Ειδήσεις

Μάξιμος: Για τις ελληνοποιήσεις κρέατος χρειάζονται έλεγχοι και όχι εφησυχασμός


«Οι ελληνοποιήσεις κρέατος πλήττουν την ελληνική κτηνοτροφία σε μια εποχή που δέχεται πολλαπλά χτυπήματα. Για την πάταξή τους είναι επιβεβλημένη η εντατικοποίηση των ελέγχων και όχι ο εφησυχασμός». Τα παραπάνω τονίζει ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, σχολιάζοντας την απάντηση που έλαβε από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βαγγέλη Αποστόλου, σε ερώτησή του για την έξαρση του φαινομένου των ελληνοποιήσεων των εισαγόμενων κρεάτων με αφορμή επιστολή διαμαρτυρίας του προέδρου της Νέας Ομοσπονδίας Χοιροτροφικών Συλλόγων Ελλάδος κ. Γιάννη Μπούρα.

Στην απάντηση του αρμόδιου υπουργού προς τον κ. Χαρακόπουλο αναφέρονται, μεταξύ άλλων, τα στοιχεία των πρόσφατων ελέγχων για το τρέχον έτος, από τα οποία προκύπτει ότι τα πρόστιμα μόλις που ξεπερνούν το ποσό των 26.000 ευρώ:

Κατανομές ελέγχων 2016 (στοιχεία μέχρι 20/11/2016)

Σύνολο Ελέγχων Σε διαδικασία καταχώρισης στο ΑΡΤΕΜΙΣ
1271 24
Εισήγηση επόπτη
Σύνολο περιπτώσεων Όλα Καλώς Σύσταση Επανέλεγχος Παραπομπή για αξιολόγηση από την αρμόδια επιτροπή
1247 456 307 162 324
Απόφαση αρμόδιας επιτροπής για τις περιπτώσεις ελέγχων που

παραπέμφθηκαν

Σύνολο Χωρίς κυρώσεις Επιβολή προστίμου Εκκρεμούν Σύνολο Προστίμων
324 26 72 226 26.200 ευρώ

Στην απάντηση, επίσης, αναφέρεται ότι «το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (αρμόδια η Διεύθυνση Κτηνοτροφικών Υποδομών και Μεταποίησης Ζωικών Προϊόντων) έχει, ήδη, επεξεργαστεί τροποποίηση της προαναφερόμενης αριθ. 412/8932/2012 (ΦΕΚ Β’ 149) ΚΥΑ, προκειμένου να γίνει προσαρμογή με τις διατάξεις του ανωτέρω ενωσιακού Καν. (ΕΕ) 1337/2013 και βελτιώσεις του συστήματος ελέγχου της ιχνηλασιμότητας και καταπολέμησης των ελληνοποιήσεων, στις οποίες, μεταξύ άλλων, θα περιλαμβάνονται και θέματα συντονισμού/εποπτείας και υπολογισμού του ύψους των προστίμων, καθώς και η συνδρομή στο έργο των κλιμακίων ελέγχου, σώματος ορκωτών λογιστών».

Προηγούμενο άρθρο Μήνυμα του Εργατικού Κέντρου Λάρισας για τη νέα χρονιά
Επόμενο άρθρο Μετέτρεψαν καφενείο - επιχείρηση σε χαρτοπαικτική λέσχη