Ειδήσεις

Μάξιμος: Και ο φόρος στον καφέ δεν θα αποδώσει τα αναμενόμενα έσοδα


«Η πολιτική της κυβέρνησης να επιβάλει επιπλέον φόρο σε μια σειρά αγαθών λαϊκής κατανάλωσης, από τον καφέ μέχρι την μπύρα και το κρασί, είναι αδιέξοδη. Δεν θα αποδώσει τα αναμενόμενα έσοδα. Οι εισηγητές και αυτών των μέτρων όπως και της υπερφορολόγησης φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων θα διαψευστούν στις προβλέψεις τους. Δυστυχώς, οι συνέπειες αυτής της πολιτικής είναι ολέθριες για τη χώρα». Τα παραπάνω τόνισε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, σχολιάζοντας την απάντηση της υφυπουργού Οικονομικών κ. Κατερίνας Παπανάτσιου, σε σχετική ερώτηση που είχε καταθέσει με άλλους βουλευτές της παράταξης για την επιβολή επιπλέον φόρου 2% στον ωμό καφέ, που θα έχει ως αποτέλεσμα να πληγεί αποφασιστικά ο κλάδος του ελληνικού καφέ.

Στην απάντησή της η κ. Παπανάτσιου σημειώνει μεταξύ άλλων ότι «η επιβολή του φόρου κατανάλωσης στον καφέ με συντελεστές που ορίζονται ανάλογα με το είδος αυτού, διαμορφώθηκε στο πλαίσιο επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων του κράτους και της ενίσχυσης των δημοσίων εσόδων, λόγω των εκτάκτων αναγκών της ελληνικής οικονομίας».

Όπως αναφέρει η αρμόδια υφυπουργός «η απόκλιση του συντελεστή του φόρου κατανάλωσης (2%) που επιβάλλεται στον μη καβουρντισμένο καφέ («ωμό» καφέ), από τον συντελεστή (3%) που επιβάλλεται στον καβουρντισμένο καφέ […] δεν μπορεί να είναι μικρότερη από το σύνηθες ποσοστό της φύρας, λόγω της επεξεργασίας του μη καβουρντισμένου καφέ, προς αποφυγή διακριτικής μεταχείρισης.

Στις περιπτώσεις που τα προϊόντα καφέ τα οποία παράγονται εγχωρίως ή παραλαμβάνονται από άλλο Κράτος Μέλος, εκτός καθεστώτος αναστολής, η βεβαίωση και είσπραξη του φόρου κατανάλωσης αυτών ενεργείται το αργότερο εντός 10 ημερών από τη γένεση της σχετικής υποχρέωσης, ενώ όταν τα εν λόγω προϊόντα εισάγονται από τρίτες χώρες, ο φόρος κατανάλωσης βεβαιώνεται και εισπράττεται κατά την ίδια χρονική στιγμή που βεβαιώνονται και εισπράττονται οι λοιπές δασμοφορολογικές επιβαρύνσεις.

Επισημαίνεται, ωστόσο, ότι τόσο για τα προϊόντα καφέ, τα οποία παράγονται εγχωρίως, όσο και για τα όποια παραλαμβάνονται από άλλα κράτη μέλη ή εισάγονται από τρίτη χώρα και έχουν τεθεί σε ελεύθερη κυκλοφορία, παρέχεται η δυνατότητα θέσης αυτών σε καθεστώς φορολογικής αποθήκης με την εκ παραλλήλου αναστολή καταβολής του αναλογούντος φόρου κατανάλωσης και του Φ.Π.Α., για το χρονικό διάστημα που παραμένουν στο εν λόγω καθεστώς».

 

Προηγούμενο άρθρο Πληρωμή ολοκληρωμένης διαχείρισης καπνού του Μέτρου 2.1.4.
Επόμενο άρθρο Ερώτηση Χρ. Κέλλα για τις εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών