Ειδήσεις

Το Εργατικό Κέντρο δείχνει την αλληλεγγύη του στους πρόσφυγες


Το Εργατικό Κέντρο Ν. Λάρισας, εκδηλώνοντας για ακόμη μια φορά την αλληλεγγύη του στους πρόσφυγες που βρίσκονται στον ακατάλληλο χώρο του πρώην στρατοπέδου της Μάνδρας, συγκεντρώνει καθημερινά στα γραφεία του, από τις 8 π.μ έως τις 2.30 μ.μ, ρούχα, παπούτσια, κουβέρτες και σκεπάσματα, για τους πρόσφυγες που βρίσκονται στον καταυλισμό της Μάνδρας.

Ταυτόχρονα καταγγέλει την κυβέρνηση γιατί είναι συνυπεύθυνη για τον εγκλωβισμό χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα, αφού με τη συμφωνία και των άλλων αστικών κομμάτων, έβαλε την υπογραφή της σε όλες τις αποφάσεις της ΕΕ που εγκλωβίζουν πρόσφυγες στην Ελλάδα. Υπέγραψε και εφαρμόζει την συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας που διπλοεγκλωβίζει τους πρόσφυγες στα νησιά του Αιγαίου, την παρουσιάζει ως μονόδρομο για τον περιορισμό του προσφυγικού προβλήματος, εκβιάζοντας το λαό, σε μια περίοδο μάλιστα που κλιμακώνεται η επιθετικότητα της τουρκικής αστικής τάξης απέναντι στα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας.

Άφησε περιθώριο στη ρατσιστική ναζιστική Χρυσή Αυγή να στήνει προβοκάτσιες κατά των προσφύγων και του ντόπιου πληθυσμού, να χύνει το ρατσιστικό της δηλητήριο στους εργαζόμενους και το λαό. Να τους στρέφει ενάντια σε γυναίκες και παιδιά, που το μόνο που έκαναν ήταν να προσπαθήσουν να σωθούν από τη φρίκη του πολέμου.

Είναι κροκοδείλια τα δάκρυα της κυβέρνησης για τους πρόσφυγες. Πιστή στις πολιτικές της Ε.Ε. και το δόγμα του ΝΑΤΟ, έφερε το ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, δήθεν για τους πρόσφυγες. Προσφέρει γη και ύδωρ για την επιτυχία των δολοφονικών-ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου που, για να πλουτίσουν οι μεγάλες πετρελαϊκές, πολεμικές και κατασκευαστικές εταιρείες, σκορπάνε τις βόμβες τους στη Συρία και αλλού.

Υπόσχεται και προπαγανδίζει σε όλους του τόνους την επιθυμία της να εμπλέξει ακόμα πιο βαθιά τη χώρα στους ανταγωνισμούς και στις διάφορες πολεμικές συγκρούσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη ή προετοιμάζονται στην ευρύτερη περιοχή, αυξάνοντας τους κινδύνους για την εργατική τάξη και το λαό μας, καθώς και άλλους λαούς, να μπουν σε αυτό τον κύκλο αίματος που μόνο στόχο έχει να αβγατίσει τα κέρδη των μονοπωλίων.

Κλείνουμε τα αυτιά μας και απομονώνουμε τις φωνές μίσους της Χρυσής Αυγής και άλλων φασιστοειδών που κατηγορούν τους πρόσφυγες, για να κρύψουν τον πραγματικό ένοχο για τους πολέμους και την προσφυγιά: Τα μονοπώλια και τη δίψα τους για περισσότερα κέρδη.

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση και στον κίνδυνο γενικευμένης πολεμικής σύρραξης στην περιοχή, στον κίνδυνο για νέες εκατόμβες νεκρών και καραβάνια προσφύγων, χρειάζεται Έλληνες, πρόσφυγες και μετανάστες εργάτες, ενωμένοι, να οργανώσουμε τον αγώνα και την πάλη μας.

Εκτός από άμεσα μέτρα ανθρώπινης διαβίωσης των προσφύγων απαιτούμε:

  • Να καταργηθούν όλες οι αντιδραστικές συμφωνίες (Δουβλίνου, ΕΕ-Τουρκίας, κλπ), που εγκλωβίζουν πρόσφυγες στην Ελλάδα.
  • Άμεση μετακίνησή τους από τα νησιά και απεγκλωβισμός από τη χώρα. Να διευκολυνθεί η ασφαλής μετακίνησή στις χώρες τελικού προορισμού τους.
  • Να σταματήσει η λειτουργία και η επέκταση των «hotspot» των νησιών με οποιαδήποτε μορφή.
  • Να αναγνωριστεί η προσφυγική ιδιότητα σε όλες τις εθνικότητες που προέρχονται από χώρες που έχουν δεχτεί ιμπεριαλιστική επίθεση
  • Να χαρακτηρισθεί ως ακατάλληλος ο χώρος του Κουτσοχέρου που στεγάζονται και να διαμορφωθούν ανοικτές δομές υποδοχής, καταγραφής και προσωρινής φιλοξενίας με ευθύνη του κράτους.
  • Να εξασφαλιστεί επαρκής, ποιοτική σίτιση που θα ανταποκρίνεται στις ιδιαιτερότητες.
  • Nα εξασφαλιστεί άμεσα η ένταξη των παιδιών των προσφύγων στην εκπαίδευση με ευθύνη του κράτους και να παρθούν γι΄ αυτό όλα τα απαραίτητα μέτρα.
  • Να αναλάβει την ευθύνη των υπηρεσιών Υγείας το κράτος, τα δημόσια νοσοκομεία και όχι οι ΜΚΟ. Να ενισχυθούν οι δημόσιες υποδομές με προσωπικό και χρηματοδότηση. Να εφαρμοστούν προγράμματα πρόληψης και αντιμετώπισης ασθενειών, εμβολιασμού κ.λ.π.
Προηγούμενο άρθρο Εορτάσθηκε στην ενορία των Μύρων η πανίερος μνήμη του Αγίου Σπυρίδωνος
Επόμενο άρθρο Εβδομάδα εθελοντικής αιμοδοσίας στη Λάρισα