Ειδήσεις

Ομιλία Κέλλα στη Βουλή για τον προϋπολογισμό


«Καταθέτετε έναν προϋπολογισμό ο οποίος αυξάνει τη φορολογία σε τέτοιο βαθμό, – 2.5 δισεκατομμύρια ευρώ νέοι φόροι οι οποίοι θα πέσουν στις πληγωμένες πλάτες των Ελλήνων πολιτών -, ώστε καθίσταται αδύνατη κάθε σκέψη ανάπτυξης και απεγκλωβισμού της χώρας από το σπιράλ της ύφεσης, που την έχει διαλύσει τα τελευταία χρόνια. Καταργήσατε το ΕΚΑΣ, κόψατε μισθούς και συντάξεις, εκτοξεύσατε τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου, πολλαπλασιάσατε τα λουκέτα στην αγορά, ακόμη και το επίδομα θέρμανσης μειώσατε και έχετε το θράσος να μιλάτε για “εθνική επιτυχία”! Θέλετε να μάθετε πως λέγεται αυτό; Εξαπάτηση λέγεται και σ’ αυτό παίρνετε άριστα!»

Με αυτά τα λόγια ξεκίνησε την σφοδρή επίθεση προς την Κυβέρνηση, ο Αν. Τομεάρχης Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της ΝΔ, βουλευτής Ν. Λάρισας, κ. Χρήστος Κέλλας, στη συζήτηση στη βουλή για τον προϋπολογισμό του 2017, ενώ αναφερόμενος διεξοδικά στα θέματα Υγείας και Παιδείας, επεσήμανε:

ΥΓΕΙΑ

«Επιφέρατε στην Δημόσια Υγεία την απόλυτη διάλυση. Πλέον, παίζετε με τις ζωές των ασθενών, οι οποίοι αδυνατούν να εξυπηρετηθούν, από ένα σύστημα το οποίο κρατιέται ζωντανό με νύχια και με δόντια, χάρη στις υπεράνθρωπες προσπάθειες που καταβάλλουν καθημερινά το νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό.

Οι δομές υγείας της χώρας έχουν διαλυθεί, νοσοκομεία υπολειτουργούν, κλινικές κλείνουν, χειρουργεία αναβάλλονται, λόγω έλλειψης γιατρών, σοβαρά πάσχοντες και ιδιαίτερα οι καρκινοπαθείς βιώνουν το δικό τους «Γολγοθά» από την έλλειψη φαρμάκων.

Μειώνετε τον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ!!! Ούτε στο πιο κρύο ανέκδοτο δεν θα λεγόταν αυτό! Τον μειώνετε γιατί λέτε ότι θα χρηματοδοτηθεί από τις εισφορές στις συντάξεις 4 και 6%, υπέρ Υγείας. Ας μην κοροϊδευόμαστε. Αυτά τα χρήματα, ούτε έφτασαν, ούτε πρόκειται να φτάσουν ποτέ στον ΕΟΠΥΥ. Οπότε εύκολα αντιλαμβανόμαστε ποιο θα είναι το μέλλον του οργανισμού…».

ΠΑΙΔΕΙΑ

«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στο χώρο της παιδείας ακολουθεί μια καταστροφική πολιτική, η οποία αφού αποδόμησε και κατασυκοφάντησε οτιδήποτε είχαν δρομολογήσει οι προηγούμενες κυβερνήσεις – θυμίζω τράπεζα θεμάτων, αυτοαξιολόγηση, αξιολόγηση σχολικών μονάδων, χρηματοδότηση μέσω ΕΣΠΑ – εν συνεχεία, και μέσα από έναν προσχηματικό διάλογο, τον οποίο κατήγγειλαν οι ομοσπονδίες των εκπαιδευτικών, τα επανέφερε όλα και μάλιστα κατά την γνωστή της τακτική από την οικονομία, θριαμβολογώντας.

Την ώρα μάλιστα, που διεξαγόταν έστω αυτός ο προσχηματικός διάλογος, ειδικά για την ειδική αγωγή, το Υπουργείο κατέθετε σε κάθε σχεδόν άσχετο νομοσχέδιο και  μια τροπολογία, η οποία όχι μόνο δεν ρύθμιζε έστω λειτουργικά και επείγοντα θέματα, αλλά άλλαζε άρδην τη φιλοσοφία πετυχημένων ενταξιακών θεσμών.

Να αναφέρω τα τμήματα ένταξης, τα οποία στοχευμένα συνέπλεξε με την παράλληλη στήριξη, για προφανείς λόγους εξοικονόμησης πόρων. Ακόμη την κατάργηση οποιουδήποτε διακριτικού των εργαζομένων στην ειδική αγωγή, με προφανή σκοπό τη θεσμοθετημένη κατάργηση της ειδικής αγωγής, εφ’ όσον όλοι με μηδενικά προσόντα θα μπορούν να εργάζονται σε αυτήν, με προφανή, επίσης, στόχο την εξοικονόμηση προσωπικού για την ειδική αγωγή, με την απορρόφηση πλεονάζοντος προσωπικού, που το ίδιο δημιούργησε, από τη γενική εκπαίδευση.

Το Υπουργείο από τις προεκλογικές του μεγαλοστομίες περί 20,000 διορισμών εκπαιδευτικών και κρατική χρηματοδότηση για την ειδική αγωγή, πέρασε στην απόλυτη σιωπή για τους διορισμούς και στη σχεδόν αποκλειστική χρηματοδότηση της ειδικής αγωγής από το ΕΣΠΑ.

Τελικά ο εκπαιδευτικός κόσμος και η κοινωνία ολόκληρη, γελάει με αυτά που λέει η κυβέρνηση και δυστυχώς κλαίει με αυτά που κάνει!», τόνισε χαρακτηριστικά, ο Αν. Τομεάρχης Παιδείας του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

Ενώ δίνοντας χαρακτηριστικά παραδείγματα υπογράμμισε:

«Ο προϋπολογισμός της Γενικής Γραμματείας Διά Βίου Μάθησης για το 2017 ανέρχεται σε 24 εκατ. ευρώ. Όμως, οι πληρωμές της Γ.Γ. ήδη το Νοέμβριο ανέρχονται σε περίπου 23 εκατ. ευρώ, ενώ υπάρχουν οφειλές πολλών μηνών σε προμηθευτές των ΙΕΚ. Συνεπώς, οι πιστώσεις δεν επαρκούν για να καλυφθούν οι δαπάνες που θα δημιουργηθούν εντός του 2017 και ταυτόχρονα, να πληρωθούν οι παλιές οφειλές. Η Κυβέρνηση με το ν. 4386/2016 κατάργησε τις περιφερειακές υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας, επιβεβαιώνοντας την συγκεντρωτική της αντίληψη. Χαρακτηριστικό είναι ότι στη συζήτηση για  τον στρατηγικό σχεδιασμό της Διά Βίου Μάθησης δεν κλήθηκαν εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Αν οι Δήμοι δεν έχουν άποψη πώς θα αφουγκραστεί το Υπουργείο τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας»;

Σχετικά με τα ΙΕΚ, ο κ. Κέλλας, επεσήμανε πως, «η αποστολή των ΙΕΚ είναι η κατάρτιση των σπουδαστών σε δεξιότητες που ζητά η αγορά εργασίας. Είναι λοιπόν απαραίτητο να διδάσκουν εκπαιδευτές που προέρχονται από τον χώρο των επιχειρήσεων και ταυτόχρονα, το περιεχόμενο σπουδών να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της αγοράς. Σύγχρονοι οδηγοί σπουδών δεν υπάρχουν (ούτε για τα ιδιωτικά ΙΕΚ), ενώ έχουν αυξηθεί οι αποσπάσεις εκπαιδευτικών της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στα Δημόσια ΙΕΚ.

Η εφαρμογή σε ευρεία κλίμακα σχήματος μαθητείας / πρακτικής άσκησης για τη διασύνδεση της επαγγελματικής εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας, πέρα από μνημονιακή υποχρέωση, είναι βασικός παράγοντας για την αναπροσαρμογή του αναπτυξιακού μοντέλου της χώρας.

Δυστυχώς, ο μέχρι σήμερα σχεδιασμός της μαθητείας δεν εμπλέκει ουσιαστικά τους φορείς των εργοδοτών, οι οποίοι και θα καλύψουν μέρος του κόστους της μαθητείας, ενώ λείπουν οι ολοκληρωμένες πολιτικές που θα δώσουν κίνητρα στις επιχειρήσεις για να συμμετάσχουν στη μαθητεία».

 

Ο Λαρισαίος πολιτικός, σχολιάζοντας την “εκρηκτική” κατάσταση που επικρατεί στον αγροτικό τομέα, σημείωσε:

«Στραγγαλίσατε με τη φορολόγηση που έχετε επιβάλλει και την τελευταία παραγωγική μονάδα της χώρας. Από εργάτες της γης, μετατρέψατε τους Έλληνες αγρότες σε εργάτες της εφορίας. Θα τα βρείτε μπροστά σας».

Τέλος, κλείνοντας την ομιλία του, ο αν. Τομεάρχης Παιδείας της ΝΔ, κάλεσε εκ νέου την Κυβέρνηση σε παραίτηση, χαρακτηρίζοντας ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ως “υπηρεσία” στο έθνος και στην πατρίδα.

«Ο μόνος δρόμος είναι, αντί να ψηφίσετε τον προϋπολογισμό, να παραιτηθείτε και να οδηγήσετε τη χώρα σε εκλογές. Με την εντολή του ελληνικού λαού, να καθίσετε και πάλι στη γωνία της ιστορίας και να λύσετε τα δράματα που δημιούργησαν στις συνειδήσεις σας, τα ατελείωτα ΝΑΙ σε ΟΛΑ. Αυτή θα ήταν η καλύτερη υπηρεσία στο έθνος και στην πατρίδα».

 

Προηγούμενο άρθρο Μάξιμος : Νόμος δεν είναι το δίκιο του μπαχαλάκη
Επόμενο άρθρο Στη Λάρισα αύριο ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος