Ειδήσεις

Αδελφοποίηση της Λάρισας με την Ρωσική πόλη Ανάπα


Στη Λάρισα, φτάνουν σήμερα το απόγευμα,  τα μέλη της αντιπροσωπείας της πόλης Ανάπα της Ρωσικής Ομοσπονδίας, στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιείται για την υπογραφή του πρωτοκόλλου αδελφοποίησης με το Δήμο Λαρισαίων.

Επικεφαλής της αντιπροσωπείας είναι ο δήμαρχος της Ανάπα κ. Σ. Σεργκέεβ, ενώ στην αποστολή μετέχει και ο πρόεδρος της ισχυρής ελληνικής κοινόητας του Κράσνονταρ κ. Αν. Παπαδόπουλος. ενώ υπενθυμίζεται πως το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Λαρισαίων, έλαβε απόφαση για την αδελφοποίηση, τον περασμένο Απρίλιο.

Η αδελφοποίηση της Λάρισας με την Ανάπα, αποκτά ιδιαίτερη σημασία, αφενός λόγω της παρουσίας σημαντικής ελληνικής κοινότητας στην πόλη, αλλά και του γεγονότος ότι το 2016 έχει ανακηρυχθεί αφιερωματικό έτος για τις σχέσεις Ελλάδας – Ρωσίας.

Στο πλαίσιο αυτό πέραν της υπογραφής του πρωτοκόλλου αδελφοποίησης που θα υπογραφεί από το δήμαρχο Λαρισαίων Απόστολο Καλογιάννη και τον δήμαρχο της Ανάπα κ. Σ. Σεργκέεβ, την Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου, στις 7 ο απόγευμα, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου,  το Σάββατο θα πραγματοποιηθεί ελληνορωσικό φόρουμ με τη συμμετοχή και του υφυπουργού Εξωτερικών κ. Γιάννη Αμανατίδη, μελών της Ρωσικής αντιπροσωπείας, εκπροσώπων ελληνορωσικών φορεών της χώρας κλπ.

 

Λίγα στοιχεία για την Ανάπα

 Η Ανάπα είναι λουτρόπολη της περιοχής του Κράσνονταρ, αποτελεί έδρα της επαρχίας Ανάπσκι στη βόρεια ακτή της Μαύρης Θάλασσας και έχει πληθυσμό περίπου 60.000 κατοίκους. Συνδέεται με την νεώτερη αλλά και την αρχαία ελληνική ιστορία και ήδη από τον 6ο αιώνα π.χ. ο βασιλιάς Γόργιππος ίδρυσε στον τόπο αυτό Ελληνική αποικία με το όνομα Γοργιπία.

Στην πόλη της Ανάπα, δραστηριοποιείται Ελληνική κοινότητα που αριθμεί περίπου  3.500 Έλληνες. Η κοινότητα είναι ιδιαίτερα δραστήρια ενδιαφέρεται για την διατήρηση των παραδόσεων και την ισχυροποίηση των δεσμών με την Ελλάδα. Διαθέτει το Ελληνικό λαϊκό θέατρο «Ελευθερία» , μοναδικό θέατρο στην Ρωσία στην Ελληνική γλώσσα, το λαϊκό συγκρότημα ποντιακού ελληνικού χορού «Γοργιππία», το λαϊκό συγκρότημα ελληνικού χορού «Γκελειός» και την ποδοσφαιρική ομάδα «Πόντος».

Την περασμένη Άνοιξη, ο δήμαρχος Λαρισαίων κ. Απόστολος Καλογιάννης δέχτηκε επιστολή του δημάρχου της πόλης Ανάπα  Σ.Π. Σεργκέεβ, της Ρωσικής Ομοσπονδίας, με την οποία πρότεινε την αδελφοποίηση των δύο πόλεων, ανταποκρινόμενος στο σχετικό αίτημα της εκεί πολυπληθούς Ελληνικής Κοινότητας.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης οι Ρώσοι προσκεκλημένοι θα ξεναγηθούν στα μνήμεια της Λάρισας αλλά και σε περιοχές της Θεσσαλίας.

 

Στη Λάρισα για την αδελφοποίηση ο υφ. Εξωτερικών κ. Γ. Αμανατίδης

Το Σάββατο στις εγκαταστάσεις του  ΤΕΙ Λάρισας και στο πλαίσιο της αδελφοποίησης Λάρισας – Ανάπα,  θα πραγματοποιηθεί ελληνορωσικό φόρουμ με την συμμετοχή της  ρωσικής αντιπροσωπείας, εκπροσώπων πολιτιστικών κοινωνικών εμπορικών και παραγωγικών φορέων και ενδιαφερομένων.

Εκείνη την ημέρα θα βρίσκεται στη Λάρισα,  ο υφυπουργός Εξωτερικών κ. Γιάννης Αμανατίδης, ο οποίος θα μιλήσει στο φόρουμ για τις σχέσεις Ελλάδας – Ρωσίας, καθώς και εκπρόσωπος της Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού, ο οποίος στην ομιλία του θα αναφερθεί στη συμβολή του απόδημου Ελληνισμού στη σχέση με την Πατρίδα.

Επίσης, στο πλαίσιο του ίδιου φόρουμ θα μιλήσουν, μεταξύ άλλων,  ο εκπρόσωπος του Πρέσβη της Ρωσίας στην χώρα μας και επικεφαλής του τμήματος πολιτιστικής και ανθρωπιστικής συνεργασίας της Πρεσβείας κ. Φεόντορ Καλαϊντόφ, ο πρόεδρος της ελληνικής κοινότητας του  Κράσνονταρ κ. Αν. Παπαδόπουλος, εκπρόσωποι του Ελληνορωσικού Επιμελητηρίου και του Συνδέσμου Ελληνορωσικής Φιλίας και Συνεργασίας, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ποντιακών Συλλόγων Ελλάδας κ Χρήστος Τοπαλίδης κ.α.

Στην ημερίδα θα δοθεί η δυνατότητα σύντομων παρεμβάσεων φορέων, θα διερευνηθούν καλές πρακτικές συνεργασίας και θα συνταχθεί ένα πρόγραμμα δράσεων στα πλαίσια της αδελφοποίησης. Παράλληλα θα είναι ευκαιρία για επιμέρους επαφές εκπροσώπων αντίστοιχων φορέων του πολιτισμού, του αθλητισμού, της εκπαίδευσης, του τουρισμού, επιμελητηρίων και παραγωγικών φορέων, καθώς και με τους εκπροσώπους της Ελληνικής Κοινότητας της Ανάπα. Είναι σημαντικό και αποτελεί στόχο της διοργάνωσης, να τεθούν οι βάσεις μιας μακρόπνοης και διευρυμένης συνεργασίας σε όλους τους τομείς, με αμοιβαίο όφελος για τις τοπικές κοινωνίες και οικονομίες.

 

Το πρόγραμμα της ημερίδας

09:00-10:00   Εγγραφή-Καφές

10:00-13:00

 • Δήμαρχος Λαρισαίων κ. Απόστολος Καλογιάννης
 • Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός           
 • Δήμαρχος της Ανάπα κ Σεργκέεφ       
 • Ομιλία Υφυπουργού Εξωτερικών κ Γιάννη Αμανατίδη «Σχέσεις Ελλάδας-          Ρωσίας
 • Ομιλία Εκπροσώπου της ΓΓ Απόδημου Ελληνισμού «Συμβολή του Απόδημου Ελληνισμού στη σχέση με την Πατρίδα»
 • Φεόντορ Καλαϊντόφ Εκπρόσωπος του Πρεσβευτή της Ρωσίας-Επικεφαλής του Τμήματος πολιτιστικής και ανθρωπιστικής συνεργασίας
 • Ανδρέας Παπαδόπουλος-Πρόεδρος Ελληνικής Κοινότητας Κράσνονταρ  «Η Ελληνική Κοινότητα-Γέφυρα συνεργασίας»
 • Χρήστος Τοπαλίδης Πρόεδρος Ομοσπονδίας Ποντιακών Συλλόγων Ελλάδας
 • Απόστολος Σουρλαντζής– Φιλόλογος-Αντιδήμαρχος Λαρισας «Ιστορικοί δεσμοί Ελλάδας-Ρωσίας -Αρχαία Γοργιππία»
 • Λένα Καλίνινα – Μέλος του ΔΣ του Ελληνορωσικού Εμπορικού Επιμελητηρίου «Οι Ελληνορωσικές εμπορικές σχέσεις και η συμβολή του Ελληνορωσικού Εμπορικού Επιμελητηρίου σε αυτές»
 • Βασίλης Νομικός-Γραμματέας του Ελληνο-ρωσικού Συνδέσμου Φιλίας και Συνεργασίας            Δράσεις-Στόχοι Πολιτιστικών & Οικονομικών Συναλλαγών

13:00-14:30

ΕΛΑΦΡΥ ΓΕΥΜΑ

14:30-16:30

Παρεμβάσεις Εκπροσώπων της Ρωσικής Αντιπροσωπείας

ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ

Παρεμβάσεις Εκπροσώπων Φορέων     ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ-ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Προτάσεις Συνεργασίας-Καλές πρακτικές

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ-ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ-ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Συναντήσεις εργασίας Β2Β

Νίκος ΠαντελίδηςΕνεργοί Πολίτες Λάρισας

 

Προηγούμενο άρθρο Χριστουγεννιάτικη συνάντηση των φιλαρμονικών
Επόμενο άρθρο Ανταπάντηση της Νέας Λάρισας στη Δημοτική Αρχή Λάρισας