Ειδήσεις

Παρέμβαση Χρ. Κέλλα για τον ειδικό φόρο στο κρασί


Το θέμα της “κατάργησης του Ειδικού Φόρου στο Κρασί”, επαναφέρει στη βουλή, με ερώτηση προς τους Υπουργούς Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης, κκ. Ευκλείδη Τσακαλώτο και Ευάγγελο Αποστόλου, ο αν. Τομεάρχης Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της ΝΔ, βουλευτής Ν. Λάρισας, κ. Χρήστος Κέλλας, συνυπογράφοντας ερώτηση του αν. Τομεάρχη Οικονομίας της ΝΔ, Χρίστου Δήμα.

Ο Λαρισαίος πολιτικός, που για το συγκεκριμένο θέμα, έχει καταθέσει ήδη δύο σχετικές ερωτήσεις, επανέρχεται, παραθέτοντας αυτή τη φορά και επίσημα στοιχεία από την τελευταία απάντηση της Υφυπουργού Οικονομικών κα. Αικατερίνης Παπανάτσιου, που αναφέρει ότι “τα εισπραχθέντα φορολογικά έσοδα, ανέρχονται σε 16.62 εκατ. ευρώ σωρευτικά για το πρώτο 9μηνο του 2016”, ενώ ζητά ενημέρωση για τα συνολικά έσοδα από την εφαρμογή του ΕΦΚ στο κρασί για το έτος 2016, καθώς και εάν τελικώς επετεύχθησαν οι στόχοι που είχε θέσει το Κυβερνητικό επιτελείο, από το συγκεκριμένο μέτρο.

Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:

Η παραγωγή ελληνικού κρασιού βρίσκεται σε άνθηση τα τελευταία χρόνια, με ολοένα και περισσότερες οινικές επιχειρήσεις να επενδύουν στην ποιοτική εμφιάλωση και την εξωστρέφεια.

Ανάχωμα προς αυτή την πορεία αποτελεί η απόφαση της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να επιβληθεί από 01.01.2016 «Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης (Ε.Φ.Κ.) στο κρασί καθώς και στα ποτά παρασκευαζόμενα με ζύμωση, εκτός από κρασί και μπύρα, με συντελεστή που ορίζεται στα είκοσι ευρώ ανά εκατόλιτρο (0,20 ευρώ ανά λίτρο κρασιού) τελικού προϊόντος». Αρχικός στόχος μάλιστα της Κυβέρνησης, ήταν η είσπραξη συνολικά 110 εκατ. ευρώ από τον ΕΦΚ, ο οποίος προσαρμόστηκε στα 55 εκατ. ευρώ κατά την ψήφιση του ν.4346/2015.

Αξίζει να σημειώσουμε πως πέρα από τον ΕΦΚ, το κρασί αποτελεί ένα ήδη βεβαρυμμένο από φόρους προϊόν, καθώς το τελικό προϊόν επιβαρύνεται επιπλέον με 4% κρατήσεις υπέρ Ειδικού Ταμείου Ελέγχου Ποιότητας και Παραγωγής Αλκοόλης και Αλκοολούχων Ποτών (ΕΤΕΠΠΑ), 2% χαρτόσημο, 20% κρατήσεις υπέρ ΟΓΑ στο 20% επί του συνόλου αυτού και 24% ΦΠΑ στο σύνολο όλου αυτού του ποσού.

Το πρόβλημα γίνεται μάλιστα εντονότερο στα μικρά οινοποιεία που παράγουν μικρές ποσότητες κρασιού αλλά καλούνται να προκαταβάλουν τον ΕΦΚ, γεγονός που ουσιαστικά τους οδηγεί είτε στο λαθρεμπόριο, είτε στην αναστολή της λειτουργίας τους, καθώς τα ποσά αυτά είναι σχεδόν απαγορευτικά για μια μικρή επιχείρηση.

Ως Νέα Δημοκρατία επισημάναμε από την πρώτη στιγμή της συζήτησης εντός του Κοινοβουλίου την αναποτελεσματικότητα του μέτρου και τα προβλήματα που αυτό θα δημιουργήσει και εναντιωθήκαμε στην θέσπιση του, ενώ στην ίδια λογική και επισημαίνοντας σας τις δυσλειτουργίες, καταθέσαμε μία σειρά από Ερωτήσεις και Αναφορές όπου ζητούσαμε την άμεση κατάργηση του.

Κατόπιν των παραπάνω, ερωτάται ο κ. Υπουργός:

α) Προτίθεστε να καταργήσετε άμεσα τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στο κρασί;

β) Σύμφωνα με την από 19.12.2016 απάντηση της Υφυπουργού Οικονομικών κας. Αικατερίνης Παπανάτσιου στην υπ. 213/10.10.2016 Ερώτηση βουλευτών της ΝΔ, τα εισπραχθέντα φορολογικά έσοδα κατ’ εφαρμογή του Άρθρου 13 του ν.4346/2015 ανέρχονται σε 16.62 εκατ. ευρώ σωρευτικά για το πρώτο 9μηνο του 2016. Πόσα τελικά ήταν τα έσοδα από την εφαρμογή του ΕΦΚ στο κρασί συνολικά για το έτος 2016;

Προηγούμενο άρθρο Μάξιμος: Να καταργηθεί άμεσα ο φόρος στο κρασί
Επόμενο άρθρο Καινοτόμο σεμινάριο στη Λάρισα - Προσέγγιση των μεγάλων προβλημάτων του πλανήτη