Πρωτοσέλιδο

Κλείδωσε οριστικά για Μάρτη η λειτουργία της Παράκαμψης Τεμπών και Πλαταμώνα


Η τελευταία εκκρεμότητα στην παράδοση των 4 αυτοκινητόδρομων έκλεισε και πλέον οδεύουμε για την παράδοση του σε λειτουργία στο τέλος Μαρτίου. Ο λόγος για τον Αυτοκινητόδρομο Αιγαίου και την Παράκαμψη Τεμπών και Πλαταμώνα, το στρατηγικότερο έργο στον άξονα Αθήνα-Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του ypodomes.com την περασμένη Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου, ο Υπουργός Οικονομικών υπέγραψε το πρακτικό του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους ανοίγοντας τον δρόμο για την υπογραφή της τελικής συμφωνίας για την ολοκλήρωση και παράδοση της Παράκαμψης Τεμπών και Πλαταμώνα, τμήματος του Αυτοκινητόδρομου Αιγαίου στην κυκλοφορία.

Η υπογραφή έρχεται μετά από εισήγηση του Υπουργού Υποδομών Χρήστου Σπίρτζη από την Διευθύνουσα Υπηρεσία Κατασκευής Έργων Παραχώρησης Πελοποννήσου-Βορείου Ελλάδος και αποτελούσε τον τελευταίο “βραχνά” στην κατασκευή του έργου.

Το αποτέλεσμα της απόφασης του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους κάνει δυνατή την, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του ypodomes.com, υπογραφή της συμφωνίας τις αμέσως επόμενες μέρες.

Ενδιαφέρον στοιχείο αποτελεί το γεγονός πως σύμφωνα με πηγές του Υπουργείου Υποδομών, μέσα από την απόφαση αυτή γίνεται σύμφωνη η πρόταση του Υπουργείου Υποδομών να διευθετηθούν οι διαφορές που υπήρχαν. Μέσα στη συμφωνία έχουμε την παραίτηση της κοινοπραξίας από την αποζημίωση που της είχε επιδικαστεί ποσού 3εκ.ευρώ εδώ και χρόνια από τις περίφημες εργασίες βραχόπτωσης, 700.000 ευρώ για την μετακίνηση του καλωδίου του ΟΣΕ, τα 11,5εκ.ευρώ που είχαν ζητηθεί ως δαπάνη επιτάχυνσης και μέρος της αποζημίωσης λόγω της χρονικής παράτασης του έργου.

ΤΕΛΟΣ ΜΑΡΤΙΟΥ ΣΕ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ Ο ΔΡΟΜΟΣ
Αυτό που είναι σπουδαίο από αυτή τη διαπραγμάτευση είναι ότι κλειδώνει οριστικά το χρονοδιάγραμμα λειτουργίας του τμήματος ΕυαγγελισμόςΣκοτίνα, γνωστότερο ως Παράκαμψη Τεμπών και Πλαταμών.

Στο τέλος Μαρτίου 2017, θα δοθεί στην κυκλοφορία το τμήμα 25χλμ που περιλαμβάνει την μεγαλύτερη οδική Σήραγγα της Ελλάδας και των Βαλκανίων,δηλαδή τη Σήραγγα Τεμπών μήκους 6χλμ, και ακόμα δύο Σήραγγες 2χλμ (πάλι στα Τέμπη) και 3χλμ στον Πλαταμώνα. Επίσης θα λειτουργήσουν τα 14χλμ ανοιχτής οδοποιϊας που είναι μεταξύ των Σηράγγων αλλά και στο “κούμπωμα” του έργου με την Εθνική Οδό στον Ευαγγελισμό και τη Σκοτίνα.

Με την παράδοση του τμήματος αυτών των 25χλμ. και μετά από έργα 30 και πλέον ετών, κλείνει ο κύκλος και ο βασικός οδικός άξονας της χώρας Αθήνα-Θεσσαλονίκη μήκους 500χλμ. θα είναι σε όλο του το μήκος κλειστός αυτοκινητόδρομος.

Το τμήμα Ευαγγελισμός-Σκοτίνα θα διανύεται σε περίπου 12 λεπτά γρήγορης ασφαλούς οδήγησης αντί για 30 λεπτά σήμερα, δηλαδή περίπου 20 λεπτά γρηγορότερα ενώ το Αθήνα-Θεσσαλονίκη θα διανύεται σε περίπου 4 ώρες. Τα πρώτα έργα αναβάθμισης είχαν ξεκινήσει την δεκαετία του 1980 και αφορούσαν τμήματα που ξεκινούσαν από Αθήνα και Θεσσαλονίκη αντίστοιχα.

Με τις Σήραγγες Τεμπών και Πλαταμώνα ξεπερνιέται το φυσικό εμπόδιο που δημιουργούν οι ορεινοί όγκοι μεταξύ των Νομών Λάρισας και Πιερίας και που οριοθετούν τη Βόρεια από την υπόλοιπη Ελλάδα ενώ καταργεί τα επικίνδυνα και θανατηφόρα περάσματα στην Κοιλάδα των Τεμπών και των στροφών στον Πλαταμώνα. Το υπάρχων οδικό δίκτυο θα παραμείνει ως τουριστικό με τον τοπικό Δήμο Τεμπών να έχει καταθέσει σχετική πρόταση για να μην ερημώσει ο δρόμος.

ΠΗΓΗ: ypodomes.com

Προηγούμενο άρθρο Πρόγραμμα πρόληψης υλοποιεί η 5η ΥΠΕ στο Δ. Κιλελέρ
Επόμενο άρθρο Κατεπείγουσα ανάγκη ολοκλήρωσης των εμβολιασμών κατά της Οζώδους Δερματίτιδας