Ειδήσεις

Εκδήλωση για το έργο του Ιπποκράτη: Διαδρομές εντός και εκτός μουσείου


Μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα εκδήλωση πραγματοποιείται την Τετάρτη, 14 Δεκεμβρίου 2016 6.30 μμ στο Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας στο Μεζούρλο, σχετικά με το έργο του Ιπποκράτη και τίτλο: «Διαδρομές εντός και εκτός μουσείου». Την εκδήλωση διοργανώνουν ο σύλλογος «Ο Ιπποκράτης στη Λάρισα», η Περιφέρεια Θεσσαλίας και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας. Σε συνέντευξη τύπου που δόθηκε στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου οι διοργανωτές σημείωσαν τα εξής:

Κώστας Αγοραστός – Περιφερειάρχης Θεσσαλίας: «Την Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου γίνεται η 3η κατά σειρά εκδήλωση για τον Ιπποκράτη και τη ζωή του στη Λάρισα και τη συνεισφορά του στην ιατρική. Εμείς ενώνοντας τις δυνάμεις μας με τον δραστήριο σύλλογο «Ο Ιπποκράτης στη Λάρισα» και την Εφορία Αρχαιοτήτων κάνουμε μια σειρά από ενημερωτικές-διαδραστικές δράσεις για να αναδείξουμε το έργο του Ιπποκράτη και αυτό δημιουργεί μια προστιθέμενη αξία στην περιοχή, τον πολιτισμό και τους ανθρώπους. Να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τον κ. Καλακαλλά ο οποίος αποτελεί μια εξέχουσα προσωπικότητα που μας βοηθά στην όλη διαδικασία».

Γιώργος Καλακαλλάς – γλύπτης: «Καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να αναδείξουμε το έργο και την προσφορά του Ιπποκράτη στην ανθρωπότητα».

Ρίζος Χαλιαμπάλιας – πρόεδρος συλλόγου «Ο Ιπποκράτης στη Λάρισα»: «Στην ημερίδα αυτή θα παρουσιαστούν προτάσεις διαδρομών μέσα από τα εκθέματα του διαχρονικού μουσείου, που αφορούν την ιατρική. Μια πολιτιστική διαδρομή από το Α’ Αρχαίο Θέατρο έως το μνημείο του Ιπποκράτη, μια θεσσαλική πολιτιστική διαδρομή η οποία έχει να κάνει με την ιστορία της ιατρικής και στο τέλος μια πρόταση για την ανάδειξη και τέλος μια πρόταση για την ανάδειξη του κενοταφίου του Ιπποκράτη. Με την εκδήλωση αυτή ολοκληρώνεται ένα κύκλος εκδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν τα τελευταία 2 χρόνια, στην προσπάθεια να αναδειχθεί το έργο του και που πραγματικά δεν θα μπορούσαν να γίνουν χωρίς την βοήθεια της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Γεωργία Μπλιάτσου – εικαστικός: «Μέσω ενός Φόρουμ και συνεργασίες χωρών με καλλιτέχνες, προβάλλουμε το έργο του Ιπποκράτη και αναδεικνύουμε το πόσο επηρέασε το παγκόσμιο γίγνεσθαι»

Σταυρούλα Σδρόλια – Προϊσταμένη Εφορίας Αρχαιοτήτων Λάρισας: «Είναι πολύ σημαντικά για εμάς τα δρώμενα αυτά για την ιστορία και την αρχαιολογία της Θεσσαλίας. Το Διαχρονικό μουσείο αγκάλιασε αυτή την προσπάθεια για τον Ιπποκράτη και παράλληλα στην εκδήλωση θα γίνει λόγος και για τα Ασκληπιεία της Θεσσαλίας».

Στην ημερίδα θα παρουσιασθούν προτάσεις για :
1. Μια διαδρομή εντός του μουσείου μέσα από τα εκθέματα του Διαχρονικού Μουσείου Λάρισας με αναφορά στις μάγισσες –φαρμακίδες της Θεσσαλίας, τον θεό –θεραπευτή Απόλλωνα, τον γιό του Ασκληπιό και τους Κένταυρους του Πηλίου και της Όσσας.
2. Μια διαδρομή από το Α Αρχαίο Θέατρο της Λάρισας μέχρι το μνημείο του Ιπποκράτη η οποία θα περιλαμβάνει σημεία άξια λόγου που υπήρξαν και έχουν εντοπισθεί μέχρι σήμερα.
3. Τα βήματα μιας πολιτιστικής διαδρομής που περιλαμβάνει τα Ασκληπιεία της Θεσσαλίας.
4. Μια πρόταση ανάδειξης του κενοταφίου που βρίσκεται στο μνημείο του Ιπποκράτη στη Λάρισα.

 

Το πρόγραμμα της ημερίδας έχει ως εξής:

– Από τις μάγισσες της Θεσσαλίας στην εποχή του Ιπποκράτη

Ασημίνα Τσιάκα, Αρχαιολόγος, Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας – Ρίζος Χαλιαμπάλιας πρόεδρος του Συλλόγου «Ο Ιπποκράτης στη Λάρισα»

– Από το Α΄ Αρχαίο Θέατρο της Λάρισας, στο Μνημείο του Ιπποκράτη. Μια ιστορική διαδρομή 2.400 χρόνων.

Νικόλαος Παπαθεοδώρου, Ιατρός

– Ο Θεσσαλός Ασκληπιός και τα Ασκληπιεία της Θεσσαλίας. Στα βήματα μιας πολιτιστικής διαδρομής

Δρ Αργυρούλα Δουλγέρη-Ιντζεσίλογλου, Αρχαιολόγος, Επί Τιμή Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μαγνησίας

– Από την ανάδειξη του κενοταφίου στο όραμα του μουσείου

Νέστορας Κανέλλος. Αρχιτέκτων Μηχανικός

 

Επίσης κατά τη διάρκεια της ημερίδας θα παρουσιασθεί έντυπο με τίτλο «Από τις μάγισσες της Θεσσαλίας στην εποχή του Ιπποκράτη στη Λάρισα» και το οποίο αναφέρεται στην πορεία της Ιατρικής στη Θεσσαλία μέσα από τα ευρήματα του Διαχρονικού Μουσείου Λάρισας. Στο έντυπο διαγράφεται η πορεία της Ιατρικής στη Θεσσαλία μέσα από τα ευρήματα του Διαχρονικού Μουσείου Λάρισας. Από τα μονοπάτια της μαγείας μέχρι την επιστημονική της θεμελίωση από τον Ιπποκράτη.

 

Προηγούμενο άρθρο Εβδομάδα εθελοντικής αιμοδοσίας στη Λάρισα
Επόμενο άρθρο Απάντηση του Δ. Λαρισαίων σε ανακοίνωση του κ. Ντ. Διαμάντου