύσταση του ΟΕΚ και την κατάργηση της εργατικής εισφοράς. Να πληρώνει ο εργοδότης και το κράτος.

Άμεσα να ξεκινήσουν τα προγράμματα κατασκευής σύγχρονων ποιοτικών και φθηνών εργατικών κατοικιών με ευθύνη του κράτους. Ο ΟΕΚ να ενισχύσει το κατασκευαστικό πρόγραμμα που μπορεί να εξασφαλίσει φθηνή, ποιοτική και σύγχρονη κατοικία στους δικαιούχους, με το 50% του προϋπολογισμού να πάει στην κατασκευή κατοικίας.

Άμεση δημοπράτηση και ανέγερση των Εργατικών Κατοικιών στο οικόπεδο της συνοικίας «Τούμπα» της Λάρισας για τις οποίες έχει εκδοθεί η οικοδομική άδεια 2.143,48 τ.μ και προβλέπει 30 κατοικίες και στη συνοικία του Αγίου Θωμά της Λάρισας στο οικόπεδο των 10.336 τ.μ, και στο δεύτερο οικόπεδο που υπάρχει στον Άγιο Θωμάς έκτασης 27.906,68 τ.μ.

Να ενταχθούν στο σχέδιο πόλης, να γίνουν οι μελέτες της τεχνικής υπηρεσίας του ΟΕΚ και να δημοπρατηθούν εργατικές κατοικίες στα οικόπεδα Ομορφοχωρίου, Τσαριτσάνης, Φαλάνης και Πυργετού.

Να παραχωρηθούν νέα οικόπεδα στον ΟΕΚ για κατασκευή εργατικών κατοικιών στη Λάρισα και σε άλλους Δήμους του Νομού Λάρισας.

 

Διάθεση δωρεάν σπιτιών του ΟΕΚ στις οικογένειες των νεκρών από εργατικά ατυχήματα, καθώς και σε όσους μένουν ανάπηροι από εργατικά ατυχήματα.

Μείωση των επιτοκίων χορηγήσεων (για στεγαστικά δάνεια) σε βάρος των κερδών των ομίλων του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Άτοκα στεγαστικά δάνεια σε νέα ζευγάρια για απόκτηση κύριας κατοικίας.

Να αξιοποιηθεί η ακίνητη περιουσία του προς όφελος των εργαζομένων. Να σταματήσει ο ΟΕΚ να στέλνει πελάτες στις τράπεζες, το πάρε-δώσε με τα ιδιωτικά συμφέροντα και η κατασπατάληση των εισφορών των εργαζομένων.

Η επιδότηση ενοικίου να δίνεται στους ανέργους για το 100% της αξίας του ενοικίου, όχι από χρήματα του ΟΕΚ, αλλά από τον κρατικό προυπολγισμό.

Μέσω του ΟΑΕΔ, να εκπονηθεί νέο πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού, που θα καλύπτει όλες τις ανάγκες των δικαιούχων σε δελτία κοινωνικού τουρισμού κάθε χρόνο και να αυξηθεί η επιδότηση.

Να επανέλθουν τα προγράμματα εισιτηρίων θεάτρου, αγοράς βιβλίων, με αύξηση των δικαιούχων χωρίς επιβάρυνση των δικαιούχων. Να μην κλείσει κανένας βρεφονηπιακός σταθμός, αλλά να αυξηθεί η φιλοξενία δωρεάν παιδιών με πρόσληψη νέου προσωπικού πλήρους και σταθερούς εργασίας.

Να μην σταματήσει η κάλυψη των λειτουργικών εξόδων των Εργατικών Κέντρων και Ομοσπονδιών. Να γίνουν άμεσα οι εργασίες συντήρησης του κτιρίου από τον ΟΑΕΔ, όπως είχαν εγκριθεί πάνω από 1 χρόνο τώρα και δεν έγινε τίποτα στην πράξη. Να κατασκευαστεί από τον ΟΑΕΔ το νέο κτίριο του ΕΚΝΛ στο οικόπεδο που είχε παραχωρήσει η δημοτική αρχή Λαμπρούλη, δίπλα στο ΤΕΕ, γι’ αυτό το σκοπό από το 1986, αλλά δεν έγινε από πολιτική σκοπιμότητα απ’ όλες τις διοικήσεις του ΟΕΕ και του υπουργείου εργασίας, ενώ έκαναν σύγχρονα κτίρια σε μικρά Εργατικά Κέντρα, μικρών πόλεων.

Να σταματήσει η απαξίωση του προσωπικού του πρώην ΟΕΚ και ΟΕΕ που διαθέτει εμπειρία και επιστημονική επάρκεια και μπορεί να αξιοποιηθεί για να αναπτυχθεί έργο για τις ανάγκες των δικαιούχων.

Προηγούμενο άρθρο Μάξιμος σε μαθητές 13ου Γυμνασίου Λάρισας: Η Βουλή είναι καθρέπτης της κοινωνίας
Επόμενο άρθρο Στον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας αντιπροσωπεία του Δικηγορικού Συλλόγου Λάρισας