Ειδήσεις

Μάξιμος: Πότε θα λειτουργήσει πλήρως το Μικροβιολογικό του Π.Ν. Λάρισας;


«Για ποιο λόγο, ενώ υπήρξε έγκαιρη ενημέρωση από τους ιατρούς του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας για τις ελλείψεις σε υλικά στο Μικροβιολογικό Εργαστήριο, δεν απετράπη η “αναστολή λειτουργίας” του σύμφωνα με δημοσιεύματα ή το “πρόβλημα σε εξειδικευμένες εξετάσεις” σύμφωνα με τη διοίκηση του νοσοκομέιου», ζητά να πληροφορηθεί ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος με ερώτησή του προς τον υπουργό Υγείας κ. Ανδρέα Ξανθό.

Επιπλέον, ο Θεσσαλός πολιτικός, θέτει δύο ακόμη ερωτήματα:

  1. Δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα προμηθειών έτσι ώστε να μην παρατηρούνται ελλείψεις που θέτουν σε αδυναμία λειτουργίας το Μικροβιολογικό Εργαστήριο;
  2. Προτίθεσθε να καλύψετε τα κενά στο Π.Ν. Λάρισας ώστε να λειτουργήσει πλήρως το Μικροβιολογικό Εργαστήριο, δεδομένου ότι οι ανάγκες είναι αυξημένες λόγω της επιδημίας της γρίπης;

Η ερώτηση του κ. Xαρακόπουλου έχει ως εξής:

«Παρά τις καθησυχαστικές δηλώσεις της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, η κατάσταση στο χώρο της δημόσιας υγείας είναι σε εξαιρετικά άσχημη κατάσταση και δυστυχώς επιδεινώνεται καθημερινά. Πρόσφατο κρούσμα τα όσα συμβαίνουν στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας.

Σύμφωνα με όσα είδαν το φως της δημοσιότητας (εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ 31.01.17) το Μικροβιολογικό Εργαστήριο της Παθολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας, προχώρησε σε “αναστολή λειτουργίας” λόγω ελλείψεων σε υλικά και προσωπικό. Το εργαστήριο “αδυνατεί να υλοποιήσει όχι μόνον εξειδικευμένες εξετάσεις, όπως αυτή για τη γρίπη, αλλά και εκείνες που γίνονται σε κάθε απλό Κέντρο Υγείας και ιδιωτικό εργαστήριο, όπως η καλλιέργεια ούρων”. Μάλιστα, καθώς εδώ και ένα τρίμηνο δεν διενεργείται ο ουρολογικός έλεγχος ηπατιτίδων “υπάρχει δυσκολία όχι μόνο για τη διερεύνηση των ασθενών αλλά και τη διερεύνηση του προσωπικού σε περίπτωση ατυχημάτων από βιολογικούς παράγοντες”.

Οι ελλείψεις σε υλικά και προσωπικό έχουν εγκαίρως επισημανθεί στη Διοίκηση του Νοσοκομείου και τη διοίκηση της 5ης ΥΠΕ. Με κατεπείγουσα επιστολή της από τις 23.01.17, η διευθύντρια του Μικροβιολογικού Εργαστηρίου, καθηγήτρια Ευθυμία Πετεινάκη (thessaliatv.gr 26.01.17), εκτός από τις ελλείψεις επισημαίνει ότι “αν δεν υπάρξει άμεση προμήθεια υλικών τότε το Μικροβιολογικό θα κλείσει για πολλοστή φορά”.

Επιπλέον, ο διευθυντής της Παθολογικής Κλινικής, καθηγητής κ. Νταλέκος, είχε επισημαίνει (ΘΕΣΣΑΛΙΑ τηλεόραση), ότι “η Παθολογική θα υπολειτουργεί αν κλείσει το Μικροβιολογικό Εργαστήριο” λόγω της αδυναμίας προμήθειας υλικών.

Τα παραπάνω συμβαίνουν σε μια περίοδο που υπάρχει έξαρση των ιώσεων, όπως ιογενούς γαστρεντερίτιδας και γρίπης, ενώ το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο καλύπτει τις ανάγκες ολόκληρης της Θεσσαλίας και της Στερεάς Ελλάδας. Σύμφωνα με ανακοίνωση της διοίκησης του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου “ουδέποτε τέθηκε θέμα για αναστολή λειτουργίας του Μικροβιολογικού Εργαστηρίου”. Ωστόσο, και η ίδια ομολογεί ότι “πρόβλημα παρουσιάστηκε σε εξειδικευμένες εξετάσεις από την έλλειψη αντιδραστηρίων, τα οποία όμως παραγγέλθηκαν και η προμήθεια θα γίνει μέσω εξωσυμβατικής διαδικασίας έπειτα από αποφάσεις της διοίκησης”. Επιπροσθέτως αναγνωρίζει ότι “οι διαγωνιστικές διαδικασίες για την ανάδειξη προμηθευτών για αντιδραστήρια των εργαστηρίων του Πανεπιστημιακού είναι στο τελικό στάδιο και τους επόμενους μήνες αναμένεται η υπογραφή των σχετικών συμβάσεων”».

 

 

Προηγούμενο άρθρο Στη συγκέντρωση του Συλλόγου Γυναικών Συκουρίου ο δήμαρχος Τεμπών
Επόμενο άρθρο Η Ελασσόνα … «τα βρήκε με τα μπαστούνια»