Ειδήσεις

Μάξιμος: Σωρεία λαθών στους νέους δασικούς χάρτες


«Η διαδικασία ανάρτησης των δασικών χαρτών σε εφαρμογή του Νόμου 4389/2016, αφήνει για άλλη μια φορά έκθετη την Κυβέρνηση και τον αρμόδιο Υπουργό στους πολίτες. Αν και πρόκειται για ένα ζήτημα μείζονος σημασίας, προχειρότητες και έλλειψη σχεδιασμού στο στάδιο της κατάρτισης των δασικών χαρτών, αλλά και προσήλωση σε φοροεισπρακτικές τακτικές τύπου ‘‘παράβολο’’, οδηγούν χιλιάδες ιδιοκτήτες στην απόγνωση, καθώς αρκετοί καλούνται να πληρώσουν ένα νέο χαράτσι από 45 ευρώ έως 3.600, για αυτό που έως σήμερα θεωρούσαν ιδιοκτησία τους». Τα παραπάνω αναφέρονται σε ερώτηση που συνυπογράφει ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος.

Η ερώτηση,στην οποία πρώτος υπογράφων είναι ο βουλευτής Τρικάλων κ. Κώστας Σκρέκας, απευθύνεται στον υπουργό Περιβάλλοντος κ. Γιώργο Σταθάκη,και αναφέρει ότι «πλέον μοναδική άμυνα των πολιτών είναι η κατάθεση αντιρρήσεων σε ηλεκτρονική μορφή εντός εξήντα ημερών (ή ογδόντα εάν διαμένουν στο εξωτερικό)από το άνοιγμα της σχετικής εφαρμογής, η εξέτασή τους από τις Επιτροπές Εξέτασης Αντιρρήσεων του Δασικού Χάρτη, αφού προσκομιστούν τα απαραίτητα δικαιολογητικά και καταβληθεί το σχετικό τέλος, που κυμαίνεται από 45 ευρώ (για έκταση έως 1.000 τετραγωνικών μέτρων) έως 3.600 ευρώ (για εκτάσεις άνω των 300.000 τετραγωνικών μέτρων).Η απόφαση δε των Επιτροπών επί των αντιρρήσεων είναι τελεσίδικη: ο ιδιοκτήτης δεν έχει τη δυνατότητα προσφυγής στη δικαιοσύνη για τη διαφωνία του με το κράτος. Είναι σαφές πως χιλιάδες ιδιοκτήτες και μικροϊδιοκτήτες αγροτικής γης, που είδαν τις περιουσίες τους μέσα σε μια νύχτα να χαρακτηρίζονται δασικές, καλούνται να καταβάλουν ένα υψηλό τέλος αντιρρήσεων προκειμένου να διατηρήσουν το δικαίωμα στην περιουσία τους, να καταφύγουν σε δικηγόρους και μηχανικούς προκειμένου να τεκμηριώσουν τη διεκδίκησή τους εντός εξήντα ημερών και να αποδεχτούν ως οριστικής και αμετάκλητη την απόφαση μιας Επιτροπή που ορίζεται σε υπηρεσιακή και όχι δικαστική βάση».

Κατόπιν τούτων, οι συνυπογράφοντες βουλευτές της ΝΔ ζητούν από τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορηθούν:

  • Δεδομένου ότι διαπιστωμένα υπάρχει μεγάλος αριθμός λαθών, αν θα αποσύρει τους αναρτημένους χάρτες, ώστε να γίνουν διορθώσεις με το σύνολο των γεωγραφικών δεδομένων που είναι διαθέσιμα και με ικανοποιητικό διάστημα εκ νέου διαβούλευσης με τους πολίτες.
  • Πώς εγγυάται το αδιάβλητο της διαδικασίας εκδίκασης των αντιρρήσεων από τις αρμόδιες Εξεταστικές Επιτροπές, όταν μάλιστα δεν υπάρχει δυνατότητα δευτεροβάθμιας προσφυγής;
  • Δεδομένου ότι οι διαδικασίες αντιρρήσεων γίνονται ηλεκτρονικά και απαιτούν σημαντικό όγκο υλικού τεκμηρίωσης, αν θα δώσει περισσότερο χρόνο στους πολίτες από το ασφυκτικό πλαίσιο των εξήντα ημερών.
  • Αν θα αναθεωρήσει το τέλος αντιρρήσεων προς τα κάτω ή θα προωθήσει ρύθμιση για την επιστροφή του σε περίπτωση δικαίωσης του πολίτη, καθώς τότε θα πρόκειται για δαπάνη από σφάλμα της διοίκησης.

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο Ξεκινάνε τα αγροτικά μπλόκα – Προσυγκεντρώσεις σε διάφορα χωριά της Λάρισας
Επόμενο άρθρο Νεότερη ενημέρωση της Αστυνομίας για τις ρυθμίσεις λόγω αγροτικών μπλόκων